Παρατηρώντας τους πελάτες του να τρώνε στον πρωινό μπουφέ, ο ιδιοκτήτης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας σε παραθεριστική περιοχή της χώρας αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα: Μέτρησε για κάποιες ημέρες τη συνήθη ποσότητα φαγητού που άφηνε στο πιάτο της μια τετραμελής οικογένεια Ελλήνων και τη συνέκρινε με τη μέση ποσότητα μιας οικογένειας από χώρες της Βόρειας Ευρώπης.

Τα αποτελέσματα δικαίωσαν την περιέργειά του και προκαλούν έντονο προβληματισμό: 250 γραμμάρια τροφίμων για τα σκουπίδια από την ελληνική οικογένεια έναντι 30 γραμμαρίων στα πιάτα των Βορειοευρωπαίων…

Η κουλτούρα της ελληνικής κοινωνίας φαίνεται να μην έχει επηρεαστεί στον αναμενόμενο βαθμό από την ακραία υποβάθμιση του βιοτικού της επιπέδου και οι αριθμοί σοκάρουν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σπατάλη τροφίμων τον Οκτώβριο του 2010 αναφερόταν εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μαζί με τη Δανία και τη Ρουμανία στην απόρριψη φαγητών.

Τη στιγμή που ένα στα πέντε νοικοκυριά ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το 37% των Ελλήνων πετά στα σκουπίδια φαγητό δύο φορές τον μήνα. Σχεδόν ένας στους δέκα εξ αυτών το πράττει μέχρι και τρεις φορές την εβδομάδα…

Την ίδια ώρα, συνολικά το 69% των ερωτηθέντων σε έρευνα της Public Issue και της WWF που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2013, παραδέχεται ότι πετά τρόφιμα έστω και λιγότερο συχνά από μία φορά τον μήνα, με πρώτα στην κατάταξη τα μαγειρεμένα φαγητά που έχουν περισσέψει και στη συνέχεια τις σαλάτες, φρούτα που σάπισαν, ληγμένο γάλα, γιαούρτι ή κρέμες και ψωμί. Τέλος, το 17% σημείωσε πως δεν τρώει ποτέ το ίδιο φαγητό την επόμενη μέρα, ενώ πιο σπάταλες αποδεικνύονται οι νεότερες ηλικίες…

Πηγή: Έθνος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook