Ο απερχόμενος πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ και το Συντηρητικό Κόμμα εξασφαλίζουν την πλειοψηφία των εδρών του καναδικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που οδηγούν στον ριζικό επανασχεδιασμό του πολιτικού χάρτη της χώρας με τη θεαματική επίδοση του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος της αριστεράς και τη συντριβή του Bloc Quebecois (Μπλοκ Κεμπεκουά) για την ανεξαρτησία του Κεμπέκ.

Το Συντηρητικό Κόμμα εξασφαλίζει 166 από τις 308 έδρες του κοινοβουλίου, γεγονός που θα τού επιτρέψει να σχηματίσει για πρώτη φορά αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Το Νέο Δημοκρατικό Κόμμα εξασφαλίζει περισσότερες από 100 έδρες (105 σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα) εκ των οποίων, τις 61 στο Κεμπέκ, εκτοπίζοντας το Bloc Quebecois, και λαμβάνει τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε εθνικό επίπεδο, στη θέση του Φιλελεύθερου Κόμματος.

«Πρόκειται για επανάσταση», δήλωσε ο Νέλσον Γουάιζμαν, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιο του Τορόντο, σχολιάζοντας την εκλογική επίδοση του Νέου Δημοκρατικού Κόμματος.

«Είναι το τέλος μίας εποχής, είναι ένα πολιτικό τσουνάμι», δήλωσε ο Ζαν-Ερμάν Γκε, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σέλμπρουκ σχολιάζοντας την μεγαλύτερη ήττα του κόμματος για την ανεξαρτησία του Κεμπέκ από την πρώτη του εκλογική συμμετοχή το 1970.

Παραιτήθηκε ο ηγέτης του αυτονομιστικού κόμματος του Κεμπέκ

Ο ηγέτης του αυτονομιστικού Κόμματος του Κεμπέκ, Bloc Quebecois (BQ), ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι παραιτείται μετά την εκλογική του ήττα.

Ο Ζιλ Ντουσέπ, ο οποίος έχασε την έδρα του στο κοινοβούλιο, έκανε την ανακοίνωσή του απευθυνόμενος σε οπαδούς του.

Το κόμμα, που επιθυμεί την ανεξαρτησία του Κεμπέκ, έμεινε με μόλις δύο έδρες στην ομοσπονδιακή Βουλή των Κοινοτήτων από 47 που διέθετε.

Η ηγέτης των Πρασίνων εισέρχεται στο κοινοβούλιο

Η ηγέτης του κόμματος των Πρασίνων στον Καναδά, Ελίζαμπεθ Μέι, εξελέγη χθες Δευτέρα στις ομοσπονδιακές εκλογές κι έτσι για πρώτη φορά ένα κόμμα Οικολόγων εισέρχεται στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο στη Βόρειο Αμερική.

Η 56χρονη Μέι επικράτησε του υποψήφιου του Συντηρητικού Κόμματος στην εκλογική μάχη στη Βρετανική Κολομβία, την πλέον δυτική επαρχία του Καναδά, κατά την οποία οι συντηρητικοί του πρωθυπουργού Στέφεν Χάρπερ εξασφάλισαν την πλειοψηφία των εδρών.

Οι Πράσινοι είχαν υποψήφιους σε ολόκληρη την επικράτεια του Καναδά, αλλά είχαν επικεντρώσει τις προσπάθειές τους στην εκλογή της Μέι ώστε να διασφαλίσουν ότι θα έχουν έστω μία μικρή παρουσία στην Βουλή των Κοινοτήτων. Κάτι ανάλογο είχαν επιχειρήσει και στις εκλογές του 2008, αλλά χωρίς επιτυχία.

«Σήμερα αποδείξαμε ότι οι Καναδοί επιθυμούν την αλλαγή στην πολιτική», δήλωσε η Μέι στους δημοσιογράφους.

Κανένα μέλος του Κόμματος των Πρασίνων δεν έχει μέχρι σήμερα εκλεγεί σε ομοσπονδιακό αξίωμα στις ΗΠΑ, αλλά το κόμμα το οποίο προέκυψε από το κίνημα των οικολόγων είναι πολιτική δύναμη σε ευρωπαϊκές χώρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook