Τον δρόμο για την φυλακή παίρνει και ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Στάθης Μπούκουρας η απολογία του οποίου ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα της Κυριακής, ενώπιον των αρμοδίων ανακριτριών, αναφορικά με τις κατηγορίες για τα κακουργήματα της διεύθυνσης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση.

Την ίδια ώρα Γερμενής και Ηλιόπουλος, που κρίθηκαν χθες προφυλακιστέοι έπειτα από τις μαραθώνιες απολογίες τους, θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στις φυλακές. 

Μάλιστα, ο βουλευτής Κορινθίας έφτασε στο εφετείο κρατώντας μία βαλίτσα.

Σημειώνεται ότι απολογία του Στάθη Μπούκουρα μετατέθηκε για σήμερα, λόγω του προχωρημένου της ώρας καθώς και της κόπωσης των δικαστών. 

Ο κ. Μπούκουρας προσήλθε στον ανακριτή με διαφορετική υπερασπιστική γραμμή, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας.

Ο κ. Κούγιας επανέλαβε πως ο πελάτης του είναι μεν βουλευτής και υποστηρικτής, αλλά όχι μέλος της ΧΑ, καθώς προέρχεται από διαφορετικό πολιτικό χώρο.

Χαρακτήρισε τις κατηγορίες σε βάρος του κ. Μπούκουρα κωμικές και προσέθεσε πως καταθέσεις πολιτών της Κορινθίας επιβεβαιώνουν πως ο πελάτης του δεν ανήκει στον ηγετικό πυρήνα της Χρυσής Αυγής.

Το σκεπτικό για την προφυλάκιση Ηλιόπουλου και Γερμενή

Υπενθυμίζεται πως οι εφέτες και ο αρμόδιος εισαγγελέας αποφάνθηκαν ότι οι βουλευτές Γερμενής και Ηλιόπουλος κρίνονται προφυλακιστέοι για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης σε εγκληματική οργάνωση. Οι δύο βουλευτές θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στη φυλακή, πιθανότατα, στο σωφρονιστικό κατάστημα του Κορυδαλλού.

Με το που έγινε γνωστή η απόφαση για την προφυλάκιση, μερίδα συγκεντρωμένων οπαδών της Χρυσής Αυγής ξέσπασε σε συνθήματα αποδοκιμασίας κατά των δικαστών, των δημοσιογράφων και του πρωθυπουργού. 

Μάλιστα μία ομάδα περίπου 30 χρυσαυγιτών, πέρασε στην είσοδο του Εφετείου. Εκτός από την φραστική επίθεση κατά των δημοσιογράφων που κάλυπταν το γεγονός, πέταξαν ακόμη και μπουκάλια προς το μέρος τους.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των ανακριτών, Ηλιόπουλος και Γερμενής κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι ως ύποπτοι για τέλεση νέων αδικημάτων

Οι Ανακρίτριες της υπόθεσης Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου καθώς και ο αρμόδιος Εισαγγελέας Εφετών Ισίδωρος Ντογιάκος έκριναν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι δύο βουλευτές έχουν αυξημένη ευθύνη για τη δράση του κόμματος και την κατεύθυνση που δίνεται σε ενέργειες ρατσιστικές και ξενοφοβικές.

Ένα άλλο στοιχείο που βάρυνε στην κρίση των δικαστών φαίνεται να είναι ότι οι δύο κατηγορούμενοι εμφανίζονται, από δεδομένα της δικογραφίας, να έχουν έντονη δραστηριότητα στις περιοχές που είχαν υπό την ευθύνη τους, προς την κεντρική κατεύθυνση που αποδίδεται στην οργάνωση με επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών και άλλες έκνομες δραστηριότητες.

Για την ποινική τους μεταχείριση αξιολογήθηκαν μαρτυρίες θυμάτων επιθέσεων αλλά και στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή που διαβιβάστηκαν πρόσφατα στην ανάκριση από τις κατασχέσεις σε σπίτια στελεχών του κόμματος. Χαρακτηριστικά αναφέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, βίντεο με ορκωμοσίες «νεοσύλλεκτων» της Χρυσής Αυγής με συγκεκριμένο τελετουργικό σε κάποιο από τα οποία ο προσωρινά κρατούμενος, πλέον, βουλευτής Γιώργος Γερμενής χαιρετίζει τις εκδηλώσεις αυτές με ομιλίες υπέρ «της φυλής» και κατά «αυτών που την απειλούν».

Αντίστοιχα, για τον βουλευτή Ηλιόπουλο φαίνεται να αξιολογήθηκαν στοιχεία όπου εμφανίζεται να συμμετέχει σε επιθέσεις κατά μικροπωλητών. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δικαστές αποτίμησαν ακόμη και το γεγονός ότι το κόμμα δεν προέβη σε καταδίκη ή αποδοκιμασία φαινομένων παραβατικότητας που σχετίζονται με ρατσιστική ιδεολογία.

newpost.gr