Την άμεση πρόσληψη 80 Δασκάλων και 35 Νηπιαγωγών για την κάλυψη των κενών στο Νομό Ηρακλείου ζητά ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης με την εξαιρετικά επείγουσα επιστολή που απέστειλε στον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Ο κ. Κουράκης επισημαίνει ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου παραμένουν κλειστά σχολεία αν και το διδακτικό έτος έχει ξεκινήσει εδώ και 15 ημέρες εκφράζοντας την ανησυχία που επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα, σε γονείς , μαθητές και γονείς.

Στην επιστολή αναλυτικά αναφέρεται:

\”Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Έχουν περάσει ήδη δεκαπέντε ημέρες από την έναρξη του Σχολικού Έτους και η κατάσταση τόσο στο Δήμο, όσο και στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, σε σχέση με τα κενά των Δασκάλων και Νηπιαγωγών είναι τόσο δύσκολη που καθιστά τη λειτουργία των σχολείων εντελώς προβληματική.

Οι δικαιολογημένες πιέσεις, η δυσφορία και τα παράπονα των Γονέων και των μαθητών είναι τόσο πολλά που ξεπερνούν τις δυνατότητες της Διεύθυνσης Π/Βάθμιας Ν.Ηρακλείου, η οποία παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει, είναι αδύνατον να ανταποκριθεί, με σχετική έστω επάρκεια στο πρόβλημα αφού, δεν έχει άλλους εκπαιδευτικούς να διαθέσει στα σχολεία.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου η σημερινή κατάσταση σε ότι αφορά στα κενά Δασκάλων – Νηπιαγωγών έχει ως εξής :

Στα Νηπιαγωγεία υπάρχουν 35 περίπου κενά Νηπιαγωγών, στα Δημοτικά Σχολεία υπάρχουν 25 κενά στο Πρωινό Πρόγραμμα και, 25 κενά σε Κλασικά Ολοήμερα Τμήματα. Επίσης τα 38 Σχολεία Αναμορφωμένου Προγράμματος, λειτουργούν χωρίς Δάσκαλο για το Ολοήμερο.

Τα παραπάνω κενά δημιουργούν πληθώρα προβλημάτων που έχουν ως αποτέλεσμα:

– Την αναστολή λειτουργίας Ολοήμερων Τμημάτων σε Νηπιαγωγεία, τα οποία λειτουργούν ως κλασικά.

– Τη μείωση Ολοήμερων Τμημάτων σε Νηπιαγωγεία.

– Την αναγκαστική συνένωση τμημάτων και δημιουργία νέων με αριθμό μαθητών που υπερβαίνει κατά πολύ το όριο των 25.

– Τον υποβιβασμό 6/θέσιων σχολείων σε 5/θ, 3/θ σε 2/θ , 2/θ σε 1/θ.

– Την αναστολή λειτουργίας Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο.

– Την επί της ουσίας αναστολή λειτουργίας των Μονοθέσιων, αφού ακόμα δεν έχει τοποθετηθεί ούτε ο μοναδικός δάσκαλος (Δημοτικά Σχολεία Καρκαδιώτισας, Καβροχωρίου και Παναγιάς).

 Τα τελευταία αποτελούν χαρακτηριστική περίπτωση, γιατί ενώ λάβατε -και ορθώς – την απόφαση να τα διατηρήσετε ανοιχτά (στο Δήμο μας σας υπενθυμίζω το Δημοτικό Σχολείο Καρκαδιώτισσας), η απόφαση αυτή δεν συνοδεύτηκε και με την αντίστοιχη πίστωση για την τοποθέτηση δασκάλου.

Κύριε Υπουργέ,

Είναι αδιανόητο, το έτος 2013, να υπάρχουν παιδιά τα οποία δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα (23 Σεπτεμβρίου), τα μαθήματά τους ή ακόμα να υπάρχουν τμήματα με πάνω από 50 παιδιά μ’ ένα μόνο δάσκαλο.

Το πρόβλημα είναι τόσο έντονο, που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τοπικούς φορείς, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς που καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να μπορέσουν να κρατήσουν τα σχολεία ανοιχτά. Πλέον αυτού το συγκεκριμένο πρόβλημα και η δύσκολη οικονομική συγκυρία δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Άλλωστε αποτελεί βασική υποχρέωση της πολιτείας η διασφάλιση της εκπαίδευσης των παιδιών σε όλες τις βαθμίδες, σε όλα τα σχολεία και σε όλη την επικράτεια.

 Ως Τοπική Αυτοδιοίκηση, που εκ του ρόλου της, βρίσκεται σε άμεση επαφή με τον πολίτη, βιώνουμε καθημερινά το μέγεθος του προβλήματος σε όλο του το βάθος, γι΄αυτό και ζητούμε να δώσετε λύση προχωρώντας άμεσα στην υπογραφή των απαραίτητων πιστώσεων για να προσληφθούν κατ’ ελάχιστο 80 Δάσκαλοι και 35 Νηπιαγωγοί, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. \”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook