Με το σταγονόμετρο αλλά και με υψηλά επιτόκια εκταμιεύονται τα δάνεια των τραπεζών προς υποψήφιους επενδυτές φωτοβολταϊκών, με αποτέλεσμα να είναι αργός ο ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του energypress.gr.

Ο τεράστιος όγκος των αιτήσεων που είχαν υποβάλει οι υποψήφιοι επενδυτές, κινούμενοι κατά κύριο λόγο, από την ελκυστικότητα των τιμολογίων με τα οποία απορροφάται από το ΔΕΣΜΗΕ το παραγόμενο από Ανανεώσιμες Πηγές ρεύμα, παραμένει στο μεγαλύτερο μέρος του ανενεργός.

Ο πρώτος λόγος είναι οι καθυστερήσεις στην εξέταση των φακέλων από τη ΔΕΗ και η αδιαφάνεια που χαρακτηρίζει την προτεραιότητα και την κοστολόγηση των συνδέσεων με το δίκτυο, όπως καταγγέλλουν με παρεμβάσεις τους στη ΡΑΕ δεκάδες υποψήφιοι επενδυτές, αλλά και οι φορείς που εκπροσωπούν τις διάφορες πράσινες τεχνολογίες.

Ο δεύτερος λόγος είναι η αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων.

Παράγοντες του κλάδου μιλώντας στο energypress, δήλωσαν ότι «η Ελλάδα, μετά την ψήφιση, το καλοκαίρι, του τελευταίου νόμου για τις ΑΠΕ και τις υπουργικές αποφάσεις που ακολούθησαν, διαθέτει ένα από τα πλέον σύγχρονα και ελκυστικά θεσμικά πλαίσια για την ανάπτυξη των ΑΠΕ».

Το γεγονός  ότι οι υψηλές τιμές απορρόφησης του πράσινου ρεύματος (ταρίφες) δεν αποτελούν κρατική επιδότηση αλλά είναι συνδεδεμένες με το μηχανισμό της Ημερήσιας Αγοράς ρεύματος και συνεπώς «αυτοχρηματοδοτούμενες», δημιουργεί επιπλέον ασφάλεια για τις μελλοντικές εξελίξεις.

Παρόλα αυτά, την κρισιμότερη στιγμή, όταν δηλαδή έχει φτάσει η ώρα το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε με τις χιλιάδες αιτήσεις να μετατραπεί σε επενδυτικό κύμα, καταγράφεται μια πρωτοφανής έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, καθώς οι τράπεζες με το σταγονόμετρο εκταμιεύουν τα δάνεια.

Οι τράπεζες έχουν περιορισμένα budget  και συνεπώς κάνουν πολύ αυστηρή επιλογή, δίνοντας κεφάλαια μόνον σε όσους έχουν  σημαντικό μέρος του απαιτούμενου ποσού, έχουν μεγάλες εμπράγματες διασφαλίσεις και γενικά «υψηλή πιστοληπτική ικανότητα» με βάση τα τραπεζικά κριτήρια.

Αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις τα επιτόκια που «δίνουν» είναι πολύ υψηλά, σε επίπεδα που ξεκινούν, σε ελάχιστες περιπτώσεις από το 7% και ανεβαίνουν στο 8 % ακόμα και στο 9%.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι υπάρχουν 2.600 «αγροτικά» φωτοβολταϊκά που έχουν λάβει «όρους σύνδεσης» από τη ΔΕΗ και δεν έχουν προσέλθει να πληρώσουν για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα.

Οι αγρότες, δε, θεωρούνται ως η κατηγορία των επενδυτών που δεν έχουν ίδια κεφάλαια και συνεπώς οι όροι δανειοδότησής τους είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook