Το απόγευμα του Σαββάτου (23-11-2013) στο ιστορικό καφενείο «Κήπος» ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις «Τα παιδιά γιορτάζουν την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα: Στα μονοπάτια της Ιστορίας με οδηγό τις Τέχνες» που θα διαρκέσουν μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου.

Η αρχή έγινε με το Δημοτικό Σχολείο Μαυροματάκη. Οι μαθητές της Στ΄ και Δ΄ τάξης παρουσίασαν με ιδιαίτερη επιτυχία, κέφι και συγκίνηση το μουσικο-χορευτικό δρώμενο «Στο λαιμό του Ακρωτηριού», στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην εκπαιδευτική δράση «Η Κρήτη θυμάται την Ένωση ... του χώρου μιλήματα».Ο διευθυντής του σχολείου κ. Κώστας Μανωλάκης επεσήμανε:

«Το σχολείο μας έχει την έδρα του «στο λαιμό του Ακρωτηριού», ανάμεσα στον κόλπο των Χανίων και της Σούδας. Αυτός ο χώρος ένα χρόνο τώρα «μίλησε» στους μαθητές μας και τους διηγήθηκε μια ιστορία συναρπαστική. Η τελευταία επαναστατική περίοδος στην Κρήτη απέναντι στην οθωμανική κυριαρχία είχε κέντρο το Ακρωτήρι. Το Ακρωτήρι είναι ο τόπος που ανέδειξε την ηγετική μορφή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Υπό το πρίσμα της γεωπολιτικής προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε στα παιδιά πώς η χέρσονησος του Ακρωτηριού, αυτή που θεωρείτο «ποντικοπαγίδα» για τους επαναστάτες, μεταβλήθηκε σταδιακά στον ένδοξο επίλογο της μακρόχρονης οθωμανικής τυραννίας στην Κρήτη.


Πάντα ο τόπος έχει ξεχωριστή σημασία στις εξελίξεις κι από το δικό μας τόπο ταξιδεύουμε στο παρελθόν και παρακολουθούμε τα γεγονότα όπως εξελίχθηκαν στη γύρω περιοχή. Επιλέξαμε εναλλακτικές εκπαιδευτικές μεθόδους για να πραγματοποιήσουμε αυτό το ταξίδι, ώστε τα παιδιά να «βιώσουν» και να χαρούν το μάθημα της ιστορίας.


100 χρόνια έχουν περάσει από τότε που η ελληνική σημαία υψώθηκε οριστικά στο Φιρκά. Ένας αιώνας που η Κρήτη φωνάζει σ’ όλη την οικουμένη τι είναι αυτό που μας ενώνει: το ΠΑΘΟΣ για την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, μια ΠΑΡΑΔΟΣΗ γεμάτη ΑΓΩΝΕΣ, οι ΘΥΣΙΕΣ που διευρύνουν τα όρια της ΑΝΤΟΧΗΣ. Κι όλα αυτά μας ενώνουν στην ελληνική Κρήτη, εδώ στη νότια εσχατιά της Ευρώπης».

Η παρουσίαση άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους γονείς και τους φίλους που παρευρέθηκαν. Ανάλογα ήταν τα σχόλια κι απ’ την εκπρόσωπο του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Βενιζέλος» κ. Αργυρώ Βατσάκη και τους Σχολικούς Συμβούλους Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και Ηρακλείου, κ. Αντώνη Μυλωνάκη και κ. Μαρία Δρακάκη (αντίστοιχα).

Τα Εκπαιδευτήρια Μαυροματάκη-Μητέρα (νηπιαγωγείο και δημοτικό) συμμετέχουν επίσης στη δράση «Ζωγραφίζω την Ένωση» μαζί με άλλα σχολεία της πόλης μας. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ.