Αναβρασμός εξακολουθεί να επικρατεί στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης με αφορμή τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων καθώς γαλάζιοι και πράσινοι βουλευτές έχουν σηκώσει μπαϊράκι, απειλώντας, μάλιστα, να καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών εάν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις προτού κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Αν και από την πλευρά της κυβέρνησης, επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι, η ανησυχία στο Μαξίμου αλλά και τη Συγγρού παραμένει έκδηλη, καθώς αρκετές βουλευτές της ΝΔ δεν φαίνονται διατεθειμένοι να υποχωρήσουν, ψηφίζοντας ένα νομοσχέδιο που γνωρίζουν εκ των προτέρων πως θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στις εκλογικές τους περιφέρειες.
Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών έχουν δημόσια τοποθετηθεί κατά του νομοσχεδίου, αφήνοντας ορθάνοικτο το ενδεχόμενο να το καταψηφίσουν εάν δεν υπάρξουν αλλαγές, προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.
Το αντάρτικο των γαλάζιων βουλευτών που ξεκίνησε με την ερώτηση 22 βουλευτών της Συγγρού προς τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα θορύβησε ιδιαίτερα το Μέγαρο Μαξίμου και προκάλεσε τη προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά. Ακολούθησε η συνάντηση της ΚΟ της ΝΔ με τον κ. Στουρνάρα, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους.
Ενστάσεις για τον νόμο εξέφρασαν αρκετοί βουλευτές, μεταξύ των οποίων, οι Ιορδάνης Τζαμτζής, Γιώργος Βλάχος, Ανδρέας Ψυχάρης, Ντόρα Μπακογιάννη , Φωτεινή Πιπιλή και Νικήτας Κακλαμάνης.
Ο τελευταίος, μάλιστα, αποχώρησε από τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών όταν όπως είπε ο κ. Στουρνάρας απάντησε σε ερώτησή του με τεχνοκρατικό και όχι με πολιτικό τρόπο.
«Δεν μπορεί να εξαιρούμε στάνες και όχι τις αποθήκες των καταστημάτων» υποστήριξε ο Ανδρέας Ψυχάρης, ενώ ο Γιώργος Βλάχος σημείωσε με ιδιάιτερα αιχμηρό ύφος: «Μην διανοηθείτε να το φέρετε για ψήφιση πριν γίνουν αλλαγές και ξανασυζητήσουμε».
Ο βουλευτής του κόμματος, κ. Δερμετζόπουλος υπογράμμισε πως μας καλείτε για ψυχοθεραπείας και όχι για διάθεση να κάνετε αλλαγές, ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για βάρβαρη φορολόγηση ακινήτων.
Ο επικεφαλής της πρωτοβουλίας των 22 «γαλάζιων» βουλευτών να καταθέσουν ερώτηση προς τον ΥΠΟΙΚ, Ιορδάνης Τζαμτζής σημείωσε σε δηλώσεις του ότι η φορολόγηση με συντελεστή χρήσης επιβαρύνει τα αγροτεμάχια χωρίς λόγο και πρόσθεσε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό και από το οικονομικό επιτελείο ότι εμείς στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια, αλλά με δίκαιη φορολόγηση των πολιτών, και όχι με υπερφορολόγηση των χαμηλών εισοδημάτων, τα οποία έχουν, πραγματικά πλέον, φτάσει στα όριά τους κι έχουν ξεπεράσει τα όριά τους».
Τέλος, ο βουλευτής της ΝΔ, Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος έχει και στο παρελθόν επικρίνει αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου, με χθεσινές του δηλώσεις σημείωσε πως δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΑ εάν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις σε ορισμένες ρυθμίσεις, ενώ δεν δίστασε να υπενθυμίσει πως και η Θάτσερ για έναν φόρο έπεσε.
Πράσινη γκρίνια και μέτωπο κατά του Γιάννη Στουρνάρα
Την ίδια ώρα, έντονες αντιδράσεις κατά του νέου φόρου στα ακίνητα έχουν προκληθεί και στη Χαριλάου Τρικούπη με τους αρκετούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να ψηφίσουν τις προωθούμενες διατάξεις με τη παρούσα μορφή.
Ενδεικτικές ήταν οι τοποθετήσεις τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ενώ στη πλειοψηφία τους οι πράσινοι βουλευτές ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Παναγιώτης Ρήγας ανέφερε σε υψηλούς τόνους ότι «θα πρέπει να φορολογηθούν όλοι με βάση το Ε9, την περιουσία τους. Το 2012 από το χαράτσι υπήρξαν έσοδα 2,75 δισ. ευρώ. Τώρα που ο Στουρνάρας επεκτείνει το φόρο και σε αγρότες υπολογίζει τα έσοδα σε 2,9 δισ. ευρώ. Πως είναι δυνατόν; Προφανώς κάποιους απαλλάσσει από την φορολογία».
Σε αυτό συμφώνησε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ ο Γιάννης Δριβελέγκας τόνισε «να βρει τα ισοδύναμα ο Στουρνάρας, αλλιώς να παραιτηθεί. Εμείς δεν θα κάνουμε καραγκιοζιλίκια με ερωτήσεις και δήθεν διαπραγμάτευση», αφήνοντας έτσι σαφείς αιχμές κατά των βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι είχαν συναντήσει την προηγούμενη ημέρα τον υπουργό Οικονομικών.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος έχει ασκήσει και στο παρελθόν σκληρή κριτική στην ηγεσία του οικονομικού επιτελείου, τόνισε:
«Αποφασίσαμε να προτείνουμε συγκεκριμένες σημαντικές αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων οι οποίες έχουν δύο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Επιτυγχάνουν το δημοσιονομικό στόχο τον οποίο ήδη έχουμε ψηφίσει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού και επιτυγχάνουν τη δικαιότερη κατανομή των βαρών».
Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κουκουλόπουλος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να συναντηθούν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με τον Γιάννη Στουρνάρα, ενώ αναφερόμενος στους γαλάζιους βουλευτές είπε: «Καλό είναι να θυμούνται τι έλεγαν για το χαράτσι στις εκλογές του Μαΐου».
Σε κάθε περίπτωση το κλίμα στις ΚΟ παραμένει τεταμένο με τους βουλευτές να μην δείχνουν πρόθυμοι να υποστηρίξουν τις κοινωνικές αδικίες που κρύβει ο νέος νόμος για τη φορολόγηση ακινήτων και αγροτεμαχίων. 
Απομένει πλέον να δούμε το επόμενο επεισόδιο στην κόντρα βουλευτών – Στουρνάρα και φυσικά να διαπιστώσουμε εάν οι αντάρτες βουλευτές θα κρατήσουν την ίδια σκληρή στάση και κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας του νομοσχεδίου ή θα αναγκαστούν τελικά να το ψηφίσουν με το… όπλο στο κρόταφο.

newpost.gr/Γωγώ Κυριαζή

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook