"Μεγάλος αριθμός πολιτών" που βρισκόταν σε ξενώνα σκοτώθηκε από επιδρομή του ΝΑΤΟ στην πόλη Μπρέγκα στην ανατολική Λιβύη, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Λιβύης. Οι νεκροί υπολογίζονται σε τουλάχιστον 16 και οι τραυματίες σε 40, προσέθεσε.

Αναλυτικότερα, η κρατική τηλεόραση της χώρας έδειξε εικόνες από τουλάχιστον 9 πτώματα που είχαν εμφανή σημάδια από πολλαπλά τραύματα, τα οποία ήταν τυλιγμένα σε κουβέρτες και βρίσκονταν σε άγνωστη τοποθεσία. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή από ανεξάρτητη πηγή.

Παράλληλα,  ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε το μεσημέρι στην πόλη Τατζούρα, στα ανατολικά προάστια της Τρίπολης, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο τομέας της Τατζούρα αποτελεί σχεδόν καθημερινά στόχο επιδρομών του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο δήλωσε σήμερα ότι θα ζητήσει τη Δευτέρα από τους δικαστές να εκδώσουν εντάλματα σύλληψης κατά "τριών ατόμων που φαίνεται ότι φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη" για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη Λιβύη.

"Στις 16 Μαΐου του 2011, το γραφείο του εισαγγελέα θα ζητήσει από το σώμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που διεξάγει την προκαταρκτική έρευνα να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά τριών ατόμων που φαίνεται ότι φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στο έδαφος της Λιβύης από τις 15 Φεβρουαρίου", αναφέρει το γραφείο του εισαγγελέα σε ανακοίνωσή του. Τα ονόματα των τριών αυτών ατόμων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

"Οι δικαστές μπορούν να αποφασίσουν αν θα αποδεχθούν το αίτημα, αν θα το απορρίψουν ή αν θα ζητήσουν από το γραφείο (του εισαγγελέα) επιπρόσθετες πληροφορίες", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Μορένο-Οκάμπο, στον οποίο είχε προσφύγει στις 26 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου την έναρξη έρευνας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Λιβύη, η οποία αφορά 8 άτομα, μεταξύ των οποίων ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι και τρεις από τους γιους του.


ΑΠΕ-ΜΠΕ