Την πεποίθηση ότι τα προβλήματα στο κολυμβητήριο Χανίων θα περιοριστούν σημαντικά εκφράζει η ταμίας του Ναυτικού Ομίλου Χανίων, Αλέκα Πατσιά Ορφανουδάκη, αποδίδοντάς την στις πρωτοβουλίες που έχει αποφασίσει να πάρει η διοίκηση του Ενιαίου Αθλητικού Κέντρου Χανίων και αφορούν τις επεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν στην 50άρα πισίνα αλλά και την αγορά ισοθερμικής κουβέρτας. Η κ. Πατσιά Ορφανουδάκη θεωρεί ότι η φετινή περίοδος ήταν και παραμένει εξαιρετικά δύσκολη για τον Χανιώτικο Όμιλο ελπίζοντας για την ώρα στη βοήθεια του… ηλίου έτσι ώστε να ζεσταθούν τα νερά της πισίνας από τη στιγμή που δεν γίνεται οι δεξαμενές του κολυμβητηρίου Χανίων να γεμίσουν με πετρέλαιο…
Σε ό,τι αφορά την κολύμβηση του Ν.Ο.Χ., για την οποία έχει την ευθύνη μιας και πρόκειται για την έφορο του τμήματος, τονίζει πως είναι πολύ σημαντικό που η χρονιά, παρά τα πολλά προβλήματα, εξελίσσεται ευχάριστα ενώ αναφέρεται με τα θερμότερα λόγια για την Άννα Ντουντουνάκη που αποτελεί την αποκάλυψη της φετινής σαιζόν.
 
Είναι ευχάριστο για το τμήμα κολύμβησης, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, πως καταφέρνει και βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύεται και από την εξαιρετική χρονιά που διανύει η Ντουντουνάκη αλλά και από τις επιτυχίες που είχε ο Ν.Ο.Χ. στο χειμερινό πρωτάθλημα.


\”Πάντα τα τελευταία χρόνια η κολύμβηση πήγαινε καλά. Πάντα είχαμε επιτυχίες. Φέτος προέκυψε να έχουμε την Ντουντουνάκη, η οποία είναι ένα πάρα πολύ καλό παιδί, καλός χαρακτήρας, έχει καλό σωματότυπο. Είχε δουλευτεί βέβαια και από την Μπιλιάνα (σ.σ. Γκεοργκίεβα) στη συγχρονισμένη που ήταν, οπότε αυτό το παιδί ήταν σχεδόν έτοιμο. Με την επιπλέον προπόνηση που είχε με το τμήμα κολύμβησης, έχει μετατραπεί σε αθλήτρια με πολύ καλούς χρόνους. Έχει καλή αντοχή\”.


Μπορείτε να πείτε όμως ότι περιμένατε και τις καλές εμφανίσεις που θα είχε με την Εθνική και ότι με την πρώτη της παρουσία, θα φλέρταρε τόσο πολύ με το όριο για το πανευρωπαϊκό;

\”Το πίστευα γιατί σας επαναλαμβάνω το παιδί είναι καλό σαν χαρακτήρας. Δηλαδή, έχει βάλει στόχους. Και σαν μαθήτρια είναι άριστη -είναι μαθήτρια του 20. Τη βλέπω πολλές φορές και διαβάζει βιβλία συγχρόνως περιμένοντας την προπόνηση! Αυτή και η Κελαϊδή είναι από τα παιδιά τα οποία έχουν βάλει στόχους και τους πετυχαίνουν. Είμαι σίγουρη ό,τι και να κάνει, πως θα το κάνει καλά\”.


Ως έφορος του τμήματος πώς χαρακτηρίζετε το επίπεδο της κολύμβησης του Ομίλου; Σίγουρα δεν είναι μόνο αυτά τα δύο κορίτσια που ξεχωρίζουν. Και τι προϋποθέσεις απαιτούνται έτσι ώστε να υπάρξουν ακόμα ποιοτικότερα αποτελέσματα στην πορεία του χρόνου;

\”Για να αναπτυχθεί περισσότερο το τμήμα, πρέπει να έχουμε χώρο να προπονούμαστε. Εφόσον η 50άρα πισίνα είναι ακόμα κλειστή, είναι δύσκολη η κατάσταση, εάν σκεφτείτε ότι αυτά τα παιδιά πρέπει να προπονούνται 3-4 ώρες τη μέρα. Έρχονται πρωί, έρχονται μεσημέρι. Το σημαντικότερο είναι ότι οι στόχοι που έχουν θέσει, πολλές φορές επιβαρύνουν την προσωπική τους ζωή και τον ελεύθερό τους χρόνο, που είναι πολύτιμος όπως γνωρίζετε σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία\”.

Έχετε επιπλέον και τον ρόλο της ταμία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Ο. Χανίων, επομένως είστε η πλέον κατάλληλη έτσι ώστε να μας πληροφορήσετε σχετικά για το πόσο επιβαρύνει το ταμείο του Ομίλου ότι έχει χρειαστεί τις τελευταίες, πολλές φορές να βάλει ο ίδιος από μόνος του χρήματα έτσι ώστε να κρατήσει τις εγκαταστάσεις του κολυμβητηρίου ζωντανές.

\”Εάν σκεφτούμε ότι η 25άρα πισίνα χρειάζεται 500 λίτρα πετρέλαιο τη μέρα επί σχεδόν 1 ευρώ το λίτρο, για την ακρίβεια 90 λεπτά περίπου, είναι ένα κόστος 500 ευρώ. Από εκεί και πέρα, το κόστος είναι δυσβάσταχτο γιατί είναι και η οικονομική κατάσταση της χώρας τέτοια που οι γονείς δυσκολεύονται και δεν μπορείς να τους πεις στα μέσα της σαιζόν ότι \”ξέρετε, έχουμε αυτό το πρόβλημα και δώστε παραπάνω\”. Και δεν έχουμε κάνει οικονομοτεχνική μελέτη να δούμε, ανάλογα με τα παιδιά που έχουμε, πόσο επιπλέον μπορούμε να επιβαρύνουμε κάθε παιδί ούτως ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει και ο Όμιλος. Προσπαθούμε και με άλλους τρόπους. Με χορηγίες ίσως, ή περιορίζοντας τους μισθούς των προπονητών. Μειώνοντας άλλα, βασικά έξοδα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε μέχρι το τέλος της σαιζόν και μέχρι να βοηθήσει ο… ήλιος έτσι ώστε να χρειαζόμαστε λιγότερα καύσιμα. Δεν είναι όμως μόνο το πετρέλαιο. Σκεφτείτε ότι η 50άρα πισίνα είναι κλειστή από τον περασμένο Φεβρουάριο, παρόλα αυτά, κάθε 15 μέρες, θέλει 1 τόνο χλώριο. Δε μπορούμε να την αφήσουμε χωρίς χλώριο γιατί θα… βουρκιάσει. Θα έχουμε πρόβλημα όταν ζεστάνει ο καιρός και ζεσταθεί από μόνη της. Τα έξοδα λοιπόν… τρέχουν και για την 50άρα που αυτή τη στιγμή είναι ανενεργή, γιατί ξαναλέω, κάθε 15 μέρες θέλουμε 1 τόνο χλώριο, όταν το λίτρο στοιχίζει 35 λεπτά\”.

Επειδή είστε και στέλεχος του Ενιαίου Αθλητικού Κέντρου Χανίων και υπεύθυνη του Ναυταθλητικού, θα συμφωνήσετε με τον πρόεδρο του Ε.Α.Κ., κύριο Μανουδάκη, ο οποίος σε δήλωσή του πριν από λίγες μέρες, τόνισε ότι τα σωματεία θα πρέπει να αναζητήσουν νέους τρόπους για να κρατήσουν ζωντανή τη λειτουργικότητά τους; Και εν πάση περιπτώσει, αυτή η χρονιά με όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, κουτσά στραβά, θα βγει. Το μεγάλο στοίχημα είναι την καινούργια τι θα γίνει; Πώς σκοπεύετε να ανταπεξέρθετε;


\”Αυτή η χρονιά θα βγει γιατί περιμένουμε να ζεστάνει ο καιρός. Αυτή τη στιγμή η 50άρα πισίνα είναι στους 20 βαθμούς Κελσίου. Πιστεύουμε μέσα στο Μάιο να φτάσει τους 25 με 26 για να μπορέσουμε να τη χρησιμοποιήσουμε. Από εκεί και πέρα, εάν σκεφτούμε ότι ο προϋπολογισμός του Ε.Α.Κ. είναι 950 χιλιάδες ευρώ εκ των οποίων οι 700 χιλ. είναι μισθοί των εργαζομένων, δε μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα σαν Ε.Α.Κ. Βάλαμε στον προϋπολογισμό 100 χιλ. ευρώ για πετρέλαιο αλλά αυτά τα χρήματα δεν είναι ούτε 2 μήνες για την 50άρα πισίνα το χειμώνα. Ωστόσο προσπαθούμε να καταλήξουμε σε μία μελέτη, μάλιστα τις προάλλες είχα κάτι σχετικές συναντήσεις, για το πώς θα μπορέσουμε να μπαζώσουμε την 50άρα και συγχρόνως να πάρουμε την ισοθερμική κουβέρτα η οποία θα βοηθήσει. Θα έχουμε μια μείωση του κόστους κατά 30% με το μπάζωμα της 50άρας πισίνας\”.


Ουσιαστικά αυτό έχει αποφασιστεί, έτσι δεν είναι;


\”Ναι, έχει αποφασιστεί. Υπολογίζουμε ότι αυτό θα συμβεί μέσα στον Οκτώβριο, ούτως ώστε το χειμώνα που θα μείνει 2 μήνες κλειστή η πισίνα, να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες. Η πισίνα θα μπαζωθεί και θα έρθει ολόκληρη στα 2.20μ. που τώρα είναι το ύψος της μισής. Αυτή τη στιγμή η 50άρα έχει 3600 κυβικά νερό. Αν μπαζωθεί, θα μειωθεί στα 1500 με 2000 κυβικά λιγότερο νερό απ’ ό,τι έχει αυτή τη στιγμή. Έτσι θα έχουμε όφελος και σε πετρέλαιο και σε χλώριο. Άλλο να χλωριώνεις 4000 κυβικά νερό και άλλο 2000. Όπως βέβαια και να ζεσταίνεις\”.

Θα συμφωνήσετε ότι αυτή η χρονιά είναι η πιο δύσκολη για τη Διοίκηση στην ιστορία του Ν.Ο. Χανίων;

\”Για όλους, όχι μόνο για το Ναυτικό Όμιλο. Σίγουρα οι οικονομικές συγκυρίες επηρέασαν πιο πολύ το κολυμβητήριο γιατί όπως έχετε παρατηρήσει, δεν δίνονται λεφτά στο Ε.Α.Κ. Έχουμε όμως και κακοσυντηρημένες εγκαταστάσεις. Δεν είναι μόνο το πετρέλαιο και το χλώριο, είναι και ότι το λεβητοστάσιο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Έχουμε καυστήρες οι οποίοι είναι τρύπιοι και χρειάζονται άμεσης επισκευής. Μάλιστα, ως Ε.Α.Κ. έχουμε ενημερώσει τον κ. Βουλγαράκη στο Ναύσταθμο Κρήτης ούτως ώστε να μπορέσει να επισκευάσει κάποιες αντλίες που υπάρχουν για την κυκλοφορία του νερού. Όλοι αυτοί είναι τρόποι που θα μειώσουν τα έξοδα. Θεωρώ ότι με σωστό προγραμματισμό θα μπορέσουμε \”κάτι\” να κάνουμε. Παράλληλα είμαστε εν αναμονή για την έγκριση ενός ποσού της τάξης των 60 χιλιάδων ευρώ ούτως ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες στην 12,5άρα πισίνα για να μπορέσει και αυτή να λειτουργήσει\”.
 
 
Πηγή: nox.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook