Το όραμά του για ένα ανθρώπινο, βιώσιμο και αναπτυξιακό Ρέθυμνο παρουσίασε χθες ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης σε μια συνέντευξη τύπου εφ\’ όλης της ύλης, ανακοινώνοντας πλέον και επίσημα την τρίτη κατά σειρά υποψηφιότητά του στις Αυτοδιοικητικές εκλογές της 18ης Μαΐου.

Πλαισιωμένος από παλιά και νέα μέλη της δημοτικής του ομάδας ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Αντίληψη» έκανε ιδιαίτερα αναφορά στην ομάδα του, στο χρόνο και τον κόπο που κατέβαλλαν όλοι οι δημοτικοί του σύμβουλοι καθ\’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας για να ανταποκριθούν στις ανάγκες και τα προβλήματα της κοινωνίας με εντιμότητα και υπευθυνότητα.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Γ. Μαρινάκης, ξεκαθάρισε πως ο συνδυασμός του θα αποτελείται από τον βασικό κορμό της υπάρχουσας δημοτικής του ομάδας, στην οποία θα προστεθούν και νέα πρόσωπα.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε: «Είμαι ο ελάχιστος. Δεν θα ήμουν τίποτα χωρίς την ομάδα μου. Η Νέα Αντίληψη είναι παρούσα και θα εμπλουτιστεί με νέο αίμα. Ο αγώνας ξεκινά για όλους ισότιμα και όλοι είναι εν δυνάμει δημοτικοί σύμβουλοι. Δεν χρίζουμε θέσεις για τους υπάρχοντες. Όλα είναι στην ανοιχτή δημοκρατική διαδικασία των εκλογών. Ο βασικός πυρήνας, η βασική ομάδα, οι πολλοί, από την προηγούμενη δημοτική σύνθεση θα είναι παρόντες. Είναι αναπόφευκτο και απαραίτητο ταυτόχρονα να υπάρχει ανανέωση, για να υπάρχει κίνητρο για τους νέους ανθρώπους που πλαισιώνουν τον συνδυασμό μας.

Πρέπει να δημιουργείς και για αυτούς πεδίο, για να αναπτύξουν τις δυνατότητές τους. Είμαστε οι μόνοι έτοιμοι για την περίοδο που περνάμε. Και όταν καταθέσουμε τα ψηφοδέλτιά μας θα είμαστε και ο συνδυασμός που θα \’χει πλήρη συγκρότηση ψηφοδελτίου, τηρώντας το νόμο και τις προϋποθέσεις που αυτός ορίζει, κάτι που δεν είχε γίνει τις προηγούμενες φορές, άσχετα που δε μιλήσαμε. Θέλω να ευχαριστήσω όλους εκείνους τους ανθρώπους που με εμπιστεύτηκαν από το 2006 για να χτίσουμε ένα όραμα, πως θέλουμε ένα Ρέθυμνο ανθρώπινο, βιώσιμο, παραγωγικό, με ένα σοβαρό αποτύπωμα στον πολιτικό, κοινωνικό και αναπτυξιακό χάρτη της περιοχής μας και της πατρίδας μας. Η Νέα Αντίληψη συνεχίζει. Και δεν συνεχίζει επειδή είναι όμηρη θέσεων κι εξουσίας» και πρόσθεσε πως την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει τα πρώτα 20 ονόματα του συνδυασμού του.

Ο Γιώργος Μαρινάκης έκανε λόγο για ένα υπερκομματικό ψηφοδέλτιο, μακριά από χρώματα και κόμματα, που μοναδικό του μέλημα και σημείο αναφοράς θα είναι, όπως είπε, η κοινωνία και τα προβλήματά της: «Χαίρομαι που και τώρα η κοινωνία συνεχίζει να εμπιστεύεται τη Νέα Αντίληψη, η οποία πραγματικά έβαλε ένα αποτύπωμα στον τρόπο πολιτικής σκέψης και δράσης, που δεν χωρίζει τους ανθρώπους ανάλογα με το τί ψηφίζουν στις εκλογές τις βουλευτικές ή τις άλλες, αλλά που ξέρει μόνο ότι έχει απέναντί της μόνο την κοινωνία, τους ανθρώπους και τα προβλήματα. Αυτή είναι η πολιτική και ηθική μας νομιμοποίηση ότι απευθυνόμαστε σε όλους.

Δεν φτιάχνουμε τον συνδυασμό μας ούτε σε κομματικά γραφεία ούτε με κομματικές ντιρεκτίβες. Και δεν το κάναμε το 2014. Το κάναμε και το 2006 και το 2010 και είναι φανερό αυτό που λέω από τη σύνθεση της ομάδας. Είναι όλοι άνθρωποι της κοινωνίας. Κανένας δεν παρασίτησε ποτέ στην επαγγελματική και προσωπική του διαδρομή. Κανένας δεν ήταν κομματικός τρόφιμος. Αυτό που μας ενώνει είναι η αγάπη για τον τόπο μας και η έμπνευση που ο ένας δίδει στον άλλο για να πάμε παρακάτω. Και ο νέος συνδυασμός θα είναι εξίσου δυνατός, εξίσου ποιοτικός, θα \’χει αναφορά στην κοινωνία και θα δουλέψει μονό για την κοινωνία».

Ο Γιώργος Μαρινάκης, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου έκανε ένα απολογισμό του έργου του, τονίζοντας τις σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν στην πόλη μέσα σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία με κουτσουρεμένους κρατικούς πόρους, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία εξασφαλίστηκαν και απορροφήθηκαν ή απορροφώνται ακόμα για την εκτέλεση έργων υποδομών που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη του τόπου.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Ο Δήμος Ρεθύμνης σήμερα είναι ένας Δήμος πάνω από όλα αξιόπιστος, που αποτελεί πρότυπο αναφοράς σε όλη την Ελλάδα. Αυτό θα πρέπει να το αντιληφθούμε όταν μιλάμε με ανθρώπους που το επισκέπτονται και το ήξεραν παλιότερα, με ανθρώπους που ξέρουν και συγκρίνουν αυτά που έχουν γίνει στο Ρέθυμνο σε σχέση με άλλες περιοχές και νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι θετικό υπέρ μας.

 Όταν ας πούμε ο δήμαρχος Αθηναίων είναι υπερήφανος που εκτελεί στην Αθήνα έργο 85 εκατομμυρίων ευρώ πόσο υπερήφανο πρέπει να νιώθει το δημοτικό σύστημα του Δήμου Ρεθύμνης, όταν εκτελεί έργο ανάλογου ποσού σε μια πόλη που είναι 10 φορές μικρότερη από τον τέως Δήμο Αθηναίων. Αυτά δεν τα λέμε για να κάνουμε κριτική σε κανέναν, είναι για να πούμε ότι έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που είχαμε με συστηματική δουλειά, με πολύ κόπο των συνεργατών, αλλά και των υπαλλήλων μας για να δημιουργήσουμε μία διαφορά. Αυτή τη στιγμή το Ρέθυμνο είναι μια πόλη που σκέφτεται ανθρωποκεντρικά.

Όλα τα έργα, όλες οι δράσεις, όλες οι πρωτοβουλίες προορίζονται για να εξυπηρετούν τον άνθρωπο και να δημιουργήσουν εκείνο το επίπεδο που θα δώσει τη δυνατότητα σε ολοένα και περισσότερους να έχουν αξιοπρεπή εργασία, να ζουν σε μια βιώσιμη πόλη και να απολαμβάνουν τα αγαθά του ελεύθερου δημόσιου χώρου. Ο μεγάλος μας αγώνας έγινε για να νικήσουμε νοοτροπίες, αγκυλώσεις, γραφειοκρατίες και νομίζω ότι παρότι ενεργήσαμε όλες τις φορές κυριολεκτικά σε έκτακτες συνθήκες καταφέραμε αυτό να μη φανεί τόσο πολύ.

Όταν ξεκινήσαμε το 2007 παραλάβαμε έναν Δήμο τελείως αποδιοργανωμένο, μέσα σε μία δικαστική δίνη ταλαιπωρίας και των υπαλλήλων αλλά και του δημοτικού συστήματος με σοβαρά ελλείμματα. Πάνω που φέραμε τα πράγματα σε έναν λογαριασμό έγινε ο «Καλλικράτης», υποδεχτήκαμε άλλους τρεις μικρούς δήμους, με τα δικά τους προβλήματα, καταφέραμε όλο αυτό το σύστημα να το ομογενοποιήσουμε, να το λειτουργήσουμε χωρίς να χαθεί ούτε μια μέρα και να κάνουμε ένα πολύ σοβαρό προγραμματισμό, τον οποίον προτιθέμεθα να υλοποιήσουμε» και συμπλήρωσε αναφερόμενος στην ομάδα του πως «Θεωρώ ότι είμαστε η δημοτική παράταξη που ό,τι λέει το κάνει. Καμιά φορά κάνει και περισσότερα από όσα λέει. Δεν λέει όμως τίποτα που δεν μπορεί να γίνει.

Είναι η παράταξη που αφουγκράζεται την κοινωνία, δουλεύει για την κοινωνία και η δύναμή της είναι η κοινωνία. Σε όλες τις περιόδους δεν ακουμπήσαμε ούτε υπηρετήσαμε προσωπικές πολιτικές ή κομματικές στρατηγικές. Θεωρούμε ότι η αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος που ενώνει την κοινωνία, που συνθέτει απόψεις και που όλοι μαζί οφείλουμε και πρέπει να δουλεύουμε για το καλό των ανθρώπων και του τόπου μας. Είναι μακριά από τη φιλοσοφία μας ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι μια μικρή βουλή ή ένα από τα παράθυρα των μεγάλων καναλιών της Αθήνας, όπου όλοι μαλώνουν με όλους και κανείς δεν καταλήγει πουθενά. Το δημοτικό σύστημα είναι μαρτυριάρικο σύστημα, επιτρέψτε μου να πω, τα αποτελέσματα είναι απτά, είναι μετρήσιμα και τα ζούμε. Το «θα» δεν είναι κάτι που μπορούμε να λέμε και που γρήγορα, κι αν το πούμε, ξεγυμνώνεται και αποκαλύπτεται αν είναι ψέμα. Είναι λοιπόν ο χώρος που πραγματικά όλοι εμείς δημιουργούμε και προσπαθούμε να φτιάξουμε τη διαφορά.

Η επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη. Ξέρετε πολύ καλά ότι όλο το δημοτικό έργο πλέον του 90% στηρίζεται στα ευρωπαϊκά προγράμματα, αφού δυστυχώς οι πόροι από άλλες πηγές έχουν εκμηδενιστεί. Υπάρχουν στελέχη μας τα οποία ο ιδιωτικός τομές ζηλεύει που δεν τα έχει. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν κοιτάζουν το ρολόι, που δεν κοιτάζουν αν είναι Σάββατο ή Κυριακή, που επικοινωνούν με τον δήμαρχο ξημερώματα με email. Είναι οι άνθρωποι που μας εμπνέουν και τους εμπνέουμε. Γιατί αν δεν υπάρξει έμπνευση και πατριωτισμός δεν γίνεται τίποτα. Εμείς εδώ δεν φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο παρασιτίας, επαιτείας ή με τη στενή έννοια της λέξης φιλανθρωπίας. Θέλουμε να κάνουμε ένα παραγωγικό μηχανισμό που να φέρνει χρήματα στην πόλη μας, να δημιουργεί θέσεις εργασίας, να στηρίζει τον εργαζόμενο και τον επιχειρηματία και να σέβεται τα φυσικά δικαιώματα που έχει ο κάθε άνθρωπος να κυκλοφορεί και να απολαμβάνει τη θάλασσά του, τις πλατείες του, τους δρόμους του, τα πεζοδρόμιά του. Είναι μια περιοχή που σχεδιάστηκε για να γίνει βιώσιμη. Είμαστε πεπεισμένοι κι έχουμε αποδείξει την αποτελεσματικότητά μας.

Είμαστε ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα, κι αυτό το είπε το υπουργείο Ανάπτυξης στην ημερίδα που έκανε η ΕΕΤΑΑ στο Ρέθυμνο, που έκανε γραπτή πρόταση για το 5ο Κοινοτικό Πλαίσιο με συγκεκριμένες ανθρωποκεντρικές δράσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι σε οποιοδήποτε τομέα θέλετε να ακουμπήσουμε υπάρχουν πρωτοποριακές δράσεις στο Δήμο Ρεθύμνης. Και στον κοινωνικό τομέα, και στο θέμα Παιδείας, και στο θέμα αναπλάσεων και στα θέματα περιβάλλοντος. Ούτε είναι τυχαίο ότι αυτή τη στιγμή χτίζουμε την επόμενη προγραμματική μας πρόταση με συγκεκριμένες μελέτες που είναι σε εξέλιξη, που αφορούν το περιβάλλον όλων των οικισμών του Δήμου με δημοπρασίες που έγιναν ή γίνονται αυτές τις μέρες από τη ΔΕΥΑΡ, με έργα και μελέτες που αφορούν την ενδοχώρα και σαφώς τις γειτονιές της πόλης για να αποκτήσουν ταυτότητα και ποιότητα ζωής που δυστυχώς δεν έχουν».

Κληθείς να απαντήσει στην κριτική που ασκούν οι «πολιτικοί του αντίπαλοι» στον Δήμο, για έλλειψη κοινωνικής πολιτικής ο Γ. Μαρινάκης απαρίθμησε μια σειρά δομών και δράσεων, τα οποία προώθησε και υλοποίησε ο Δήμος Ρεθύμνου υποστηρίζοντας πως το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού του Δήμου Ρεθύμνου διατίθεται στην κοινωνική υπηρεσία. Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων είπε: «Προσπαθούν μέσα από μια ετικέτα να αποκρύψουν μια μεγάλη αλήθεια.

Είμαστε ένας Δήμος με πρωτοποριακά ευρωπαϊκά προγράμματα. Διαθέτουμε όλους μας τους πόρους για να πληρώνουμε το προσωπικό μας, να μην μένει ούτε ένα ευρώ οφειλούμενο ούτε σε ασφαλιστικούς οργανισμούς ούτε πουθενά. Το Νομικό Πρόσωπο έχει ένα προϋπολογισμό 1.240.000 ευρώ το χρόνο, η ΚΕΔΗΡ για τα κοινωνικά προγράμματα 1.100.000 ευρώ, έχουμε πάρει προγράμματα ΕΣΠΑ για 110 παιδιά για βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι με 500 ωφελούμενους, έχουμε ΚΔΑΠ, ΚΗΦΗ, ΚΑΠΗ, ξεκινά ο βρεφονηπιακός σταθμός στην Επισκοπή και έπεται στην Λούτρα, χρίζουμε το μεγαλύτερο κέντρο κοινωνικής μέριμνας της χώρας, όπου για πρώτη φορά θα στεγάσουμε ειδική μονάδα 12 παιδιών ΑμεΑ, εκατόν πενήντα περίπου παιδιά για βρεφονηπιακούς, κέντρο νεότητας υπερσύγχρονο με συστήματα πληροφορικής και εκεί θα στεγάσουμε και τα ΚΑΠΗ μας. Επίσης διεκδικήσαμε το πρόγραμμα για την κακοποιημένη γυναίκα.

Δεν πήραμε απλώς χρηματοδότηση αλλά αναλάβαμε υποχρέωση να το συνεχίσουμε και μετά τα 2,5 χρόνια. Πήραμε 816.000 ευρώ από πρόγραμμα αντιμετώπισης φτώχειας, υπάρχει η Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Παρέμβασης, είμαστε πρωτοπόροι στα ΤΟΠΣΑ, στα ΤΟΠΕΚΟ, είμαστε η πόλη που διάλεξε η ΕΣΑΜΕΑ για προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ. Ξεχνάνε όλοι ότι ακόμα και το Κοινωνικό Ιατρείο που στηρίζεται σε εθελοντές χρηματοδοτείται από τον Δήμο Ρεθύμνου. Με δικιά μου παρέμβαση εξοπλίστηκε από το ίδρυμα «Ωνάση» με 25.000 ευρώ και είναι σταθερή η προσήλωσή μας να το υποστηρίζουμε. Έχουμε κουπόνια στα σχολεία που ψωνίζουν οικογένειες που έχουν ανάγκη, έχουμε μοιράσει ήδη αρκετά».

Ο κ. Μαρινάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το τί θα ήθελε να αλλάξει στον Δήμο εν όψει και της νέας τετραετίας παραδέχτηκε πως το κομμάτι της καθημερινότητας είναι το πιο δύσκολο λόγω της τεράστιας γραφειοκρατίας, που όπως είπε υπάρχει, δεσμεύτηκε δε ότι σε δυο χρόνια «Κανένα σημείο της πόλης δεν θα θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο».

 Χαρακτηριστικά, τόνισε: «Αυτό που μας πληγώνει πάντα είναι η καθημερινότητα, η οποία δυστυχώς είναι θύμα περιστολής πόρων. Εμείς πλέον δεν μπορούμε να δημοπρατήσουμε κανένα έργο και να στέλνουμε λογαριασμό στον επόμενο. Πρέπει να είναι τα κονδύλια εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό και τα χρήματα στο συρτάρι, διαφορετικά η υπηρεσία δεν δίδει το χαρτί για να προχωρήσει η δημοπρασία. Έχω υποσχεθεί ότι σε δυο χρόνια δεν θα υπάρχει περιοχή του Δήμου Ρεθύμνου σε πόλη και σε οικισμούς που θα παρουσιάζει βομβαρδισμένο τοπίο».

\”Ρεθεμνιώτικα Νέα\”/της Ελπίδας Αριστείδου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook