Κλειστές παρέμειναν χθες 21 διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ σε μουσουλμανικές χώρες, υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος, καθώς οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επικαλέστηκαν την υποκλοπή σχετικών συνομιλιών μεταξύ στελεχών της Αλ Κάιντα.

Σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η γενικευμένη ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την περασμένη Παρασκευή.

Ορισμένοι… κακοπροαίρετοι στον αμερικανικό Τύπο, βέβαια, έσπευσαν να συνδυάσουν το γεγονός με το σκάνδαλο των διαδικτυακών παρακολουθήσεων από τη NSA και να σχολιάσουν ότι πρόκειται για μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να νομιμοποιηθούν οι ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης. Πόσω μάλλον, δε, εάν μέσω των παρακολουθήσεων καταφέρουν να ακυρώσουν τα σχέδια των τρομοκρατών για μια επίθεση εναντίον αμερικανικών συμφερόντων. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, από την άλλη, δεν έδειξαν να συμμερίζονται τις «κακές γλώσσες».

Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία έκλεισαν τις πρεσβείες τους στην Υεμένη, με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, να δηλώσει ότι οι πληροφορίες που υπάρχουν δείχνουν πως αυτή η απειλή πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», οι ΗΠΑ κατάφεραν να υποκλέψουν συνομιλίες υψηλόβαθμων στελεχών της Αλ Κάιντα, που συζητούσαν για τον σχεδιασμό τρομοκρατικού χτυπήματος σε αμερικανικές εγκαταστάσεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η υποκλοπή τέτοιου είδους συνομιλιών είναι εξαιρετικά σπάνιες, είτε μέσω κινητού είτε ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και για αυτόν τον λόγο η CIA σήμανε αμέσως συναγερμό, ενημερώνοντας τον Λευκό Οίκο και μέλη του Κογκρέσου. Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των συμβούλων για θέματα ασφαλείας στον Λευκό Οίκο, χωρίς όμως την παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ενημερώθηκε στη συνέχεια για τα αποτελέσματα από τους συνεργάτες του.

Ο λόγος για τον οποίο η συγκεκριμένη απειλή λαμβάνεται ιδιαίτερα σοβαρά υπόψη, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού Τύπου, επειδή ο Αύγουστος είναι ένας «καταραμένος» μήνας όσον αφορά στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

Σημαντικό ρόλο για να σημάνει συναγερμό η CIA, έπαιξε η ομιλία του επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι την περασμένη Τρίτη, στην οποία καλούσε τους τζιχαντιστές να επιτεθούν σε στόχους αμερικανικών συμφερόντων, ως αντίποινα για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στον μουσουλμανικό κόσμο.

Εξάλλου, δεν είναι πολύ μακριά η θλιβερή επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 αλλά και της περσινής βομβιστικής ενέργειας στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη.

Η ανησυχία δεν περιορίζεται στις κυβερνήσεις. Την ίδια στιγμή η Ιντερπόλ έχει εκδώσει παγκόσμια προειδοποίηση ασφαλείας, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι η Αλ Κάιντα εμπλέκεται στην απόδραση εκατοντάδων «τρομοκρατών και άλλων εγκληματιών» -όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση- από τις φυλακές στη Λιβύη, το Πακιστάν και το Ιράκ και άλλες έξι χώρες.

Την προηγούμενη εβδομάδα απέδρασαν περισσότεροι από χίλιοι κρατούμενοι στη Βεγγάζη και δύο ημέρες αργότερα υπήρξε μαζική απόδραση 300 κρατούμενων σε φυλακή του Πακιστάν, οι οποίοι ελευθερώθηκαν από επιδρομή ένοπλων Ταλιμπάν. Η Ιντερπόλ ζήτησε από τις 190 χώρες-μέλη της να βρίσκονται σε εγρήγορση και να συντονίσουν την ανταλλαγή πληροφοριών για τυχόν ευρήματα.

ethnos.gr/Μαρία Αδαμίδου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook