Ειδική σύσταση και στην Περιφέρεια Κρήτης για την μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού Νόμου και τα χαμηλά ποσοστά επιβολής προστίμων σε σχέση με άλλες Περιφέρειες, έγινε από το Υπουργείο Υγείας με τις αρμόδιες υπηρεσίες του νησιού πλέον, κάτω και από την πίεση των Εισαγγελικών αρχών, να επιδίδονται σε μπαράζ ελέγχων σε καταστήματα και χώρους που απαγορεύεται το κάπνισμα.

Σήμερα έγινε γνωστό ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ευτέρπη Κουτζαμάνη, μετά από ενημέρωση της Υφυπουργού Υγείας κ. Ζέτας Μακρή ότι Περιφέρειες δεν εφαρμόζουν την αντικαπνιστική νομοθεσία, απέστειλε έγγραφο προς τους Εισαγγελείς Εφετών της xώρας, με θέμα την πιστή εφαρμογή της νομοθεσίας περί απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, η Κρήτη βρίσκονταν ανάμεσα στις Περιφέρειες που απασχόλησαν τις κεντρικές υπηρεσίες και το Υπουργείο για τη χαμηλή επιβολή προστίμων, καθώς η εφαρμογή της νομοθεσίας όπως φαίνεται, αποτελεί έναν πρώτης τάξεως εισπρακτικό μηχανισμό για το κράτος, έστω και αν ο \”αντικαπνιστικός αγώνας\” που ξεκίνησε με 6 χρόνια καθυστέρηση φορά τον μανδύα της δημόσιας Υγείας.

Η κ. Μακρή έχει στείλει ήδη 4 έγγραφα (το τελευταίο τον Φεβρουάριο) \”απαιτώντας\” την εφαρμογή του νόμου από όλους και μάλιστα ο κλοιός στενεύει για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, καθώς κάθε 15 ημέρες θα πρέπει να αποστέλλουν αναλυτικά στοιχεία με το πόσους ελέγχους έκαναν, τα πρόστιμα που επέβαλαν κτλ.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, κ Νίκο Καμπάνη, μέχρι τώρα οι έλεγχοι στη Κρήτη δεν μπορούσαν να γίνουν στον επιθυμητό βαθμό λόγω αδυναμίας σύστασης των κλιμακίων.

Στο Ηράκλειο από την αρχή του έτους έχουν γίνει 4-5 καταγγελίες στο ΚΕΕΛΠΝΟ και κατόπιν αυτών έγιναν έλεγχοι στους χώρους όπου υπήρχαν αναφορές για παραβάτες καπνιστές και καταστηματάρχες, όμως δεν διαπιστώθηκε τίποτα.

Στα Χανιά η εικόνα φαίνεται ότι είναι τελείως διαφορετική.

\”Σε πάω τώρα στο αυτόφωρο\” – Τέλος τα πλαστικά ποτήρια για τασάκια

Στα Χανιά από τις αρχές Φεβρουαρίου, οι ελεγκτές από τη. Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητα Χανίων, σε συνεργασία με την αστυνομία και το λιμενικό, κατά μέσο όρο, επιβάλουν πρόστιμα της τάξεως των 2000 ευρώ ημερησίως, σε πελάτες και καταστηματάρχες, ενώ οι ποινές για τους τελευταίους μπορεί να φτάσει μέχρι και την αφαίρεση άδειας του καταστήματος.

Όπως ανέφερε στο flashnews.gr ο Προϊστάμενος της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας κ. Δημήτρης Νικολακάκης, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι παραβάτες αποδέχονται το πρόστιμο και σπεύδουν στην εφορία να το πληρώσουν γιατί έχουν 50% έκπτωση.

Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις

Μια πελάτισσα αρνήθηκε να δώσει τα στοιχεία της, αλλά μόλις ο αστυνομικός της είπε \”σε πάω τώρα για αυτόφωρο για απόκρυψη στοιχείων\”, αμέσως συμμορφώθηκε.

Από την άλλη οι ελεγκτές έχουν γίνει μάρτυρες της φαντασίας των καταστηματαρχών που μετατρέπουν πλαστικά ποτηράκια, διακοσμητικά κ.α σε αυτοσχέδια τασάκια με την ψευδαίσθηση ότι θα τη \”γλιτώσουν\”, όμως έστω και \”απομεινάρια\” στάχτης, (απόδειξη ότι χρησιμεύουν ως τασάκια), είναι ικανά για την επιβολή προστίμου 600 ευρώ.

Οι καταστηματάρχες παραπονιούνται διότι όπως ισχυρίζονται χάνουν πελάτες. Αυτό που συνηθίζουν να ακούν οι ελεγκτές είναι: \”εγώ εφαρμόζω την αντικαπνιστική νομοθεσία όμως οι διπλανοί δεν την εφαρμόζουν, τί να κάνω, θα πάνε δίπλα και θα κλείσω.

Τώρα όπως εξηγεί ο κ Νικολακάκης, θα αναγκαστούν όλοι να εφαρμόσουν το Νόμο. \”Οσονούπω θα μας καλέσουν οι κατά τόπους Εισαγγελείς να τους δώσουμε εξηγήσεις για τους πόσους ελέγχους κάνουμε και τί πρόστιμα βάζουμε\”.

Καθημερινά γίνονται έλεγχοι ως Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας αλλά και ως αστυνομία και ως Λιμενικό. Μια έως δύο φορές την εβδομάδα βγαίνει και μικτό κλιμάκιο.

Τα πρόστιμα

Όπως εξηγεί ο κ. Νικολακάκης \”την πρώτη φορά το πρόστιμο είναι 600 ευρω, τη δεύτερη φορά διπλασιάζεται, την τρίτη φορά τριπλασιάζεται επί του ήδη διπλασιασμένου, την τέταρτη φορά αφαιρείται η άδεια για 10 ημέρες την πέμπτη αφαιρείται η άδεια οριστικά.

Για τους πελάτες το πρόστιμο ανέρχεται στα 50 ευρώ.

Ακόμα και αν ο καταστηματάρχης δεν έχει και την ταμπέλα που να αναφέρει ότι το κάπνισμα απαγορεύεται, θα επιβληθεί πρόστιμο συν 600 ευρώ

Ενδιαφέρονται για την Υγεία ή για την αύξηση των εισπράξεων;

Σε καιρό μνημονίου που τα πάντα τίθεται υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των αριθμών, η δημόσια υγεία αν συμβαδίζει με καλές εισπράξεις τόσο το καλύτερο.

Όμως πώς είχε αντιμετωπίσει το κράτος μια προσπάθεια που γεννήθηκε στα Χανιά με στόχο την ενημέρωση γύρω από τους κινδύνους του καπνίσματος.

Όπως ανέφερε ο κ. Νικολακάκης, \”πριν από δυόμιση χρόνια, όταν ανέλαβα την Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και ίσχυε ήδη ο αντικαπνιστικός νόμος, είδα ότι η προσπάθεια αυτή του κράτους ήταν αλυσιτελής. Υπήρχαν χώροι καπνιζόντων μη καπνιζόντων, καταστρατηγούνταν, δεν ήταν λύση αυτή.  Είχα προτείνει ότι πρέπει το \”κακό\” πρέπει να χτυπηθεί στη ρίζα του, δηλαδή να ξεκινήσουμε ως Δ/νση Δημόσιας Υγείας ομιλίες σε σχολεία σε μαθητές ενημερώνοντας τα παιδιά. Τότε ζήτησα από τους Προϊσταμένους της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας να μου δώσουν την άδεια να ξεκινήσω ομιλίες στα σχολεία και απάντησαν αρνητικά. Έστειλα σχετικό έγγραφο στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο, μετά από παρέλευση πολλών μηνών, απάντησε ότι είχα δίκιο και ότι δίνεται η άδεια να ξεκινήσουν ενημερωτικές ομιλίες\”.

Οι προσπάθειες αυτές συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, παρέα με…. τα έγγραφα των Εισαγγελικών Αρχών, τις συστάσεις του Υπουργείου, την υποχρέωση των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας για αποστολή στατιστικών στοιχείων, τα μεικτα κλιμάκια ελεγκτών, τους ευφάνταστους καταστηματάρχες, τους οξύθυμους πελάτες και πάει λέγοντας…

Είπαμε καιρός μνημονίου και έλλειψης παιδείας

Ελένη Ζουμαδάκη
[email protected]

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook