Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν την Τετάρτη το πρωί, μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή, τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής - οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος.

Αντιθέτως προφυλακίζεται ο χρυσαυγίτης βουλευτής Γιάννης Λαγός.
Στον Ηλία Κασιδιάρη επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής εγγύησης 50.000 ευρώ.

Στους Ηλία Παναγιώταρο και Νίκο Μίχο επιβλήθηκε μόνο ο περιοριστικός όρος της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, υπάρχουν επιβαρυντικά στοιχεία για τους τρεις βουλευτές, ωστόσο κρίθηκε ότι προσωρινά δεν μπορούν να κρατηθούν

Στη ΓΑΔΑ οδηγήθηκε ο Γ.Λαγός, ο οποίος στη συνέχεια αναμένεται να μεταφερθεί στη φυλακή.

Ο Γ.Λαγός κρίθηκε προφυλακιστέος για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Σε βάρος του Γιάννη Λαγού τα στοιχεία από καταγραφές τηλεφωνικών συνομιλιών και κλήσεων που σχετίζονται με το περιστατικό της δολοφονίας στο Κερατσίνι φέρονται να είναι συντριπτικά.

Το χρονικό των απολογιών


Μαραθώνιος απολογιών για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής με τους ανακριτές να ξεκινούν το έργο τους το μεσημέρι της Τρίτης και να το ολοκληρώνουν -χωρίς διακοπή- στις 09:15 το πρωί της Τετάρτης!

Οι Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιάννης Λαγός και Νίκος Μίχος βρέθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης στα δικαστήρια της σχολής Ευελπίδων και λίγο μετά τις 15:30 ξεκίνησαν τις απολογίες τους.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις απολογίες των τεσσάρων όπως δημοσιεύονται στη real.gr...

ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: 7 ΩΡΕΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑ

- Ο μάρτυρας Α1 γνωρίζω ποιος είναι (σ.σ. ανέφερε το όνομά του), είναι αμφιβόλου ηθικής άτομο. Ήταν στη ΧΑ αλλά επειδή ζητούσε χρήματα από τα μέλη μας τον διώξαμε. Πληρώθηκε για να τα πει αυτά.

- Τον Ρουπακιά δεν τον γνώριζα, τον είδα στην τηλεόραση για πρώτη φορά. Μετά έμαθα ότι συμμετείχε σε δραστηριότητες της ΧΑ.

- Ασχολούμαι με τα επικοινωνιακά θέματα του κινήματος ως εκπρόσωπος Τύπου και δεν έχω καμία σχέση με τα οργανωτικά (σε ερώτηση για το αν είναι επιχειρησιακός αρχηγός).

- Είναι πολιτική και όχι ποινική η δίωξή μας. Σε ότι αφορά το πρόσωπό μου, το έκαναν λόγω της δυναμικής που είχε η υποψηφιότητά μου για τον δήμο της Αθήνας.

- Δεν υπάρχει καμία δική μου τηλεφωνική συνομιλία, που να με εμπλέκει στο τραγικό συμβάν στην Αμφιάλη.

- Δεν είμαστε ναζιστές, ούτε εθνοσοσιαλιστές, αλλά Έλληνες εθνικιστές. Δεν έχουμε ναζιστικά σύμβολα.

- Χρηματοδοτούμαστε από την κρατική χρηματοδότηση και δίνουμε το 20% της βουλευτικής μας αποζημίωσης στο κίνημα.

- Από τη στιγμή που θα θεωρηθούν τα δικά μας μαθήματα αυτοάμυνας παράνομα και επιλήψιμα, τότε και το ΚΚΕ που κάνει μαθήματα αυτοάμυνας (προσκόμισε σχετικό δημοσίευμα) θα πρέπει να έρθει εδώ με την ίδια κατηγορία όπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα.

- Το «εγέρθητι» ήταν μια αντίδραση γιατί οι δημοσιογράφοι στην προεκλογική εκστρατεία μας είχαν ταπεινώσει.Την αντίδραση αυτή εγώ τη θεωρώ λάθος.

- Μας λένε εγκληματική οργάνωση, ενώ στόχος μας είναι η εξάλειψη της εγκληματικότητας.

ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ: 3 ΩΡΕΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑ

- Το τηλέφωνο που έλαβα από τον Λαγό, στις 9 το βράδυ, 3 ώρες πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ήταν κάτι σύνηθες, καθώς έχω τακτική επικοινωνία με όλους τους συναδέλφους βουλευτές.

-Τον Ρουπακιά δεν τον γνώριζα, τον είδα σε 2-3 φωτογραφίες από εκδηλώσεις της Χ.Α.

- Όλο το κατηγορητήριο είναι αστείο και στηρίζετε σε μια σειρά από τυχαία περιστατικά που είναι άσχετα με εμάς.

- Είμαι 40 ετών και νιώθω πολύ ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα ζωή μου. Είμαι υπερήφανος που ανήκω στη Χρυσή Αυγή. Έχω ένα παιδί και θα ήθελα να αποκτήσω και δεύτερο.

- Είναι ψευδομάρτυρες όσοι έχουν καταθέσει εναντίον μας και ότι υποστηρίζουν είναι μυθεύματα και σενάρια επιστημονικής φαντασίας

- Η ενέργεια στις λαϊκές της Ραφήνας ήταν λάθος ενέργεια για εμένα, αν ήταν έκνομη, ας τιμωρηθούμε από τη δικαιοσύνη.

- Οι κατηγορούμενοι για τους ξυλοδαρμούς στο Πέραμα δεν είναι μέλη μας

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΑΓΟΣ: 3 ΩΡΕΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑ

- Για τα τηλεφωνήματα αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα για τα οποία ρωτήθηκε επιμόνως από τους ανακριτές,ο βουλευτής Λαγός υποστήριξε πως έγιναν για να πληροφορηθεί τι ακριβώς συνέβη.

- Πρώτη φορά στη ζωή μου είδα το λεγόμενο καταστατικό που παρουσιάστηκε στο κατηγορητήριο. Το μόνο που γνωρίζω είναι το κατατεθημένο επισήμως στον Άρειο Πάγο καταστατικό, το οποίο είναι το μόνο που απηχεί τις απόψεις της Χρυσής Αυγής.

- Δεν χρησιμοποιούμε ναζιστικά σύμβολα σε επίσημες εκδηλώσεις και αν κάποιος εμφανιζόταν με τέτοια σύμβολα του απαγορευόταν η συμμετοχή στις δραστηριότητες της ΧΑ.

ΝΙΚΟΣ ΜΙΧΟΣ: 2 ΩΡΕΣ ΑΠΟΛΟΓΙΑ

- Υποστήριξε ότι η δίωξη είναι πολιτική και ότι στα κεντρικά γραφεία δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για το περιστατικό στο Κερατσίνι.

με πληροφορίες από in.gr/real.gr