Στο oξύ πρόβλημα ρευστότητας και στην απειλή για τη Ευρωζώνη που συνιστούν η εκροή κεφαλαίων και τα υψηλά επιτόκια αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, χαιρετίζοντας την εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου «Δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος για την Ανάπτυξη» με κεντρικό ομιλητή τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγ Σόιμπλε.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η έλλειψη ρευστότητας έχει οδηγήσει σε ανάσχεση δραστηριοτήτων και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κατάσταση μπορεί να αλλάξει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αποκατάσταση της ομαλής χορήγησης πιστώσεων σε υγιείς επιχειρήσεις.

Σχολιάζοντας κριτικές που δέχεται για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων είπε ότι « Κάνουμε τρία βήματα μπροστά και ένα πίσω, άρα παρά την καθυστέρηση προχωράμε..» και αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν γερμανικές επιχειρήσεις, λέγοντας ότι «οι συμπληρωματικότητες της ελληνικής και της γερμανικής οικονομίας είναι τεράστιες». Ξεχωριστή αναφορά ο υπουργός έκανε στην αξιοποίηση των ΑΠΕ, στη διαχείριση απορριμμάτων και στην υψηλή τεχνολογία-πληροφορική.

Αναφερόμενος στην Ευρώπη και στη Γερμανία είπε ότι «μας ενώνουν περισσότερα απ΄όσα μας χωρίζουν και ότι η Ευρώπη είναι κάτι πολύ περισσότερο από το άθροισμα των χωρών-μελών της.

Εθεσε το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, προειδοποιώντας ότι η συνεχής εκροή κεφαλαίων και τα υψηλά επιτόκια σε ορισμένες χώρες αποτελούν υφέρπουσα απειλή για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης. «Χρειαζόμαστε πολιτικές εμβάθυνσης» είπε για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

«Αντιλαμβανόμαστε τις ανατροπές που φέρνει στη ζωή των ανθρώπων το πρόγραμμα, αλλά κάνουμε το σωστό» τόνισε, προσθέτοντας οτι για την Ελλάδα σήμερα, αλλά και για τις άλλες χώρες που βρίσκονται σε κρίση η μεγάλη πρόκληση είναι ο συνδυασμός περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης.

«Ολα μας τα εργαλεία πρέπει να αποβλέπουν στην επίτευξη αυτού του συνδυασμού. Αν αυτό δεν το πετύχουμε κινδυνεύουμε να περιθωριοποιήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδες και να οδηγήσουμε την όλη προσπάθεια σε αποτυχία» κατέληξε. Εξάλλου, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους σχετικά με τις συναντήσεις που είχε με τον κ. Σόιμπλε είπε ότι εγιναν σημαντικές συζητήσεις και ότι εθίγησαν όλα τα θέματα, όπως το πρόγραμμα προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης. Στο ζήτημα της ρευστότητας έδωσε έμφαση και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι «οι προσπάθειες δεν θα επαρκέσουν αν δεν αντιεμετωπιστεί».

Η ανάπτυξη δεν διατάσσεται δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι θα επιτευχθεί μόνον εφόσον η δημοσιονομική προσαρμογή προχωρήσει κανονικά και αντιμετωπιστεί το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

imerisia.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook