Διαρκής ενημέρωση

Σε επιφυλακή έχει τεθεί από το πρωί το Λιμενικό Σώμα από την πληροφορία ότι ένα σκάφος που πιθανότατα μεταφέρει παράνομα οικονομικούς μετανάστες, κινείται νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σκάφος - "φάντασμα", φέρεται να πλέει σε διεθνή ύδατα νότια των Χανίων, κοντά στη Γαύδο ενώ ο αριθμός των ατόμων που μεταφέρει είναι άγνωστος.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες σε επιφυλακή βρίσκονται τα Λιμεναρχεία Παλαιόχωρας και Αγ. Γαλήνης καθώς και ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του Υπουργείου το οποίο και συντονίζει την επιχείρηση και έστειλε το σχετικό σήμα στα κατά τόπους λιμεναρχεία.

Στις 12 περίπου το μεσημέρι αναχώρησε από το Λιμεναρχείο των Χανίων, το 149 σκάφος του ΛΣ για να πραγματοποιήσει περιπολίες και να εξακριβώσει αν ευσταθεί η πληροφορία ότι σκάφος με πάνω από 100 οικονομικούς μετανάστες πλέει μεταξύ Γαύδου και Παλαιόχωρας.

Αρκετές ώρες μετά το συμβάν και ακόμα οι λιμενικές αρχές δεν έχουν πλήρη "εικόνα" του περιστατικού για τον απλό λόγο ότι η επιχείρηση καθυστέρησε καθώς δεν υπήρχε πλωτό μέσο του Λιμενικού ώστε να προσεγγίσει στο σκάφος.

Το σκάφος της Παλαιόχωρας παραμένει αποσπασμένο στη Χίο και το σκάφος από τον σταθμό στην Αγ. Γαλήνη βρίσκεται για ακόμη μια φορά σε ακινησία λόγω βλάβης.

Υπό κανονικές συνθήκες, ένα από τα δύο σκάφη, με προτεραιότητα εκείνο της Παλαιόχωρας, θα έβγαινε στα ανοιχτά για την αντιμετώπιση του περιστατικού, το οποίο αν και δεν φαίνεται να είναι σοβαρό, αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά την "γύμνια" των νότιων θαλάσσιων συνόρων αλλά και το γεγονός ότι είμαστε απροετοίμαστοι για έκτακτα γεγονότα.

Για το συμβάν έχει ενημερωθεί και ο δήμαρχος Γαύδου ενώ επιστρατεύτηκαν για να συνδράμουν και ψαράδες από το ακριτικό νησί, οι οποίοι μέχρι στιγμής αναφέρουν ότι δεν έχουν εντοπίσει το σκάφος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έγκυρες πηγές, την αρχική κινητοποίηση προκάλεσε ένα τηλεφώνημα σε λιμενικές αρχές που ειδοποιούσε για την ύπαρξη ξύλινου σκάφους ανοιχτά  της Γαύδου το οποίο μεταφέρει πάνω από 100 οικονομικούς μετανάστες.

Ευτυχώς δεν "είμαστε Ιταλία"
- "Γυμνά" τα νότια σύνορα

Ο συναγερμός που σήμανε στις αρχές, ακόμα και αν αποδειχτεί λάθος, αναδεικνύει με γλαφυρό τρόπο, τις τραγικές ελλείψεις στο Λιμενικό Σώμα.

Άραγε αν υπήρχαν σοβαρότερα περιστατικά, έστω και πολύ μικρότερου μεγέθους όπως αυτα της Λαμπεντούζα στην Ιταλία, πόσο εκτεθειμένοι θα ήμασταν στα διεθνή βλέμματα;

Τα στοιχεία που είχαν παρουσιαστεί σε δημοσίευμα του Flashnews.gr για το πόσο διάτρητα είναι τα νότια παράλια της Κρήτης (δείτε εδώ), εξαιτίας της έλλειψης σε πλωτά μέσα, επιβεβαιώνονται.

Από το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Υπουργείου υπήρξε σήμα ώστε το σκάφος της Αγ. Γαλήνης να βγει για περιπολία αντικαθιστώντας εκείνο της Παλαιόχωρας, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς έχει ακινητοποιηθεί λόγω βλαβών, κάτι που συμβαίνει συχνά, σε γνώση των αρμοδίων.

Υπενθυμίζεται ότι από τα τέλη Αυγούστου το σκάφος που εδρεύει στο Λιμενικό Σταθμό της Παλαιόχωρας αποσπάστηκε μαζί με 4μελές πλήρωμα στη Χίο λόγω αυξημένων αναγκών.

Όμως ενώ η αρχική διαταγή του Υπουργείου έκανε λόγο για απόσπαση που θα διαρκούσε μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου, το σκάφος αναμένονταν μετά από απανωτές παρατάσεις, να επιστρέψει στη βάση του στα τέλη του Οκτώβρη, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Και το ερώτημα παραμένει.

Μπορεί να μην έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε περιστατικά ανάλογα της Λαμπεντούζα όμως σε ανάλογη περίπτωση πώς θα μεταφράζαμε στο διεθνές στερέωμα το "δεν υπάρχει σκάφος" ή το "σκάφος έχει βλάβη";

Ελένη Ζουμαδάκη
[email protected]Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook