Για κατάθεση ενός ακόμα «προϋπολογισμού αμφισβήτησης», που οφείλεται στις συνεχείς απαιτήσεις της τρόικας για να συμπεριληφθούν σε αυτόν νέα «μη οριζόντια μέτρα» ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης.

Όπως επεσήμανε ωστόσο ο κ. Κορκίδης, η τελική καταβολή της φαίνεται, «με διάφορες δικαιολογίες», να καθυστερεί και πάλι για να διατηρήσει μέχρι το τέλος του 2013 το χρέος στα 321 δισ. ευρώ ή 175,5 % του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, η άποψη της Συνομοσπονδίας είναι ότι ο προϋπολογισμός για το 2014 εμπεριέχει «σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, που ψηφίστηκαν πέρυσι για να εφαρμοστούν του χρόνου».

«Η επαλήθευση των “κινούμενων στόχων” καθίσταται πια εξαιρετικά δύσκολη, αφού από την Κομισιόν ζητούνται επιπλέον μέτρα 5,5 δισ. πέραν εκείνων που ενσωματώνει το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2014 που κατατέθηκε στη Βουλή» δήλωσε ο κ. Κορκίδης.

Όπως σημείωσε, οι κύριες ενστάσεις που διατυπώνονται από τις Βρυξέλλες είναι για το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό των 4,5 δισ. του 2014: «η αμφισβήτηση οφείλεται στις υψηλές δανειακές ανάγκες 68,7 δισ. ευρώ για χρεολύσια ομολόγων και λήξης εντόκων γραμματίων. Τα μέτρα θα είναι συνολικού ύψους 5,5 δις ευρώ και θα προέρχονται κατά 2,3 δισ. από την αύξηση της άμεσης φορολογίας των φυσικών και νομικών προσώπων και κατά 3,2 δισ. ευρώ από περικοπές δαπανών» πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Κορκίδη, στην ερώτηση ποιοι θα πληρώσουν τους νέους φόρους, η απάντηση είναι και φέτος η ίδια: «οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, προβλέπεται αύξηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 137,3% και του φόρου ακίνητης περιουσίας κατά 41,4%».

Όπως σημείωσε, χωρίς τη συμφωνία της τρόικας είναι πολύ πιθανόν να κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, εάν αποδειχθεί ότι οι προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα των 812 εκ. ευρώ για το 2013 και 2,96 δις ευρώ το 2014, δεν επαληθεύονται. «Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι όλοι συμφωνούν ότι το 2014 θα είναι η χρονιά επιστροφής στην πολυπόθητη ανάπτυξη, έστω με οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%» συμπλήρωσε.

Ο κ. Κορκίδης υπενθύμισε ότι η ΕΣΕΕ έχει εδώ και καιρό επισημάνει τη δυσκολία επίτευξης του στόχου των εσόδων καθώς και τους «κινδύνους που απορρέουν από την αναγκαστική “στάση πληρωμών” των ελλήνων φορολογούμενων λόγω φοροαδυναμίας και όχι φοροδιαφυγής».

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, το ελληνικό εμπόριο θα συνεχίσει να υποστηρίζει σταθερά την εθνική προσπάθεια για τη δημιουργία νέου συντελεστή κεφαλαίου, φυσικού και ανθρώπινου, «ως τη μόνη και αξιοπρεπή διέξοδο ανάπτυξης το 2014 που θα οδηγήσει στην επιβίωση των μικρομεσαίων, τη διάσωση των ελληνικών επιχειρήσεων και την επιστροφή στην απασχόληση».

naftemporiki.gr