Ερευνά εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Πανίκου Δημητριάδη για να στοιχειοθετηθεί η αδυναμία και η έλλειψη επάρκειας στην εκτέλεση των καθηκόντων του διενεργεί η κυπριακή κυβέρνηση σύμφωνα με όσα αποκάλυψε χθες ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης μιλώντας στο Mega Κυπρου.

Όπως είπε, ο κ. Αναστασιάδης αναλόγως των ευρημάτων και στη βάση του Συντάγματος θα αποφασίσει ενδεχομένως προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά του Κεντρικού Τραπεζίτη. Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Συνθήκη κατοχυρώνει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και μια τέτοια προσφυγή δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε χθες την αγανάκτησή του για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, λέγοντας πως ο ίδιος προσωπικά είχε καλέσει τον κ. Δημητριάδη εγκαίρως να ελέγξει τα βιογραφικά των υποψηφίων μελών ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση μετά την εκλογή τους, και τον κατηγόρησε για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του.

Το δεύτερο σημείο που ήγειρε ο Πρόεδρος είναι οι συχνές απουσίες του διοικητή στο εξωτερικό. «Δεν επιτρέπεται σε κανέναν, που κατέχει ένα τέτοιο υψηλό αξίωμα να προτιμά να χρησιμοποιεί τον πλείστον από τον χρόνο του στο εξωτερικό αντί να ασκεί τα καθήκοντά του με επάρκεια», είπε και έκανε λόγο για «καπρίτσια».

Οι αναφορές του κ. Αναστασιάδη προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση λίγο πριν τα μεσάνυκτα της Πέμπτης, κάνοντας λόγο για προσπάθεια υπόσκαψης του θεσμού του Διοικητή.

Αναλυτικά η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής:

«Με θλίψη παρατηρείται, μετά και τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, προσπάθεια υπόσκαψης του ανεξάρτητου θεσμού του Διοικητή της ΚΤΚ, καθώς και μια προσπάθεια ποδηγέτησης της ανεξαρτησίας του θεσμού της ΚΤΚ. Η τοποθέτηση αναφορικά με την απουσία του Διοικητή από την Κύπρο είναι ανεδαφική.

Ο Διοικητής της ΚΤΚ εκτελεί τις υπηρεσίες του επιμελώς χωρίς να τηρεί ωράρια. Η συχνή παρουσία του στα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων και ιδιαίτερα στη Φρανκφούρτη, ουδόλως περιλαμβάνει ταξίδια αναψυχής αλλά αποτελεί επιτακτική ανάγκη συμμετοχής σε σημαντικές συνεδριάσεις σε μια προσπάθεια, μεταξύ άλλων, επηρεασμού των αποφάσεων προς όφελος της κυπριακής οικονομίας. Για παράδειγμα, θυμίζουμε τη συμβολή του Διοικητή της ΚΤΚ στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ για την Τράπεζα Κύπρου, η οποία λήφθηκε μετά την έξοδο της από το καθεστώς εξυγίανσης, για επαναφορά της Τράπεζας Κύπρου ως αποδεκτό αντισυμβαλλόμενο πιστωτικό ίδρυμα για συμμετοχή στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος, μια απόφαση που επιτρέπει στην Τράπεζα Κύπρου να αντλεί απευθείας ρευστότητα από το Ευρωσύστημα. Η απόφαση αυτή είναι μια από τις πλέον σημαντικές για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα στην Κύπρο.

Επιπρόσθετα, η αξιολόγηση της ικανότητας και καταλληλότητας του νεοεκλεγέντος Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Κύπρου, αποτελεί μια πολύ σημαντική εποπτική αρμοδιότητα της ΚΤΚ. Η αξιολόγηση γίνεται προσεκτικά και με βάση τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, ούτως ώστε να προστατευθεί η αξιοπιστία της Τράπεζας Κύπρου και να αποφευχθούν τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν».

in.gr