Να κλείσουν τα περισσότερα από τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα θα επιχειρήσουν μέχρι την προσεχή Δευτέρα κυβέρνηση και τρόικα προκειμένου να παρουσιάσουν στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου μια πρώτη συμφωνία για την τρέχουσα αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

Αν και τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας έχουν ξεκινήσει να συντάσσουν κομμάτια του επικαιροποιημένου Μνημονίου πολλά θέματα βρίσκονται ακόμη προς συζήτηση με τις δύο πλευρές να μη μπορούν να έλθουν σε συμφωνία.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως πολλές από τις αξιώσεις της τρόικας δεν «περνούν» από την Βουλή και μπορούν να επιδράσουν αποσταθεροποιητικά.

Από την πλευρά τους ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ ψέγουν εμμέσως την κυβέρνηση για το ότι είναι απρόθυμη να συγκρουστεί με τα κατεστημένα συμφέροντα.

Το πρωί της Τρίτης έχει προγραμματιστεί στο υπουργείο Οικονομικών συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γ.Βρούτση, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα.

Αν και τρόικα καικΚυβέρνηση έχουν συμφωνήσει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% (θα συνοδεύεται από κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων του ΟΑΕΔ και του ΛΑΕΚ) να γίνει εφάπαξ από τον Ιούλιο και να αφορά σε ποσοστό 2,9% τους εργοδότες και 1% τους εργαζομένους, ωστόσο δεν έχουν καταλήξει στο θέμα των ομαδικών απολύσεων.

Πρόταση της κυβέρνησης είναι την τελική υπογραφή για τις ομαδικές απολύσεις (το επιτρεπόμενο ποσοστό απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις διαμορφώνεται στο 5%) να τη βάζει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) και συγκεκριμένα ο γγ του υπουργείου Εργασίας, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου.

Ωστόσο, η τρόικα δεν φαίνεται να έχει πεισθεί πως η διαδικασία αυτή θα διευκολύνει τη διαδικασία.

Το μεσημέρι οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν με τους υπουργούς Ανάπτυξης, Κ.Χατζηδάκη και Υγείας, Άδ.Γεωργιάδη.

Το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ ζητούν να εφαρμοσθούν στο ακέραιο οι συστάσεις του ΟΟΣΑ για τη διάρκεια του φρέσκου γάλακτος, την τιμή των βιβλίων και την διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Η τρόικα ζητεί την διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και εκτός φαρμακείων, ενώ διεκδικεί να παραχωρηθεί σε μη φαρμακοποιούς το δικαίωμα να ανοίγουν φαρμακεία.

Ακόμη, ζητά την άρση του περιορισμού των πέντε ημερών για την διατηρησιμότητα του φρέσκου γάλακτος και δεν φαίνεται να αποδέχεται τις κυβερνητικές προτάσεις για την κατάργηση του όρου «φρέσκου» γάλακτος και την δημιουργία ειδικών κατηγοριών γάλακτος.

Στο ίδιο πλαίσιο δεν δέχεται και την πρότασης της κυβέρνησης να εξαιρεθούν από την ενιαία τιμή του βιβλίου μόνο τα βιβλία που προορίζονται για εκπαιδευτικούς λόγους και οι πρώτες εκδόσεις κάθε βιβλίου.

Ο «πόλεμος» επιχειρημάτων μεταξύ των δύο πλευρών ενδέχεται να οδηγηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Eurogroup, όπου μάλλον θα απαιτηθεί να υπάρξει μια πολιτική απόφαση από το Συμβούλιο, ώστε να επέλθει συμφωνία για τη δόση.

Στα πλαίσια της συμφωνίας αυτής, θα δοθεί στην Ελλάδα διορία κάποιων εβδομάδων προκειμένου να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα που θα τις επιτρέψουν να λάβει τη δόση.

Οι τελικές αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης είτε θα ληφθούν στο Eurogroup της Αθήνας την 1η Απριλίου, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης εντός του Απριλίου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook