Σειρά εκδηλώσεων με θέμα την προστασία και την ανάδειξη των παραδοσιακών οικισμών πραγματοποιούν η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς σε συνεργασία με την Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης, την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ του Δήμου Χανίων, το Τ.Ε.Ε.-Τμήμα Δ. Κρήτης και τον Σ.Α.Δ.Α.Σ-Π.Ε.Α/Τμήμα Χανίων, στα Χανιά, το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου (11 – 19/10/2013).

• Κεντρική εκδήλωση η Ημερίδα με θέμα «Προστασία Παραδοσιακών Οικισμών & Σύγχρονος Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός», που πραγματοποιείται στα Χανιά το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (Ακτή Τομπάζη 31 & Πλατεία Κατεχάκη). Η ημερίδα απευθύνεται: α/ στο ευρύ κοινό, β/ σε αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, αρχαιολόγους και γενικότερα σε όσους ασχολούνται με έργα στερέωσης και αποκατάστασης παραδοσιακών κτηρίων, και γ/ σε εκπροσώπους των αρμοδίων φορέων της πολιτείας.

Tις προηγούμενες δεκαετίες ένα μεγάλο μέρος της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου μας χάθηκε στον βωμό μιας κακώς εννοούμενης ανάπτυξης. Στόχος της ημερίδας είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός γόνιμου διαλόγου για την διερεύνηση των προβλημάτων και των τρόπων προστασίας των παραδοσιακών οικισμών, στο πλαίσιο των σημερινών αναπτυξιακών προκλήσεων. Είναι η 5η κατά σειρά Ημερίδα με αυτό το σημαντικό θέμα για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας που διοργανώνει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη. Ο διάλογος αυτός ξεκίνησε με την ημερίδα της Αθήνας τον Ιανουάριο 2012, και συνεχίζεται. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ημερίδες στη Σίφνο (13/10/2012), στα Ιωάννινα (27/10/2012), και στον Βόλο (9/3/2013), με έμφαση στις τοπικές ιδιαιτερότητες. Μετά την ημερίδα των Χανίων θα ακολουθήσουν άλλες δύο στην Ύδρα και στην Πάτμο.

• Φωτογραφική έκθεση με θέμα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού: 40 χρόνια προσφοράς» στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου στις 20:00, με ομιλίες των Κ. και Λ. Καρρά, Ιδρυτών της Ελληνικής Εταιρείας. Η έκθεση θα διαρκέσει από την Παρασκευή, 11/10, ως το Σάββατο, 19/10 (Ώρες Λειτουργίας: 08:30 – 14:30 και 18:00 – 22:00).

• Διάλεξη με θέμα «Σύγχρονοι τρόποι προστασίας και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων» την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στις 19:30 στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, από την Φ. Μαλλούχου-Tufano, Αναπλ. Καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης & Μέλος Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τον δικτυακό τόπο της Ελληνικής Εταιρείας www.ellet.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook