Τεράστια είναι τα εμπόδια για την απόλυτα αναγκαία δημιουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Νοσοκομείο Χανίων, για την θεραπεία εκατοντάδων καρκινοπαθών . Εμπόδια τα οποία αφορούν αφενός τον «πόλεμο συμφερόντων» που κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και αφετέρου το τεράστιο οικονομικό κόστος (3-4 εκατομ ευρώ) αλλά και το γεγονός πως στον Οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου Χανίων δεν προβλέπεται ακτινοθεραπευτικό τμήμα.

Το πρόβλημα για τους εκατοντάδες καρκινοπαθείς από την Δυτική Κρήτη που αναγκάζονται να ταξιδεύουν στο Ηράκλειο ή στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να υποβάλλονται σε αφόρητη επιπλέον ταλαιπωρία οι ίδιοι και οι συγγενείς τους (πλην των εξόδων) για να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία ήταν γνωστό.

Όμως ήρθε με τον πλέον επιτακτικό τρόπο στην επικαιρότητα με αφορμή τις αποκαλύψεις του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας κ. Παναγιώτη Παντελάκου, πως «συμφέροντα» δεν επιτρέπουν την δημιουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Νοσοκομείο Χανίων., παρά του ότι το Νοσοκομείο, ως κτιριακή υποδομή, διαθέτει τους αναγκαίους κατάλληλους χώρους.

Το αποτέλεσμα είναι πως σε ολόκληρη την Κρήτη και με δεδομένη την αύξηση των ασθενών με διάφορες μορφές καρκίνων, το ΕΣΥ διαθέτει μόνο το ακτινοθεραπευτικό εργαστήριο στο ΠΑΓΝΗ.

Έτσι αφενός πολλοί αναγκάζονται να ταξιδεύουν στην Αθήνα, αλλά και εκείνοι οι καρκινοπαθείς που προσφεύγουν για θεραπεία στο ΠΑΓΝΗ υποβάλλονται στην αφάνταστη ταλαιπωρία του ταξιδιού των τεσσάρων και πλέον ωρών (πηγαινέλα), μέσω του «ΒΟΑ-Καρμανιόλα» , κάτι που επιβαρύνει την κατάσταση της ήδη προβληματικής υγείας τους.

« Δεν είναι δυνατόν ένας ασθενής ο οποίος πάσχει από οστικές μεταστάσεις να ταλαιπωρείται επί 3 ώρες για να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του κ.Παντελάκου στο Flashnews.gr.

Ερώτηση στην Βουλή

Στο μεταξύ την Πέμπτη 5/5 έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στην Βουλή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων κ.Ευτύχη Δαμιανάκη προς τον υπουργό Υγείας για το θέμα της λειτουργίας ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Νοσοκομείο Χανίων.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό εάν θα απαντήσει ο ίδιος ο υπουργός ή κάποιος από τους υφυπουργούς υγείας, αλλά σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Flashnews.gr, το υπουργείο Υγείας υπάρχει η προοπτική – σε πρώτη φάση – να εξεταστεί από ειδική επιτροπή το θέμα της καταλληλότητας των χώρων του Νοσοκομείου Χανίων και να υποβληθεί συγκεκριμένο πόρισμα για τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για την δημιουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος.

Οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες που συμμετέχουν στο πανελλήνιο συνέδριο ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας, για την λειτουργία αυτού του τμήματος, είναι αναγκαίοι κατάλληλοι χώροι, οι οποίοι σύμφωνα με τον κ.Παντελάκη υπάρχουν στο Νοσοκομείο Χανίων, ασχέτως με το εάν χρειάζονται την κατάλληλη διαμόρφωση.

Επιπλέον χρειάζονται δύο γραμμικοί επιταχυντές (ένας κανονικός και ένας εφεδρικός) και μια σειρά από εξειδικευμένη υλικοτεχνική υποδομή, που ανεβάζει το κόστος περίπου στα 3 έως 4 εκατομ. Ευρώ (!!).

Επίσης χρειάζεται η πρόσληψη τριών εξειδικευμένων ακτινοθεραπευτών αλλά και ειδικών χειριστών μηχανημάτων, δηλαδή θέσεις οι οποίες ακόμη και εάν δεν υπήρχαν οι γνωστές απαγορεύσεις στις προσλήψεις θα ήταν δύσκολο να εξασφαλιστούν.

Όμως το ενδεχόμενο δημιουργίας ακτινοθεραπευτικού τμήματος θα πρέπει να ξεπεράσει και τον σκόπελο του ότι στον Οργανισμό λειτουργίας του Νοσοκομείου Χανίων δεν προβλέπεται η λειτουργία τέτοιου τμήματος.

Αυτό σημαίνει στην πράξη πως, πριν από όλα τα παραπάνω, θα πρέπει να αλλάξει ο Οργανισμός, κάτι για το οποίο απαιτείται περίπου ένας χρόνος.

Εκτός των παραπάνω, χθες στις εργασίες του συνεδρίου παρουσιάστηκε και ένα «πρωτόκολλο» σύμφωνα με το οποίο για μια περιοχή με τον πληθυσμό της Κρήτης χρειάζεται ένα πλήρες ακτινοθεραπευτικό εργαστήριο.

Βέβαια οι στυγνοί στατιστικοί αριθμοί στους οποίους βασίζονται αυτά τα «πρωτόκολλα» αγνοούν την γεωγραφία της Κρήτης και τις χιλιομετρικές αποστάσεις που είναι αναγκασμένοι να διανύουν οι καρκινοπαθείς.

Πάντως αρκετοί ήταν οι σύνεδροι που επεσήμαναν στο Flashnews.gr, πως όντως το πρόβλημα είναι μεγάλο, όντως είναι αναγκαία η δημιουργία ακτινοθεραπευτικού τμήματος στο Νοσοκομείο Χανίων, αλλά με δεδομένη την οικονομική συγκυρία και τα άλλα προβλήματα θα πρέπει να θεωρείται – αν όχι «όνειρο θερινής νυκτός», τουλάχιστον σαν ένας μακρινός στόχος.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook