Μια πολύ αξιόλογη δράση έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο και δεν ήταν άλλη από την αποκατάσταση της διαδρομής από την Αράδαινα μέχρι τα Μάρμαρα μέσα στο πασύγνωστο φαράγγι.

Συγκεκριμένα:

Το Σάββατο 30 του Απρίλη άλλο ένα φαράγγι από τα πιο όμορφα του τόπου μας αλλά και πιο άγρια συνάμα, μπήκε στις δράσεις της Πρωτοβουλίας μας, με σκοπό την αποκατάσταση της διαδρομής από την Αράδαινα μέχρι τα Μάρμαρα που είναι η έξοδός του. Μία εκπληκτική διαδρομή με τη δύναμη και επιβλητικότητα του τοπίου να σε συνεπαίρνει, με τα κοφτά γκρεμνά να υψώνονται από το βυθό του φαραγγιού σε ένα μοναδικό συνδυασμό, απολαμβάνοντας περπατώντας την άγρια βλάστηση και το μικρό κομμάτι ουρανού ανάμεσα στους βράχους.

Πρώτοι από όλους βέβαια στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας ανταποκρίθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής (από Ανώπολη, Άη-Γιάννη, Αράδαινα) και όλοι μαζί ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να αποκαταστήσουμε το μονοπάτι που σε αρκετά σημεία είχε καταστραφεί λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Προσπαθήσαμε και σε μεγάλο βαθμό αποκαταστήσαμε πολλές ζημιές πρέπει όμως να τονίσουμε ότι ειδικά σε τρία σημεία χρειάζεται συμπληρωματική παρέμβαση άμεσα:

1. Κάτω από τη γέφυρα της Αράδαινας η αριστερή παράκαμψη του μονοπατιού είχε καταστραφεί τελείως, ανοίχθηκε νέα αλλά θέλει μια μικρή παρέμβαση με λίγο τσιμέντο για να μην ξαναχαλάσει.
2. Στο σημείο που έχει κάνει παράκαμψη το Δασαρχείο από τις σιδερένιες σκάλες, χρειάζονται αποκατάσταση τα ξύλινα κάγκελα., καθώς επίσης και πέτρινα σκαλιά στο τελείωμα για 50 μέτρα περίπου.
3. Συμπληρωματικές εργασίες 800 μέτρα περίπου πριν από την έξοδο του φαραγγιού και μια κουπαστή για περίπου 100 μέτρα στα χαλάσματα στη μεγάλη κατηφοριά.

Σε γενικές γραμμές εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε έτσι ώστε η διαδρομή να γίνει πιο ασφαλής, ωστόσο κάνουμε έκκληση στο Δασαρχείο στο Δήμο και σε κάθε αρμόδιο φορέα να συνδράμουν στην ολοκλήρωση του έργου.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν και βοήθησαν πολύ στην άψογη διοργάνωση και στον τέλειο συντονισμό αυτής της δύσκολης προσπάθειας, και ιδιαιτέρως το Χρυσόστομο για το όμορφο τραπέζι που μας παρέθεσε, τον ιδιοκτήτη του σκάφους που μας μετέφερε από τα Μάρμαρα στο Φοίνικα, τα παιδιά από την Ανώπολη που μας μετέφεραν με τα Αγροτικά τους από το Φοίνικα στην Αράδαινα τους φίλους Αντώνη και Ηλέκτρα για την πολύτιμη βοήθειά τους.

Σε μια εποχή που οι ηγέτες του κόσμου διάλεξαν να ξεπουλήσουν μικρές και αδύναμες χώρες σαν τη δική μας αυτές οι δράσεις αποτελούν το πρώτο ανάχωμα στη λαίλαπα της επέλασης των αγορών. Πρώτα απ’όλα η ψυχή των ανθρώπων του τόπου δεύτερο η ιστορία και η παράδοση και τρίτο η δύναμη του τοπίου όπως αυτά έχουν αλληλένδετα αποτυπωθεί και σμιλευθεί, θα αποτρέψουν τις βλέψεις των επίδοξων λεγεωνάριων.

Με εκτίμηση

για την Πρωτοβουλία Δημοτών Σφακίων
Βαγγέλης Γερωνυμάκης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook