Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2013, στο «Σπίτι του Πολιτισμού» τα εγκαίνια της Έκθεσης Ιστορικού Υλικού «1770-1913: Πορεία προς την Ένωση», που διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης - Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, το Δήμο Ρεθύμνου, την Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνου και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της Ένωσης με την Ελλάδα.

Η Έκθεση ξεκίνησε στις 2 Σεπτεμβρίου από το Ρέθυμνο και στους επόμενους μήνες θα ταξιδέψει στις υπόλοιπες πρωτεύουσες των νομών της Κρήτης και στην Αθήνα.

Σκοπός της είναι να ιστορήσει ενδεικτικά το πέρασμα του χρόνου, με σκοπό να προσφέρει στον επισκέπτη μια συνολική εικόνα των επαναστατικών και πολιτικών γεγονότων που οδήγησαν στην Ένωση.

Ξεκινά από την πρώτη μεγάλη επανάσταση των χρόνων της Οθωμανικής κυριαρχίας και, χαράσσοντας μία χρονογραμμή, στέκεται στα κινήματα, τις επαναστάσεις, τη διπλωματία και την πολιτική, που κοινό στόχο είχαν την ελευθερία ή σύμφωνα με το σύνθημα των Επαναστάσεων την «Ένωση ή Θάνατο».

Στη συνέχεια παρουσιάζεται η περίοδος της Κρητικής Πολιτείας (1898-1913) που αναδεικνύει το κλίμα ενός κόσμου που αλλάζει, ενώ η αφήγηση ολοκληρώνεται με την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα στο φρούριο του Φιρκά, στα Χανιά, την 1η Δεκεμβρίου 1913.

Ξεχωριστά προβάλλονται οι πόλεις της Κρήτης και η μορφή τους που αλλάζει με το χρόνο και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες.

Η σχηματική αυτή προσέγγιση στην ιστορία της Κρήτης συμπληρώνεται από το πρωτότυπο υλικό που εκτίθεται, το οποίο μέσα από τη μοναδικότητά του οδηγεί τον επισκέπτη σε έναν περίπατο στη μνήμη του τόπου και της ιστορίας του.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιος και ο Επίσκοπος Μεσαορίας Κύπρου, κ.κ, Γρηγόριος, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης, κ. Γιώργης Μαρινάκης, ο Πρόεδρος της ΙΛΕΡ, κ. Νίκος Παπαδογιαννάκης, ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ. Νικόλαος Παπαδάκης, εκπρόσωποι αρχών και φορέων του Νομού αλλά και πολίτες, που ξεναγήθηκαν στην έκθεση,

Την Παγκρήτια Έκθεση συνδιοργανώνουν εκτός από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» και την Ιστορική & Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνου και οι παρακάτω φορείς: Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου, ΓΑΚ – Αρχεία Ν. Ηρακλείου, ΓΑΚ –Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, Εταιρεία Γραμμάτων & Τεχνών Ανατολικής Κρήτης, Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών - Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου.

Η έκθεση θα διαρκέσει στο Ρέθυμνο μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου 2013 και θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 10:00 έως τις 14:00 και από τις 18:00 έως τις 21:00.