Ενώ το Χρηματιστήριο ξεπέρασε τις 1.200 μονάδες, η HSBC επανερχόμενη στην κάλυψη των ελληνικών  μετοχών, θεωρεί ότι οι τράπεζες έχουν αποτιμήσει πλήρως, προς το παρόν, το ελκυστικό story ανάκαμψης και το επενδυτικό ενδιαφέρον στρέφεται στον κλάδο της κατανάλωσης.

Πρώτη επιλογή είναι το Folli Follie, για το οποίο δίνει τιμή – στόχο τα 32,50 ευρώ (overweight), χάρη στην ταχεία ανάπτυξη στην Κίνα στον κλάδο των κοσμημάτων που υποκαθιστά την πτώση της ζήτησης στην ΕΕ και την ύφεση στην Ελλάδα. Χαρακτηρίζει τον ισολογισμό ισχυρό, προοπτική ανόδου κερδοφορίας και σταθερά περιθώρια κέρδους, εκτιμώντας ότι διαπραγματεύεται με P/E 11,8 για τα κέρδη του 2014.

Δεύτερη επιλογή αποτελεί το Jumbo με τιμή – στόχο τα 14,50 ευρώ, καθώς αναπτύχθηκε από πλευράς Ebitda, ακόμα και στην περίοδο της ύφεσης, με επιτυχημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων και ανάπτυξη κατά 20% εκτός Ελλάδας.

Η HSBC θεωρεί ότι η Ελλάδα θα ανακάμψει, γι\’ αυτό και πιστεύει ότι το Jumbo θα ευνοηθεί.  

Ο ΟΠΑΠ με τιμή – στόχο τα 10,30 ευρώ παρουσιάζει όμως σοβαρές προοπτικές ανάκαμψης, καθώς θα επεκταθεί σε νέα παιχνίδια – VLT\’S – επισημαίνονται όμως και τα ρίσκα στην εκτέλεση του νέου προγράμματος. Η σύσταση είναι ουδέτερη.

Οι ελληνικές τράπεζες

Από την άλλη πλευρά, παρά το γεγονός ότι εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σταθεροποιηθεί και ξεκινά την παρακολούθησή τους σαν μετοχές, εκτιμά ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχουν περιθώρια ανόδου. Σημειώνει ότι Alpha και Πειραιώς είναι καλύτερα τοποθετημένες για να εκμεταλλευθούν την ανάκαμψη, επισημαίνει όμως ότι δεν πρόκειται να επανέλθουν στα νορμάλ επίπεδα κερδοφορίας πριν το 2017.

Οι τιμές – στόχοι είναι 1,63 ευρώ για την Πειραιώς (σύσταση neutral) και 0,64 για την Alpha (underweight), ενώ για την Εθνική (underweight) είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα αξία.
Σύμφωνα με την HSBC, η Alpha και η Πειραιώς είναι σε καλύτερη θέση για ανάκαμψη αλλά η Εθνική  στην παρούσα φάση βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, λόγω της σχετικά φθηνότερης χρηματοδοτικής βάσης, της μικρότερης αναλογίας δανείων/καταθέσεων, αλλά και της σημαντικής συνεισφορά στα κέρδη της τουρκικής Finansbank.

Όμως, η βελτίωση της κερδοφορίας θα είναι πιο έντονη για την Alpha και την Πειραιώς, γιατί  διαθέτουν καλύτερη προοπτική στα περιθώρια επιτοκίων, στην ποιότητα των assets και στην προοπτική βελτίωσης του κόστους σε σχέση με την Εθνική. Επιπλέον, η Finansbank θα αντιμετωπίσει μακροοικονομικά αλλά και ρυθμιστικά εμπόδια την ερχόμενη περίοδο.

Τα βασικά ρίσκα για τις ελληνικές τράπεζες αφορούν στον ρυθμό της μακροοικονομικής ανάκαμψης και στην μελλοντική ποιότητα των χαρτοφυλακίων. Η δεύτερη «διάγνωση» της BlackRock, που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον επόμενο μήνα, θα δώσει πολύτιμες πληροφορίες για το «μέτωπο» της ποιότητας των assets.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της HSBC, η ανάκαμψη στην οικονομία μπορεί να είναι επί θύραις, αλλά η ανεργία και η αδυναμία στην καταναλωτική δαπάνη, θα επιμείνουν για αρκετά χρόνια.

\"\"

Μια άνοδος στις εξαγωγές, ενισχυμένη και από τον τουρισμό, θα βοηθήσει να σταθεροποιηθεί η οικονομία, η ανταγωνιστικότητα της οποίας λογικά θα πρέπει να έχει ενισχυθεί από τη μείωση των ονομαστικών μισθών την περίοδο 2010 – 2012 και τη βελτίωση των εξαγωγών.

Οι μειώσεις των μισθών δεν έχουν συνοδευθεί από αντίστοιχες μειώσεις των τιμών και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας στην οικονομία θα μπορούσε να θέσει υπό ρίσκο την ανάκαμψη.

\"\"

Η πορεία του Γενικού Δείκτη από το πρώτο ξέσπασμα της κρίσης το 2008

Η πολιτική σταθερότητα είναι το κλειδί, σημειώνει η έκθεση. Η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή έχει μείνει με ελαφρό προβάδισμα μόνον τριών βουλευτών και ο συνασπισμός ΝΔ – ΠΑΣΟΚ βρίσκεται τώρα σε επισφαλή θέση, αναφέρει η HSBC, ενώ η ικανότητα του πρωθυπουργού, Α. Σαμαρά, να επιβάλει σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω.

Η τρέχουσα κατάσταση, επισημαίνει η έκθεση, είναι εύθραυστη, αλλά σταθερή και προσθέτει ότι οι ευρωεκλογές του 2014 θα αποτελέσουν κομβικό παράγοντα για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας.

Τα τελευταία χρόνια ελήφθησαν δύσκολες αποφάσεις. Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είχαν ως συνέπεια τη σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές της Ελλάδας. Η πραγματική συναλλαγματική ισοτιμία της εσωτερικής οικονομίας (REER) μειώθηκε σημαντικά, άρα συντελέστηκε σημαντική εσωτερική υποτίμηση και ενισχύθηκε η ανταγωνιστικότητα.

\"\"

Η βελτίωση της REER ήρθε πρωτίστως από τη μείωση των μισθών σε σύγκριση με τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας, ενώ οι συναλλαγματικές ισοτιμίες έμειναν σταθερές.  Το στοιχείο αυτό οδήγησε σε μια μέτρια ανάκαμψη της εξαγωγικής ανταγωνιστικότητας και στις αναβαθμίσεις από το ΔΝΤ που τώρα αναμένει αύξηση των εξαγωγών κατά 2,98% το 2013, 3,5% το 2014 και 4,5% το 2015.

Την ίδια ώρα, η κατανάλωση βρίσκεται ακόμη υπό πίεση. Όταν η χώρα πρωτοεισήλθε στο ευρώ υπήρξε έκρηξη κατανάλωσης, από το 2009 όμως η ιδιωτική κατανάλωση πέφτει κατά μ.ο.  6,2% κατ\’ έτος.

Οι οικονομολόγοι της HSBC αναμένουν περαιτέρω μείωση της καταναλωτικής δαπάνης κατά 1,6% το 2014 που θα έρθει να προστεθεί στη μείωση 6,9% το 2013. Την καταναλωτική δαπάνη επηρεάζει πρωτίστως η ανεργία για την οποία το ΔΝΤ αναμένει ότι θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια. Όπως εκτιμά η HSBC, ακόμα κι αν σταθεροποιηθεί το ποσοστό ανεργίας το 2014, θεωρείται αβέβαιη μια θεαματική ανάκαμψη της καταναλωτικής δαπάνης βραχυπρόθεσμα.

\"\"

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει βελτιωθεί το τελευταίο 18μηνο από τα χαμηλά επίπεδα του τέλους του 2011, λόγω της πολιτικής σταθερότητας. Όμως, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ φέτος (από το 1990), παρουσιάζει διακυμάνσεις – γεγονός που δείχνει το πόσο εύθραυστο είναι το μακροοικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, σημειώνει ο οίκος.

\"\"

Πάντως, διαγράμματα σαν αυτό που ακολουθεί δίνουν μια νότα αισιοδοξίας για τον τομέα κατανάλωσης:

\"\"

Πρόθεση των καταναλωτών για αγορά καινούργιου αυτοκινήτου

Nέο υψηλό έτους για το Χρηματισήριο – Πάνω από τις 1.200 μονάδες

Στο μεταξύ, νέο υψηλό έτους στις 1.208 μονάδες σημειώνει  η Αθήνα, ύστερα από την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Moody\’s.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook