Στην έναρξη του 2ου Πανελλήνιου συνεδρίου που είχε θέμα: Ολοκαυτώματα και Γερμανικές Αποζημιώσεις παραβρέθηκε η Δήμαρχος Φαιστού κ. Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη Μαρία, η οποία στον χαιρετισμό της, αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του συνεδρίου, καθώς επίσης ενημέρωσε για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής Φαιστού στη συλλογή ιστορικού υλικού, στο οποίο οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την τοπική ιστορία.

Από το βήμα του συνεδρίου, ανακοινώσε επίσης, τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Φαιστού, έπειτα από προσωπική εισήγηση της για την αναγνώριση και ένταξη της θυσίας στα Σκούρβουλα, στο δίκτυο των Μαρτυρικών Χωριών, καθώς πριν από 69 χρόνια, στη συγκεκριμένη περιοχή, οι Ναζί σκότωσαν 36 αθώους πολίτες, ανάμεσα σ\’ αυτούς και 21 γυναίκες.

Στην ίδια απόφαση αναφέρεται και η εκτέλεση της 1ης Ιουνίου του 1942 από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής, του τότε προέδρου της κοινότητας Μοιρών, καθώς και άλλων συμπολιτών του. Καταλήγοντας, στην αναγκαιότητα κοινών αγώνων για την καθολική αναγνώριση της προσφοράς της Κρήτης και της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου η Δήμαρχος Φαιστού δέχθηκε τα συγχαρητήρια του συμβόλου της Εθνικής Αντίστασης Μανόλη Γλέζου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook