Σαρανταοκτάωρη απεργία πραγματοποιούν από το πρωί της Δευτέρας οι φαρμακοποιοί όλης της χώρας.

Μια απεργία την οποία χαρακτηρίζουν «προειδοποιητική», καθώς το μεσημέρι της Τρίτης συνεδριάζουν και πάλι για να αποφασίσουν-κατά πάσα πιθανότητα- τη συνέχεια.

«Περιμένουμε 100% συμμετοχή. Δεν αμφιβάλλουμε καθόλου για αυτό, μόνο και μόνο επειδή δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια» λέει στο newpost ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών Κώστας Λουράντος.

«Η απερίγραπτη, στερούμενη σοβαρότητας έκθεση του ΟΟΣΑ επιβάλλει μέσω της τρόικας ένα σύνολο μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν στα φαρμακεία χωρίς αυτό το πακέτο να έχει εφαρμοστεί πουθενά όλο μαζί στην Ευρώπη. Ούτε σε ένα κράτος. Τι επιδιώκουν; Να το εφαρμόσουν πειραματικά για να δουν τι θα κάνουν στα υπόλοιπα κράτη» καταλήγει ο κύριος Λουράντος.

Όπως λένε οι φαρμακοποιοί, αυτό που προσπαθούν να πετύχουν στη χώρα ο ΟΟΣΑ και η τρόικα είναι:

• διάθεση φαρμάκων μέσω των σούπερ μάρκετ, την ώρα που η έκθεση λέει πως όπου απελευθερώθηκαν τα φάρμακα εκτινάχθηκαν οι τιμές
• σιγά σιγά να καταργηθεί το φαρμακείο και να πάνε τα φάρμακα αποκλειστικά στα σούπερ μάρκετ
• να μετατρέψουν το φάρμακο από αγαθό σε καταναλωτικό προϊόν
• να μην είναι ιδιοκτήτης του φαρμακείου ο φαρμακοποιός αλλά οποιοδήποτε κεφάλαιο

Όσο για τις αντιδράσεις όσων λένε ότι δεν θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί απεργία με την επιδημία της γρίπης σε έξαρση, που έχει προκαλέσει δεκάδες θανάτους, οι φαρμακοποιοί απαντούν: «Θα υπάρχουν εφημερεύοντα για όσους έχουν πραγματικά ανάγκη. Δεν κατεβάζουμε διακόπτες».

newpost.gr