Μνημόνιο Κατανόησης για την ενεργειακή συνεργασία με Κύπρο και Ισραήλ υπογράφει σήμερα στη Λευκωσία ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης.

Το μνημόνιο αφορά το σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Intrerconnector», το οποίο διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας των τριών χωρών, μεταφορικής ισχύος 2.000 MW, μέσω της πόντισης ηλεκτρικού καλωδίου μήκους 870 χιλιομέτρων στα 200 μέτρα κάτω από τη θάλασσα.

Τα πρώτα 200 χιλιόμετρα θα συνδέουν την Κύπρο με το Ισραήλ και τα υπόλοιπα 670 την Κύπρο με την Κρήτη, απ\’ όπου θα μπορεί να συνδεθεί με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Το κόστος κατασκευής του καλωδίου υπολογίζεται στο 1,5 δισ. ευρώ περίπου και θα μεταφέρει ηλεκτρισμό από νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, φυσικού αερίου, που θα κατασκευαστούν στην Κρήτη.

Σε συνέντευξη στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της υπογραφής του μνημονίου, ο κ. Μανιάτης είπε ότι η συνεργασία μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ σε θέματα ενέργειας, μπορεί να αποτελέσει έναν τομέα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και αύξησης της ευημερίας των λαών των τριών χωρών.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι η συνεργασία αποτελεί αναμφισβήτητα ένα σημαντικό βήμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ακολουθηθεί και από άλλα ανάλογα βήματα σε πολλούς τομείς της οικονομίας των τριών χωρών.

Απαντώντας σε σχετική για την ελληνική ΑΟΖ, δήλωσε ότι «η θέσπιση της αποτελεί μια μεγάλη προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας, χειρίζονται με απόλυτη υπευθυνότητα και πλήρη συντονισμό το ζήτημα της προώθησης της ελληνικής ΑΟΖ».

Σημαντικό χαρακτήρισε ο κ. Μανιάτης και το έργο EuroAsia Interconnector, που το 2016 αναμένεται να συνδέσει Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη και Πελοπόννησο και θα έχει την δυνατότητα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος 2.000 MW.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και τόνισε τα αδιαμφισβήτητα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Αθήνα και Λευκωσία από κοινού θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τουρκικές και άλλες πιέσεις για κατανομή των πόρων του φυσικού αερίου πριν από την επίλυση του Κυπριακού», υπογράμμισε.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook