Όπως αναφέρει η Hurriyet, τo Κονγκρέσο των ΗΠΑ παρέλαβε αίτημα από το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας για την προμήθεια κατασκοπευτικών Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV).

Υπενθυμίζουμε - επί του θέματος - ότι η πρώτη αίτηση του τούρκικου υπουργείου αφορούσε την αγορά ένοπλων drones, αλλά είχε απορριφθεί απ' το Κογκρέσο.

«Οι δισταγμοί του Κογκρέσου αφορούσαν στη συνεχή κι επισταμένη αίτηση της Άγκυρας για την αγορά ένοπλων drones, αλλά η κατάσταση δείχνει να αλλάζει πλέον με την αλλαγή του αιτήματος σε άοπλα UAV», σχολίασε, ανώνυμα, στην εφημερίδα ένας ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. «Πλέον έχουμε πολλές πιθανότητες να τα αποκτήσουμε», τόνισε με τη σειρά του ένας Τούρκος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας: «ακολουθούμε τα βήματα ανάλογης γαλλικής αίτησης που στέφθηκε με επιτυχία».

Πέρυσι, το Κογκρέσο των ΗΠΑ παρέλαβε αίτημα για την πώληση 16 drones στη γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA. H σύμβαση, αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, περιλαμβάνει την προμήθεια 16 αεροσκαφών MQ-9 Reaper ενώ το «πακέτο» θα περιλαμβάνει ανταλλακτικά, συστήματα επικοινωνιών, εξοπλισμό δοκιμών και υποστήριξης, τεχνική βιβλιογραφία και εγχειρίδια οδηγιών χρήσης.

Γνωστά διεθνώς ως drones, τα μη επανδρωμένα τηλεκατευθυνόµενα πολεμικά αεροσκάφη είχαν σχεδιαστεί, στις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ως «εναέριο παρατηρητήριο μακράς διαρκείας» για τις επιχειρήσεις της CIA. Σήμερα θεωρούνται από τις ΗΠΑ ως «το βασικό όπλο εναντίον στόχων τους οποίους δεν είναι δυνατόν να πλησιάσουν και να πλήξουν». Τα πιο προηγμένα συστήματα τύπου MQ-9 Reaper αλλά και τα MQ-1 Predator χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν με στόχο τη παρακολούθηση, επιτήρηση και αναγνώριση (ISR) αλλά και αποστολές «Hunter-Killer» πάνω από τη γη και τη θάλασσα καθώς είναι εξοπλισμένα με βλήματα αέρος-εδάφους AGM-114 Hellfire.

Συχνά αυτοί οι βομβαρδισμοί έχουν ως θύματα αμάχους, προκαλώντας οργή και σκεπτικισμό για την χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας από την κυβέρνηση του προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα.

zougla.gr