Σαφείς διαβεβαιώσεις πως μέχρι τις 30 Ιουλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ένταξης του έργου επέκτασης του αεροσταθμού Χανίων, προϋπολογισμού 100 εκατομ. ευρώ, στο ΕΣΠΑ, προκειμένου να δημοπρατηθεί εντός του 2011, έδωσε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ.Γιάννης Μαγκριώτης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ κ.Ευτύχη Δαμιανάκη.

Επίσης ο κ.Μαγκριώτης τονίζοντας πως τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα, επαλήθευσε τα σενάρια περί πιέσεων ματαίωσης του έργου λόγω του νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο, αλλά με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ξεκαθάρισε πως «αυτά τα ζητήματα έχουν απορριφθεί, καθώς κάθε αεροδρόμιο έχει την αυτοτέλειά του» και όπως τόνισε το έργο θα γίνει.

Αναλυτικότερα , ο κ.Μαγκριώτης αφού απέδωσε τις καθυστερήσεις σε αδυναμίες των συναρμόδιων υπηρεσιών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε μέχρι τις 30/7 θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ. Επειδή ο προϋπολογισμός του είναι άνω των 50 εκατομ ευρώ, την 1η Σεπτεμβρίου θα υποβληθεί στην Ε.Ε. ο φάκελος προς έγκριση προκειμένου αμέσως μετά να γίνει η δημοπράτησή του.

Μάλιστα, όταν ο κ. Δαμιανάκης ζήτησε ρητές διαβεβαιώσεις για τήρηση του χρονοδιαγράμματος και όταν έθεσε και το ζήτημα των πιέσεων από υποψήφιους αναδόχους του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου τονίζοντας πως άλλη η πύλη εισόδου στην Δυτ. Κρήτη και άλλη η πύλη εισόδου στο Ηράκλειο, ο κ. Μαγκριώτης απάντησε :

«Η διαβεβαίωσή μας είναι απόλυτη. Και στην προηγούμενη κυβέρνηση είχαν τεθεί αυτά τα ζητήματα και εκείνη τα είχε απορρίψει και τα απορρίψαμε και εμείς. Κάθε αεροδρόμιο έχει την αυτοτέλειά του. Το έργο των Χανίων περιλαμβάνει έξη συγκεκριμένα υποέργα.

Την επέκταση του αεροσταθμού συνολικής επιφάνειας 17.000 τετραγ.μέτρων σε τρία επίπεδα.

Την κατασκευή νέου πύργου ελέγχου αεροσκαφών, 1500 τετρ.μέτρα.

Την αναδιαρρύθμιση και αναβάθμιση των χώρων του υφιστάμενου σταθμού.

Την κατασκευή αμαξοστασίου.

Την κατασκευή υποστέγων απορριμμάτων.

Την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.

Τα χρήματα είναι διασφαλισμένα και το αργότερο μέχρι την 30/7 η διαχειριστική ενδιάμεση αρχή μεταφορών θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες ένταξης……

Το αεροδρόμιο των Χανίων κατασκευάζεται δημόσια δαπάνη , με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, ενώ το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου κατασκευάζεται με το καθεστώς της σύμβασης παραχώρησης. Έτσι είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, έτσι συνεχίζουμε και εμείς.

Με πολλές βέβαια αλλαγές, γιατί πολλές φορές σχεδιάζονται φαραωνικά έργα τα οποία δεν έχουν σχέση και με το περιβάλλον αλλά και με τις ανάγκες και των επόμενων δεκαετιών.

Μέσα από τον διάλογο και με τους φορείς της περιοχής αλλά και με τις υπηρεσίες και με την ΕΕ, προχωρούμε, υπάρχουν ημερομηνίες, η διεθνής οικονομική κρίση είναι αυτή που δημιουργεί κάποιες επιφυλάξεις σε ότι αφορά στο ενδιαφέρον των κοινοπραξιών και των επενδυτών.

Πιστεύω ότι τα εμπόδια θα ξεπεραστούν και πολύ γρήγορα θα έχουμε ολοκλήρωση και αυτού του διαγωνισμού για να ξεκινήσει η κατασκευή του».

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook