“Επενδυτικός όμιλος εξωτερικού αγοράζει μέσω αντιπροσώπου της στην Ελλάδα πάσης φύσεως ακίνητα στη μισή αντικειμενική τιμή!”

H αγγελία που φιγουράριζε την περασμένη Κυριακή στη “Χρυσή Ευκαιρία” αποτυπώνει πλήρως τις συνθήκες αυτή την στιγμή στην εγχώρια κτηματαγορά, όπου πλέον κι ...επισήμως οι έχοντες ρευστό ζητούν να αγοράσουν απροκάλυπτα στη μισή της αντικειμενικής και ακόμη χαμηλότερα -αν κρίνει κανείς από τις αγοραπωλησίες που ήδη πραγματοποίησε ο εν λόγω επενδυτικός όμιλος- ακίνητα κυρίως στην Αττική.

Το μοντέλο έχει ως εξής: Ιδιώτες επενδυτές αναθέτουν σε εταιρείες συμβούλων ακινήτων και μεσίτες να βρούν ακίνητα στην Αθήνα σε πολύ χαμηλές τιμές προειδοποιώντας εξ' αρχής τους ιδιοκτήτες -για ...οικονομία χρόνου και διαπραγματεύσεων- ότι δεν προτίθενται να καταβάλλουν περισσότερα από τα μισά της αντικειμενικής.

Ηδη, πολυκατοικία 15ετίας με 8 διαμερίσματα στην Αθήνα, αντικειμενικής αξίας 1 εκατ. ευρώ αγοράστηκε στην τιμή των 300 χιλ. ευρώ, όπως επίσης και μικρό ξενοδοχείο, το οποίο αγοράστηκε επίσης χαμηλότερα από το ήμισυ της αντικειμενικής του, στα 700 χιλ. ευρώ.

Οι περιοχές ενδιαφέροντος από πλευράς των υποψηφίων αγοραστών είναι κυρίως για ακίνητα εντός Αττικής και δευτερευόντως, σε ελληνικά νησιά- στην περίπτωση φυσικά που πρόκειται για πραγματική ευκαιρία.

Συμπέρασμα; Ανεξαρτήτως του αν το υπουργείο Οικονομικών κρίνει ως ''ανακριβή'' τα περί “αρπαγής” ή ''δήμευσης'' της ακίνητης περιουσίας, όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν χθές σε σχετική του ανακοίνωση, επισημαίνοντας μάλιστα ότι όλα τα κτίσματα θα φορολογηθούν λιγότερο από εφέτος (!), η ίδια η αγορά, όπως διαμορφώνεται από το νόμο της προσφοράς/ ζήτησης, δείχνει το δρόμο και την κατάσταση την οποία βιώνει αυτή την στιγμή η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα.

Αντίστοιχα και από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας καταγράφεται η συνεχιζόμενη πτώση στις τιμές των οικιστικών ακινήτων, έστω κι αν στο τρίτο τρίμηνο του 2013, η πτώση αυτή ήταν ελαφρώς χαμηλότερη, στο 9,2% έναντι του 11,8% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο του 2013.

Σωρευτικά κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι τιμές στα σπίτια, με βάση τα πλέον επίσημα στοιχεία, έχουν μειωθεί κατά 25,6% την τετραετία 2009- 2012, ενώ αν η πτώση για εφέτος διαμορφωθεί κοντά στο 11%, η πτώση στις τιμές των οικιστικών ακινήτων στη χώρα μας θα φθάσει σωρευτικά στην πενταετία το 37%.

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να χρυσώσει το ...χάπι, προτίθεται να μειώσει το φόρο μεταβίβασης, κίνηση ωστόσο η οποία, όπως εκτιμούν στελέχη της εγχώριας κτηματαγοράς, δεν είναι αρκετή ώστε να αναθερμανθεί το ενδιαφέρον.

Πολλώ δε μάλλον όταν η μείωση του φόρου μεταβίβασης συνοδεύεται από υπέρμετρη φορολόγηση με αντικειμενικές τιμές οι οποίες κινούνται πλέον σε επίπεδα εκτός πραγματικότητας.

Το ΥΠΟΙΚ πάντως επιμένει ότι όλα τα κτίσματα θα φορολογηθούν λιγότερο από εφέτος, είτε βρίσκονται σε αστικές είτε σε μη αστικές περιοχές, με ένα ποσοστό 75-80% των φορολογουμένων να πληρώνει λιγότερα, είτε βρίσκονται σε αστικές είτε σε μη αστικές περιοχές.

Σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, ένα 15% των φορολογουμένων θα πληρώσουν περίπου τα ίδια με φέτος, ανάλογα με τη σύνθεση της περιουσίας τους, δηλαδή ανάλογα με το αν η περιουσία τους είναι κυρίως σε κτίσματα ή αστικά οικόπεδα, ενώ μόνο ένα 5% των φορολογουμένων- περί τις 290 χιλ. φυσικά πρόσωπα θα πληρώσουν παραπάνω από εφέτος...

newmoney.gr