Μια σημαντική διάκριση, το Ειδικό βραβείο των Κριτικών Επιτροπών απόσπασε στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας η ταινία του Λευτέρη Χαρωνίτη «Ο ΗΧΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» (Τ’ ΑΝΩΓΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ 1900-1945), παραγωγής του Δήμου Ανωγείων.

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρωνίτης δήλωσε κατά την παραλαβή του βραβείου:

«την διάκριση αυτή την θεωρώ ιδιαίτερα τιμητική γιατί υπογράφεται και από τις δύο επιτροπές του Φεστιβάλ που απαρτίζονται από έγκυρους καλλιτέχνες του κινηματογράφου, της φωτογραφίας, της μουσικής, της λογοτεχνίας και των εικαστικών τεχνών. Πραγματικοί όμως αποδέκτες αυτής της βράβευσης είναι ο Δήμος Ανωγείων και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος τους Σωκράτης Κεφαλογιάννης που αφιέρωσε πολύ χρόνο και μόχθησε για την εξεύρεση των πόρων από χορηγίες.

Στους συνεργάτες τους φίλους μου και τους εκατοντάδες Ανωγειανούς που πήραν μέρος στα γυρίσματα και με στήριξαν ηθικά αφιερώνω αυτή την διάκριση.

Να σε βραβεύει το “συνάφι” σου είναι βέβαια ένας δημόσιος καλός λόγος, μια ενθάρρυνση. Την ενθάρρυνση αυτή όμως την έχουν ανάγκη περισσότερο οι νεότεροι κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες που οφείλουμε όλοι να βοηθούμε. Εγώ θα συνεχίσω να στηρίζω το Φεστιβάλ Χαλκίδας, αυτή την ωραία και καταξιωμένη κινηματογραφική γιορτή, θα στέλνω τις ταινίες μου χωρίς όμως να δηλώνων συμμετοχή στα διαγωνιστικά του τμήματα..»

Ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Σ. Κεφαλογιάννης που παραβρέθηκε στην προβολή της ταινίας στο Φεστιβάλ δήλωσε γι’ αυτή την βράβευση:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί η ταινία αυτή του Λευτέρη Χαρωνίτη αποκαλύπτει με αξιόπιστο και σοβαρό τρόπο την συμμετοχή και τον ρόλο των Ανωγειανών στα ιστορικά γεγονότα από το 1900-1945 με την τοποθέτηση τους μέσα στο γενικότερο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό ιστορικό πλαίσιο. Με την βράβευση της η ταινία αρχίζει το ταξίδι με την διάδοση της στο ευρύτερο κοινό. Η ταινία μπορεί να εστιάζει το θέμα της στην σχέση των Ανωγείων με τον Κόσμο όμως πιστεύω ότι ο κάθε τόπος μπορεί να ταυτιστεί σε εικόνες και γεγονότα για την δική τους συμβολή και αγώνες ενάντια στον Φασισμό και στον Ναζισμό. Η αναγωγή μέσα από την ταινία σε σημερινές καταστάσεις σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο, μας υπενθυμίζει την ευθύνη του κάθε πολίτη να αντιστέκεται καθημερινά και να καταπολεμά αυτά τα φαινόμενα του Φασισμού και Ναζισμού που για την αποτροπή των συνεπειών τους οι παππούδες και οι πατεράδες μας έδωσαν σκληρούς αγώνες»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook