Οι προσφυγές των συνταξιούχων των ειδικών μισθολογίων, δικαστών, στρατιωτικών, πανεπιστημιακών και γιατρών του ΕΣΥ, κατά των περικοπών που έγιναν στις συντάξεις και μάλιστα αναδρομικά από την 1η Αυγούστου του 2012, εκδικάζονται την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίες, αν γίνουν δεκτές θα προκαλέσουν ένα δημοσιονομικό κενό – μαμούθ 1,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα δημοσιεύματα στον κυριακάτικο τύπο, η επικείμενη ακύρωση των περικοπών για τους εν ενεργεία υπαλλήλους, αλλά και τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων δημιουργεί το κενό αυτό, αφού το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί όχι μόνο να επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά που έκοψε από τον Αύγουστο του 2012, αλλά και να επαναφέρει τις αποδοχές τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012.

Κλίμα φαίνεται να έχει διαμορφωθεί από την εισήγηση του γενικού επιτρόπου της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο Διονύση Λασκαράτου, ο οποίος διαπιστώνει προβλήματα συνταγματικότητας στις περικοπές, ζητώντας να επανέλθουν οι συντάξεις των ειδικών μισθολογίων στο πρότερο καθεστώς.

Ο επίτροπος, θεωρεί ότι οι περικοπές προσκρούουν στις συνταγματικές διατάξεις που αφορούν στην αρχή της ισότητας, καθώς, για παράδειγμα, οι στρατιωτικοί πλήττονται δυσανάλογα με τις δυνάμεις τους, αλλά και την αρχή της αναλογικότητας αφού δεν προκύπτει από πουθενά ότι εξαντλήθηκε κάθε πρόσφορο μέτρο για να περιοριστεί το κρατικό έλλειμμα, έτσι ώστε να αποτραπεί για πολλοστή φορά η επιβάρυνση της ίδιας κατηγορίας.

Δεν είναι επιτρεπτό, δηλαδή, η επιβάρυνση να βαρύνει συνεχώς μια συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων, όπως είναι οι μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο, οι οποίοι είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, και την ίδια στιγμή να ευνοούνται άλλες κατηγορίες πολιτών, των οποίων η φορολογική ασυνέπεια προκαλεί σε μεγάλο βαθμό τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που πλήττει τη χώρα.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook