Ματωμένη Παρασκευή στη Συρία, μία μόλις ημέρα αφότου ο Μπασάρ αλ-Άσαντ δεσμεύτηκε με προεδρικό διάταγμα να προχωρήσει σε θεμελιώδεις αλλαγές, αίροντας το καθεστώς έκτακτης ανάγκης στη χώρα μετά από μισό αιώνα. 
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον 68 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο σε διάφορες πόλεις, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας επιχείρησαν να διαλύσουν μαζικές διαδηλώσεις κάνοντας χρήση πραγματικών πυρών. 
Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν αιματηρές συγκρούσεις σε προάστια της πρωτεύουσας Δαμασκού, στην Μπανιάς, στη Χάμα, αλλά και στην Ντέραα, στο νότο, εκεί όπου πριν από ένα μήνα ξέσπασαν οι πρώτες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. 
Οι περισσότεροι διαδηλωτές σκοτώθηκαν σε συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά από την προσευχή της Παρασκευής, μια ημέρα μετά την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, μετά από 48 χρόνια. Πολλοί σκοτώθηκαν στο χωριό Ισράα κοντά στην πόλη Ντεράα, στη νότια Συρία, αλλά και στο προάστιο Ντούμα, της πρωτεύουσας Δαμασκού. 
«Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι μπροστά στο κτήριο του Εθνικού Συμβουλίου και εδώ κοντά μου, ένας άνδρας δίνει μάχη για τη ζωή του. Ακούμε επίσης ότι στη γειτονική πόλη Ισράα, οι δυνάμεις ασφαλείας δεν επιτρέπουν καν τη διακομιδή των τραυματιών στο νοσοκομείο», ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας στην Ντέραα. 
Οι διαδηλωτές καταγγέλλουν ότι οι νεκροί από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις είναι τουλάχιστον 260. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα ζητώντας την ανατροπή του καθεστώτος και την δημιουργία ενός δημοκρατικού πολιτικού συστήματος. 
Πολλά αγάλματα και προτομές μελών της οικογένειας Άσαντ, καταστράφηκαν. Επίσης τραυματίες καταγγέλλουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν αληθινά πυρά, ιδιαίτερα στην πόλη Χομς, όπου μεγάλα πλήθη κατέβηκαν για να διαδηλώσουν με πάθος στους δρόμους. 
Η ροή πληροφοριών προς τα διεθνή μέσα ενημέρωσης είναι εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς η επίσημη κυβέρνηση σιωπά, ενώ έχει απαγορεύσει κάθε επικοινωνία με το εξωτερικό. 
Μετά από το αιματοκύλισμα της Παρασκευής, οι ακτιβιστές λένε ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ έχασε μια πολύτιμη ευκαιρία να αποδείξει τις προθέσεις του, επιτρέποντάς τους να διαδηλώσουν ειρηνικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook