Ένα βήμα πριν από τον πυρηνικό πόλεμο βρέθηκαν ΝΑΤΟ και Σοβιετική Ένωση το 1983, σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο που βλέπει για πρώτη φορά το «φως» της δημοσιότητας μέσα από το αμερικανικό περιοδικό «Observer».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Βρετανία και ΗΠΑ παραλίγο να προκαλέσουν έναν καταστροφικό για την ανθρωπότητα Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρασύροντας την Σοβιετική Ένωση να εξαπολύσει μια πυρηνική επίθεση σε δυτικούς στόχους στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Τα έγγραφα που βρέθηκαν στα χέρια του Peter Burt, διευθυντή της Υπηρεσίας Πυρηνικών Πληροφοριών (NIS), αποκαλύπτουν πως τον Νοέμβριο του 1983, μια στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ με 40.000 στρατιώτες ήταν τόσο ρεαλιστική που έκανε τους Σοβιετικούς να πίστεψουν πως η Δύση ετοίμαζε μια μεγάλη επίθεση εναντίον τους. 

Έτσι, οι Σοβιετικοί ανέπτυξαν υποβρύχια που μετέφεραν πυρηνικούς πυραύλους στην Αρκτική καθώς και πάνω από 12 αεροσκάφη με πυρηνικά, έτοιμα να πλήξουν τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

«Το πάτημα ενός κουμπιού μας χώριζε από έναν πυρηνικό πόλεμο», είπε ο Burt.

Μάλιστα, το πυρηνικό ολοκαύτωμα αναβλήθηκε λίγες μόλις ώρες πριν το τελικό «ΟΚ», όταν οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες έμαθαν ότι επρόκειτο για άσκηση. 

Τους Βρετανούς κατασκόπους ενημέρωσε για το περιστατικό ο Ολεγκ Γκορντιέφσκι, o πρώην αρχηγός της KGB στη Βρετανία.

protothema.gr