Αρώματα και γεύσεις Κρητικών προϊόντων «πλημμύρισαν» το εμπορικό κέντρο «Στολίνσκυ» του Κιέβου στην Ουκρανία στην διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης «Κρητικό Φθινόπωρο στο Κίεβο» που οργανώνουν έως τις 14 Οκτωβρίου η Περιφέρεια του Κιέβου και η Περιφέρεια Κρήτης. 

Πρόκειται για ένα μεγάλο Ελληνοουκρανικό φεστιβάλ πολιτισμού και προβολής των αγροτικών προϊόντων, του τουρισμού και των υπηρεσιών real estate στο οποίο συμμετέχουν 60 πιστοποιημένες Κρητικές επιχειρήσεις και εκατοντάδες Ουκρανικές εταιρίες όπου συνυπάρχουν μεταξύ τους στο εμπορικό κέντρο, ενώ έντονο εκδηλώνεται το ενδιαφέρον για τα κρητικά προϊόντα από τους παράγοντες της Ουκρανικής αγοράς ( σε προσωπικές συναντήσεις b2b ) αλλά και από τους χιλιάδες Ουκρανούς πολίτες που βρέθηκαν σήμερα στα εγκαίνια της έκθεσης. 

Η Κρητική επιχειρηματική αποστολή με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη και τη συμμετοχή των Αντιπεριφερειαρχών Θεανώς Βρέντζου, Μαρίας Λιονή εκπροσώπων του Π.Σ., της συνοδικής επιτροπής Κρήτης ‘’αγκαλιάστηκε’’ θερμά από την Ουκρανική Κυβέρνηση και την Περιφέρεια – φορείς του Κιέβου. Ωστόσο μέσω της επιχειρηματικής εμπορικής συνύπαρξης έγινε και ‘’πάντρεμα’’ πολιτισμών καθώς Ουκρανικά και Κρητικά μουσικά – χορευτικά συγκροτήματα έπαιξαν και χόρεψαν παραδοσιακούς σκοπούς προκαλώντας ξεχωριστή αίσθηση στους παρευρισκομένους. Παράλληλα οι Ουκρανοί συμμετέχοντες στην έκθεση πρόσφεραν τοπικά εδέσματα σε όλους ενώ παράλληλα Κρητικοί σεφ στο χώρο της έκθεσης μαγείρεψαν κρητικά προϊόντα και πρόσφεραν στους επισκέπτες κρητικά φαγητά – γεύσεις προβάλλοντας την Κρητική κουζίνα, τα παραδοσιακά προϊόντα, τη ντόπια διατροφή.Στο χώρο της έκθεσης που παραχωρεί δωρεάν αλλά και τον εξοπλισμό η Περιφέρεια Κιέβου, έχει γίνει πόλος έλξης για τους καταναλωτές και τα μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας, που κάλυψαν εκτενώς την τελετή των εγκαινίων, μεταδίδοντας αναλυτικά ρεπορτάζ με συνεντεύξεις για την αξία της Κρητικής διατροφής, την ποιότητα των Κρητικών πιστοποιημένων προϊόντων, δίνοντας παράλληλα έμφαση στους τομείς του τουρισμού και της αγοράς εξοχικής κατοικίας στην Κρήτη.

Στα εγκαίνια της έκθεσης που έγιναν με επιτυχία παρουσία χιλιάδων επισκεπτών, στις ομιλίες τους οι παριστάμενοι εκπρόσωποι της Ουκρανικής Κυβέρνησης και της Περιφέρειας, όπως ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπεύθυνος του Αγροτικού τομέα Vr. Prysiazhniuk και ο Περιφερειάρχης Κιέβου Anatolii Prysiazhniuk ευχαρίστησαν θερμά τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για τις πρωτοβουλίες του, τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην Κρήτη και το Κίεβο και που συνεχώς διευρύνεται και ισχυροποιείται. Οι ίδιοι παράλληλα χαρακτήρισαν κορυφαίο γεγονός την συνύπαρξη – συνεργασία Κρητικών και Ουκρανικών επιχειρήσεων στο φεστιβάλ και πρότειναν στον κ.Αρναουτάκη να συμμετέχει και πάλι του χρόνου στο ίδιο φεστιβάλ θεσμό, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή το παράδειγμα του Περιφερειάρχη Κρήτης να το ακολουθήσουν και άλλες Περιφέρειες της Ελλάδας. 

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Κιέβου αποκαλώντας αγαπητό φίλο τον κ. Αρναουτάκη τον ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση του ίδιου και για τη στήριξη της Ελλάδος στις προενταξιακές διαδικασίες με την είσοδο της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με θετικά λόγια επίσης αναφέρθηκαν στα εγκαίνια για τη συνεργασία Κρήτης Κιέβου, αποκαλώντας την « παράδειγμα προς μίμηση », ο Έλληνας Πρέσβης στο Κίεβο Βασίλης Παπαδόπουλος, ο πρόξενος της Ουκρανίας στην Κρήτη Γιάννης Λίτινας και ο προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας κ.κ. Βλαδίμηρος σε μήνυμά του. 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης απευθυνόμενος στον Αντιπρόεδρο της Ουκρανικής Κυβέρνησης και στον ομόλογο του Περιφερειάρχη Κιέβου είπε, ότι, « Οι Περιφέρειες Κρήτης και Κιέβου, διαρκώς θεμελιώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις σχέσεις φιλίας και τη γέφυρα επιχειρηματικότητας, που ανοίξαμε την προηγούμενη χρονιά. Μια γέφυρα που στηρίζεται πρωτίστως σε αμοιβαία αισθήματα, κοινές παραδόσεις, κοινή θρησκεία κ.α.» καλώντας τους επιχειρηματίες της Ουκρανίας να επενδύσουν στην Κρήτη όπου οι επιχειρηματικές δραστηριότητες αλλά και οι επενδυτικές ευκαιρίες εστιάζονται κυρίως στον τουρισμό και στον τομέα των αγροτικών προϊόντων, τομείς, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της Κρητικής οικονομίας και ταυτότητας. 

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε ότι όλοι προσπαθούμε και επιδιώκουμε, την διεύρυνση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις Περιφέρειες του Κιέβου, και της Κρήτης.
«Το μνημόνιο συνεργασίας που έχουμε ήδη υπογράψει με την Περιφέρεια του Κιέβου, το περασμένο καλοκαίρι στην Κρήτη, αποτέλεσε την αρχή μιας πολύπλευρης συνεργασίας, την οποία θέλουμε να στηρίξουμε και να εξασφαλίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ως έμπρακτη αποτύπωση της πολιτικής βούλησης, για διερεύνηση νέων τομέων κοινού αναπτυξιακού ενδιαφέροντος» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε: «Ως Περιφέρεια Κρήτης, προωθούμε τις υπηρεσίες μας με έμφαση στον τουρισμό καθώς και τα ποιοτικά προϊόντα μας με ένα κοινό όνομα, με βασικό παρανομαστή την ποιότητα και την εντοπιότητα. Παράγουμε και τυποποιούμε κάτω από ένα κοινό όνομα “ΚΡΗΤΗ”, κάτω από μια κοινή προσπάθεια.

Η ποιότητα των προϊόντων μας είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος, που σε συνδυασμό με τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς τις οποίες καλύπτουμε, όπως ιχνηλασιμότητα, logistics, τυποποίηση και marketing δημιουργούμε ένα πολύ ευνοϊκό πλαίσιο, τόσο για εξαγωγές, όσο και για επενδύσεις».

Ο κ. Αρναουτάκης απευθυνόμενος στους Ουκρανούς επιχειρηματίες-επενδυτές επεσήμανε ότι στην Κρήτη προσφέρονται ευκαιρίες για να διαμορφωθούν επωφελείς και για τις δύο πλευρές επιχειρηματικές επαφές και συνέργειες.Επίσης στο σύντομο χαιρετισμό της η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου που προετοίμασε την έκθεση στο Κίεβο», ανέφερε ότι, «από την Κρήτη φέραμε μαζί με τα προϊόντα και τις αξίες που τα ακολουθούν, το διατροφικό πρότυπο που τα συνοδεύει και στηρίζει τη γνωστή για τις αξίες της Κρητική Διατροφή. Προϊόντα με ταυτότητα και ποιότητα που εδώ και χιλιάδες χρόνια ταξιδεύουν στη Μεσόγειο και στον κόσμο. Φέραμε επίσης ένα μικρό δείγμα της τουριστικής Κρήτης, του πιο δυναμικού τουριστικού προορισμού της Ελλάδας, που εκτός από προτάσεις αναψυχής προσφέρεται και για επιχειρηματικές επενδύσεις. 

Κυρίως όμως είμαστε εδώ για να σας δηλώσουμε ότι μπορείτε να θεωρείτε πως στο κέντρο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στην Κρήτη, έχετε πολλούς φίλους που σας περιμένουν είτε σαν αγοραστές προϊόντων και υπηρεσιών, είτε σαν επενδυτές, είτε σαν απλοί φίλοι». 

Στα εγκαίνια επίσης μίλησε για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ.Νεκτάριος ως εκπρόσωπος της συνοδικής επιτροπής.