Υποχρέωση τήρησης στοιχείων εσόδων-εξόδων θα έχουν οι αγρότες των οποίων το εισόδημα ξεπερνά τα 15.000 ευρώ, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για τη φορολογία των αγροτών, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε μια κίνηση που θυμίζει λίγο ελιγμό, λίγο αναδίπλωση και λίγο σκλήρυνση της στάσης της, προσπαθώντας να προλάβει την περαιτέρω κλιμάκωση των αντιδράσεων των αγροτών χωρίς, όμως, να αφίσταται των δεσμεύσεων της για την ένταξη τους στο καθεστώς διατήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων.

Έτσι την ώρα που θεσπίζεται εισοδηματικό όριο 15.000 ευρώ για την υποχρέωση τήρησης στοιχείων εσόδων-εξόδων, οι αγρότες που θα ενταχθούν στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος ύψους 27,5% αντί 55%. Παράλληλα όσοι αγρότες διαθέτουν την παραγωγή τους μέσω ομάδων, συνεταιρισμών και εμπόρων απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα

Ακόμη, όλοι οι αγρότες δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων και θα υποβάλουν μία ετήσια δήλωση ΦΠΑ, στο τέλος του έτους.

Οι αποφάσεις

Υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων- εξόδων όσοι το εισόδημά τους ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

Όλοι οι αγρότες (ακόμα και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων παρά μόνο συγκεντρωτικών παραστατικών εσόδων και εξόδων. (Εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες και για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

Για τα πέντε πρώτα χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.
Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων όσον αφορά στα έξοδα γίνεται ετήσια.
Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα, όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (Ομάδων, Συνεταιρισμών και εμπόρων).
Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά τον χρόνο.
Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης.

Ωστόσο, οι αγρότες παραμένουν στα μπλόκα ενώ σήμερα θα αποφασίσουν στις γενικές συνελεύσεις για τις κινητοποιήσεις αφού υπάρχουν δύο διαφορετικές γραμμές. Η μια, με κύριο εκφραστή της τον Βαγγέλη Μπούτα, κάνει λόγο για "τερτίπια" και "στάχτη στα μάτια" ενώ οι Βορειοελλαδίτες εμφανίζονται πιο διαλλακτικοί και μάλλον ικανοποιημένοι από την υπαναχώρηση της κυβέρνησης.

newmoney.gr