Την Μονάδα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) Ρεθύμνου επισκέφτηκε ο βουλευτής Ρεθύμνου και υπεύθυνος υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, όπου συζήτησε με τους εργαζόμενους της Μονάδας και συνδικαλιστές. 
Ο κ. Α. Ξανθός ενημερώθηκε από τους εργαζόμενους της Μονάδας του ΕΚΑΒ Ρεθύμνου και από τους συνδικαλιστές του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ 4ης Περιφέρειας Κρήτης για τις προσπάθειες του προσωπικού να ανταπεξέλθει κάτω από αντίξοες συνθήκες στις υπηρεσίες που προσφέρει και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση \”ενώ υπάρχει αύξηση των περιστατικών διακομιδής λόγω της αύξησης της τουριστικής κίνησης, σε συνδυασμό με την υπολειτουργία των νοσοκομείων και των περιφερειακών κέντρων υγείας, το ΕΚΑΒ αντιμετωπίζει έλλειψη προσωπικού και τα ασθενοφόρα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Οι εργαζόμενοι επεσήμαναν σχετικά, ότι είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από το τραγικό δυστύχημα που συνέβη στις 12-12-2012 με αποτέλεσμα την απώλεια του Διευθυντή του ΕΚΑΒ Κρήτης Δ. Βουρβαχάκη και του Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κρήτης Ε. Κελαράκη.
Ο Α. Ξανθός τόνισε ότι το ΕΚΑΒ είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας παροχής υπηρεσιών Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας και επιτελεί έργο αναντικατάστατο και κρίσιμο για την αποτελεσματικότητα του ΕΣΥ και την ποιότητα της δημόσιας περίθαλψης. Οι περικοπές των δημόσιων δαπανών υγείας λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων έχουν δημιουργήσει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα σ’ αυτή την ζωτικής σημασίας υπηρεσία και υπονομεύουν τα σημαντικά θετικά βήματα που είχαν γίνει στην οργάνωση και την επιχειρησιακή δυνατότητα του ΕΚΑΒ. 
Οι τεράστιες μειώσεις στους πρόσφατους προϋπολογισμούς του ΕΚΑΒ είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχουν συσσωρευμένα χρέη προς τους προμηθευτές, να παρατηρούνται ελλείψεις ανταλλακτικών που καθηλώνουν ασθενοφόρα στο συνεργείο, να μη ανανεώνεται ο πεπαλαιωμένος στόλος των ασθενοφόρων, να υπάρχουν ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις στα περισσότερα παραρτήματα του ΕΚΑΒ, να διαιωνίζονται οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, όπως συμβαίνει στην Κρήτη, να υπάρχει δυσκολία ακόμα και προμήθειας καυσίμων και βεβαίως, να διαιωνίζεται το πρόβλημα της καθυστερημένης καταβολής των εξαιρέσιμων αποδοχών, των υπερωριών και των εκτός έδρας των εργαζομένων που με ζήλο και ευσυνειδησία εξακολουθούν να παρέχουν ένα έργο αδιαμφισβήτητης κοινωνικής σημασίας.
Αποτέλεσμα των περικοπών είναι ότι υπάρχει σοβαρή ανησυχία για την προοπτική του ΕΚΑΒ και την προώθηση -στα πλαίσια της γενικότερης μνημονιακής πολιτικής συρρίκνωσης του ΕΣΥ και της δημόσιας περίθαλψης- σχεδίων ιδιωτικοποίησης κρίσιμων λειτουργιών του όπως οι αεροδιακομιδές, οι υπηρεσίες χρόνιων περιστατικών ή αυτές της τεχνικής υποστήριξης των οχημάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για το ΕΚΑΒ και θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ για να διασφαλιστεί μια υψηλού επιπέδου υπηρεσία, κρίσιμη για τη ζωή των ανθρώπων και για την αποτελεσματικότητα όλου του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook