Με στόχο να κατορθώσουν ο οικολογικός χώρος να εκπροσωπείται στο Δημοτικό Συμβούλιο και το Δήμο Χανίων και να έχει βαρύνοντα λόγο "κατεβαίνουν" στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι "Οικολόγοι Πράσινοι Xανίων", ωστόσο μέχρι στιγμής κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους όσον αφορά τη στήριξή τους σε άλλα ψηφοδέλτια.

"Δεν έχουμε καταλήξει αν θα υποστηρίξουμε κάποιο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο" δήλωσε στο Flashnews.gr ο κ. Φώτης Ποντικάκης.

Ερωτηθείς για το αν θα στηρίξει το ψηφοδέλτιο του «Δήμου Ενεργών Πολιτών» και το συνδυασμό του κ. Τάσου Βάμβουκα, όπως είχε γίνει και το 2010, ο κ Ποντικάκης άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Ολα αυτά είναι υπό συζήτηση, το αν θα υποστηρίξουμε κάποιο ψηφοδέλτιο θα το αποφασίσουμε στη συνέχεια" ... "Αυτο το διάστημα γίνονται συζητήσεις και το μόνο που υπάρχει ως δεδομένο είναι οι θέσεις και οι αλλαγές που επιδιώκουμε για το Δήμο Χανίων", όμως όπως τόνισε ο κ. Ποντικάκης,  για το με ποιούς θα επιδιώξουν οι "Οικολόγοι Πράσινοι" να προωθήσουν αυτές τις θέσεις, θα εκτιμηθεί και θα αποφασιστεί αργότερα.

"Είμαστε σε συζητήσεις αυτόν τον καιρό και όλα είναι υπό συζήτηση" επανέλαβε ο κ. Ποντικάκης

Νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη τύπου οι ¨Οικολόγοι Πράσινοι" έδωσαν στη δημοσιότητα κείμενο με τις θέσεις και τις απόψεις τους για το Δήμο Χανίων το οποίο δημοσιεύεται αυτούσιο.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

Μια πραγματική αλλαγή σελίδας στο Δήμο Χανίων απαιτεί ο δημόσιος διάλογος να μην περιορίζεται στα πρόσωπα αλλά και στις θέσεις που εκφράζουν, στο τι θέλουμε να αλλάξει σε αυτή την πόλη, σε αυτόν τον τόπο. Βασική προϋπόθεση για να υπάρξει πραγματικά αλλαγή στο Δήμο Χανίων, είναι να υπάρξουν αλλαγές σε πολύ συγκεκριμένα ζητήματα όπως:

1. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Τόσο στη λειτουργία των παρατάξεων (συνέλευση, εκλογή οργάνων κι όχι διορισμό τους από τον επικεφαλής) όσο και στη λειτουργία του Δήμου (καθιέρωση τοπικών δημοψηφισμάτων για σοβαρά ζητήματα, συμμετοχικός προϋπολογισμός κ.ά.).

2. ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΡΕΥΜΑΤΩΝ

Όλα τα ιδεολογικά και πολιτικά ρεύματα πρέπει να εκπροσωπούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Δήμο. Θεωρούμε π.χ. αδιανόητο να μην εκπροσωπείται ο οικολογικός χώρος και να μην έχει βαρύνοντα λόγο σε ζητήματα όπως η ανακύκλωση ή οι Άγιοι Απόστολοι, θέματα τα οποία αυτός ο χώρος προώθησε στα Χανιά.

3. ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΙ ΑΠΟ ΟΣΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΑ ΕΞΕΦΡΑΖΑΝ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ
Καμιά αλλαγή δεν μπορούμε να περιμένουμε στο Δήμο από πρόσωπα που έχουν στηρίξει τα μνημόνια ή τη διοίκηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ.

4. ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

-Στήριξη πρωτοβουλιών πολιτών για συσσίτια, βοήθεια σε αστέγους
-Δημιουργία δημοτικού ξενώνα για αστέγους
-Δημιουργία δομών αλληλεγγύης σε για ανέργους.
-Δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου και στήριξη αυτού που ήδη λειτουργούν οι Γιατροί του Κόσμου.
-Αξιοποίηση δημοτικών κτιρίων για άστεγους αλλά και για τη φιλοξενία κοινωνικών οργανώσεων και πρωτοβουλιών πολιτών.
-Διάθεση δωρεάν των δημοτικών χώρων για εκδηλώσεις φορέων και πρωτοβουλιών πολιτών.

5. ΕΝΑΣ ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΔΗΜΟΣ

-Άγιοι Απόστολοι: Όχι παράδοση σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Όχι στην τσιμεντοποίηση της περιοχής, Λειτουργία Φορέα Διαχείρισης με όλους τους εμπλεκόμενους (Δήμος, Δασαρχείο, Αρχαιολογία, Χειμερινοί Κολυμβητές, Αθλητικά Σωματεία της περιοχής, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, ΑΕΙ, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων κ,ά). Ενεργοποίηση εθελοντών για τη φροντίδα της περιοχής, Αναστύλωση Παλιών Παιδικών Εξοχών και λειτουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εκεί.

-Λίμνη Αγιάς: Λειτουργία Φορέα Διαχείρισης με όλους τους εμπλεκόμενους (Δήμος, ΔΕΥΑΧ, ΟΑΔΥΚ, οικολογικές οργανώσεις, Δασαρχείο, ΑΕΙ, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας κ.ά.)
-Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Να περάσει επιτέλους στο Δήμο, να δικαιωθεί ο αγώνας της επιτροπής πολιτών ενάντια στην τσιμεντοποίησή του.

-Απορρίμματα – Ανακύκλωση: Στήριξη της ΔΕΔΙΣΑ κι όχι απορρόφησή της από Ηράκλειο. Στροφή στην ανακύκλωση στην πηγή (ήδη έχει ξεκινήσει στην Παλιά Πόλη) και την επαναχρησιμοποίηση, εμπλοκή πολιτών, εθελοντών και οικολογικών οργανώσεων στις προσπάθειες μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, κομποστοποίησης και ανακύκλωσης των απορριμμάτων.

-Κυκλοφοριακό: Χώροι στάθμευσης στις εισόδους της πόλης κι όχι στο κέντρο σε συνδυασμό με τακτική συγκοινωνία με μικρά λεωφορεία και δίκτυο ενοικιαζόμενων ή δωρεάν ποδηλάτων (κατά το παράδειγμα του velib του Παρισιού κι άλλων πόλεων), με σταθμούς ποδηλάτων σε διάφορα σημεία της πόλης, δίκτυο ποδηλατοδρόμων και (πραγματικών) πεζοδρόμων.
-Φροντίδα για τα ζώα: Ανάληψη από το Δήμο των ευθυνών του για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων με τη δημιουργία κυνοκομείου και σταθμού πρώτων βοηθειών για τραυματισμένα ζώα, ενημερωτικά προγράμματα στα σχολεία και την πόλη.

-Δημοτικοί λαχανόκηποι σε κάθε γειτονιά σε δημόσιους χώρους με τη στήριξη ειδικών επιστημόνων από το Δήμο, με σπόρους και φυτά τοπικών ποικιλιών, για κάθε πολίτη της κάθε γειτονιάς που ενδιαφέρεται,

-ΑΠΕ σε όλα τα δημοτικά και δημόσια κτίρια με τη συνεργασία του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ και με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.
-Τοπικά βιολογικά προϊόντα σε όλες τις εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Δήμου και σε όλες τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες (σχολεία, ιδρύματα κλπ).

6. ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

-Όχι στις συγχωνεύσεις σχολείων. Αντιμετώπιση του κτιριακού προβλήματος με ανέγερση κατάλληλων κτιρίων για νηπιαγωγεία στην πόλη, για Δημοτικά σχολεία όπως το 2ο Νέας Κυδωνίας, το 18ο Δημοτικό κοκ, Στόχος πρέπει να είναι η εξασφάλιση μικρών τμημάτων σε κατάλληλους χώρους για κάθε σχολείο.

-Αξιοποίηση κτιρίων παλιών σχολείων για δημόσιες χρήσεις.

-Στήριξη προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Πολιτισμού σε όλα τα σχολεία.

-Δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στα όρια του Δήμου (π.χ. στις Παλιές Παιδικές Εξοχές των Αγίων Αποστόλων).

-ΑΠΕ σε όλα τα σχολικά κτίρια με αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.. Κάλυψη των αναγκών σε ζεστό νερό και ενέργεια του παλιού και του νέου Κολυμβητηρίου αλλά και του Νοσοκομείου με τη χρήση ΑΠΕ.

-Συνεργασία με Πολυτεχνείο Κρήτης και ΤΕΙ για ΑΠΕ και για αξιοποίηση χώρων για στέγαση φοιτητών (στο Παλιό Ψυχιατρείο και αλλού).
-Καθιέρωση δωρεάν δεκατιανού για τους μαθητές των σχολείων με τοπικά υγιεινά προϊόντα αξιοποιώντας τις δημοτικές και δημόσιες επαγγελματικές κουζίνες (π.χ. Γηροκομείου, Νοσοκομείου, ΜΑΙΧ κλπ) σε συνεργασία με τις αγροτικές οργανώσεις.