Στην προβλήτα Κ14 της ναυτικής βάσης στο Μαράθι κατάπλευσε σήμερα νωρίς το πρωί το Γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο συμμετέχει στις από θαλάσσης επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Το αεροπλανοφόρο, που συμμετέχει στις επιχειρήσεις από τις 20 Μαρτίου, θα σταθμεύσει στη Σούδα, για ξεκούραση του πληρώματος ενώ θα βρίσκεται σε διαρκή κατάσταση επιφυλακής, προκειμένου να αποπλεύσει άμεσα για να επιστρέψει στα ανοιχτά της Λιβύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Γαλλία σκοπεύει να στείλει στην αεροπορική βάση στο Ακρωτήρι Χανίων τέσσερα επιπλέον Μιράζ – 2000 προκειμένου να αναπληρώσουν, εφόσον χρειαστεί, τα αεροσκάφη που είναι πάνω στο αεροπλανοφόρο.

Στο μεταξύ το Γαλλικό αεροπλανοφόρο, βρίσκεται σήμερα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής Guardian, αδιαφόρησε για την τύχη μεταναστών, που επί 16 ημέρες έδιναν μάχη να επιβιώσουν σε ακυβέρνητο πλοίο στα νερά της Μεσογείου, κοντά στις λιβυκές ακτές, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι από αυτούς να χάσουν τη ζωή τους.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα δεν πραγματοποιήθηκε καμιά προσπάθεια διάσωσης των μεταναστών παρά το γεγονός ότι το πλοιάριο εξέπεμψε σήμα κινδύνου προς την ιταλική ακτοφυλακή αλλά και ότι ήρθε σε επαφή με στρατιωτικό ελικόπτερο και με πολεμικό πλοίο του ΝΑΤΟ.

Όμως εκπρόσωπος των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι το αεροπλανοφόρο, που όντως μετείχε στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, στα τέλη Μαρτίου, είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση.

Αντίστοιχα το ΝΑΤΟ διέψευσε ότι αρνήθηκε να παράσχει βοήθεια στο πλοιάριο που μετέφερε τους άτυχους μετανάστες και διευκρίνισε ότι το μόνο πλοίο που βρισκόταν κοντά ήταν το ιταλικό Γκαριμπάλντι και το οποίο δεν εντόπισε σκάφος που να εξέπεμψε σήμα SOS

Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκώλ

Το Charles de Gaulle (R91) είναι η ναυαρχίδα του Γαλλικού πολεμικού ναυτικού και είναι το μεγαλύτερο Ευρωπαϊκό αεροπλανοφόρο.

Έχει μήκος 261 και πλάτος 64 μέτρα και κινείται με ταχύτητα 27 κόμβων, από δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Το πλήρωμά του αποτελείται από 1950 άτομα και μπορεί να μεταφέρει 800 πεζοναύτες.

Διαθέτει πυραύλους μεσαίου και μικρού βεληνεκούς και μεταφέρει 28-35 αεροσκάφη όπως Rafale M
Super Étendard, E-2C Hawkeye, SA365 Dauphin helicopters

Flashnews.gr