Συνεχείς είναι οι αντιδράσεις τόσο από βουλευτές της συμπολίτευσης όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το θέμα της προωθούμενης άρσης της απαγόρευσης στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, παρόλο που το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να παγώσει, προσωρινά, η συζήτηση.

Στο στόχαστρο του βουλευτή του ΠαΣοΚ Πάρι Κουκουλόπουλου βρέθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με αφορμή την πρόσφατη δήλωσή του στην εφημερίδα Real News ότι «δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάτι, διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι τράπεζες».

«Πιστεύω ότι η τροπολογία που θα έρθει για την παράταση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών πρέπει να συνοδευτεί από πολύ συγκεκριμένα στοιχεία. Μας ενόχλησε πάρα πολύ, ιδιαίτερα στο ΠαΣοΚ, η αναφορά του υπουργού Οικονομικών περί κατάρρευσης των τραπεζών εάν δεν προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί» είπε από το βήμα της Βουλής ο κ. Κουκουλόπουλος, τονίζοντας:

«Πρώτα απ' όλα απαιτείται ιδιαίτερος σεβασμός στους Έλληνες πολίτες που πληρώνουν τα δεκάδες δισεκατομμύρια που απαιτούνται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Συνέχισε, δε, λέγοντας: «Απαιτείται σεβασμός στην ΚΟ του ΠαΣοΚ που μόνη της σήκωσε τα προηγούμενα τρία χρόνια το βάρος για την ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και υπέστη τα πάνδεινα και αποδεκατίστηκε με την αφετηρία την ψήφο που είχε δώσει μόνη της η ΚΟ του ΠαΣοΚ τον Αύγουστο του 2011».

«Δεν δεχόμαστε υποδείξεις ούτε από τον υπουργό Οικονομικών ούτε από κανέναν» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι όταν έρθει η τροπολογία για την παράταση των πλειστηριασμών είναι απαιτητό να υπάρχουν στην διάθεση της εθνικής αντιπροσωπείας και όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για να μιλήσουμε καθαρά και με σαφήνεια για το πώς βλέπουμε αυτό το ζήτημα. «Και να μην απειλεί ο ένας και ο άλλος» κατέληξε.

Στο θέμα αναφέρθηκε και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Πάτε να επιτρέψετε πλειστηριασμούς με κοινωνικά κριτήρια, θέλετε να βάλετε κοινωνικά κριτήρια για το ξεσπίτωμα ανθρώπων. Η απόλυτη βαρβαρότητα. Στους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους θέλετε να προσθέσετε χιλιάδες αστέγους, για να διασώσετε υποτίθεται τις τράπεζες. Θα έχουμε το τέλος της μικροιδιοκτησίας στα ακίνητα. Μαζικό ξεσπίτωμα στις οικογένειες. Το δόγμα σας είναι πως αποτελεί αμαρτία η ιδιοκτησία κατοικίας» είπε.

Επίσης, σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «κάτω από την πίεση της λαϊκής κατακραυγής, η κυβέρνηση 'αναδιπλώνεται' δια χειρός Σαμαρά στο ζήτημα των πλειστηριασμών, έτσι ώστε να αγοράσει χρόνο και να επανέλθει στη συνέχεια δριμύτερη».

«Προσπαθούν να βρουν τον τρόπο και το χρόνο για να υλοποιήσουν ένα από τα πιο αντιδραστικά τους σχέδια, τη στιγμή που η κοινωνία ασφυκτιά από την εγκληματική μνημονιακή πολιτική. Την ίδια ώρα που μιλάνε για την κατάρρευση των τραπεζών, κλείνουν τα μάτια μπροστά στην πρωτοφανή κοινωνική κατάρρευση, που οδηγεί ολοένα και περισσότερους δανειολήπτες σε αδυναμία αποπληρωμής των υποχρεώσεών τους» επισημαίνεται.

«Όχι μόνο είναι αδιανόητη κάθε συζήτηση για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών, αλλά χρειάζονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, στο πλαίσιο μιας νέας “σεισάχθειας”, όπως καταγράφονται και στη σχετική πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Να σταματήσει η συζήτηση για την άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ζητάει η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της.

«Η πρώτη κατοικία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Πρέπει να σταματήσει η συζήτηση στη χώρα μας για την άρση των πλειστηριασμών και να παραταθεί η απαγόρευσή τους έως και τουλάχιστον το 2015. Κάθε τι άλλο απειλεί το δικαίωμα του πολίτη στην κατοικία του».


tovima.gr