Με αφορμή τη σπουδαία φωτογραφική έκθεση της Βούλας Παπαϊωάννου (1898-1990): \”Το ανθρώπινο βλέμμα στα βάσανα ενός λαού (1940-1950)\” που γίνεται με τη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη και συνεχίζεται με μεγάλη προσέλευση και συγκινητική ανταπόκριση από το φιλότεχνο κοινό της πόλης των Χανίων στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου: \”Ο Χρυσόστομος\” μέχρι και το Σάββατο, 05 Απριλίου 2014, την Κυριακή, 23 Μαρτίου 2014 στις 19.00μ.μ. ο πολιτιστικός σύλλογος: \”ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ\” σε συνεργασία με την εφημερίδα: \”ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ\” και τον Φιλολογικό Σύλλογο: \”Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ\” στο κτίριο του Φιλολογικού Συλλόγου: \”Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ\” (Χάληδων 83) θα πραγματοποιήσει επιστημονική εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο:

ΚΑΤΟΧΗ-ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ-\”ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ\”: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Εισηγήσεις στην εκδήλωση θα κάνουν οι:

α) Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ
β) Γιάννης Σκαλιδάκης, ιστορικός-Πάντειο Πανεπιστήμιο
γ) Βασίλης Μανουσάκης, υποψήφιος διδάκτορας στο ΑΠΘ

Τη συζήτηση που θα ακολουθήσει θα συντονίσει η Diana Becker (Ντιάνα Μπέκερ) (βλ. εφημερίδα Χανιώτικα Νέα: Ιστορικές προσεγγίσεις για κατοχή και απελευθέρωση, Τετάρτη 12-04-2014 http://www.haniotika-nea.gr/istorikes-prosengisis-gia-katochi-ke-apeleftherosi).

ΥΓ1: Υπενθυμίζουμε πως την έκθεση που θα διαρκέσει για έναν μήνα (Τετάρτη, 05 Μαρτίου 2014 έως Σάββατο, 05 Απριλίου 2014) καθημερινά μπορούν να την επισκέπτονται ιδιώτες, φιλότεχνοι και σχολεία από: Δευτέρα έως Παρασκευή, το πρωί 11.00-13.00π.μ. και το απόγευμα 18.30-21.00μ.μ., ενώ θα παραμένει ανοιχτή για το κοινό και το Σάββατο πρωί 11.00-13.00π.μ.
Η είσοδος είναι -φυσικά- ελεύθερη.

ΥΓ2: Σας αποστέλλουμε συνημμένα ένα εκτενέστερο εργοβιογραφικό σημείωμα για τη Βούλα Παπαϊωάννου και το κείμενο του Πολιτιστικού Συλλόγου: \”ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ\’ για το εξάπτυχο της έκθεσης.
Για τη σημασία αυτής της έκθεσης και των παράλληλων εκδηλώσεων μπορεί κανείς να πάρει επίσης υπόψη το ρεπορτάζ του Δημήτρη Μαριδάκη για τα εγκαίνια στην εφημερίδα: \”Χανιώτικα Νέα\” (06 Μαρτίου 2014): \”Ματιές στην ταραγμένη δεκαετία του \’40\” (http://www.haniotika-nea.gr/maties-stin-taragmeni-dekaetia-tou-40) καθώς και το αφιέρωμα στο ένθετο Διαδρομές του Σαββάτου, 08 Μαρτίου 2014 του Δημήτρη Δαμασκηνού: \”Βούλα Παπαϊωάννου: Η φωτογραφία – ντοκουμέντο ως πράξη αντίστασης κατά της γερμανοϊταλικής κατοχής (1941 – 1944)\” (βλ. και http://aristeroblog.gr/node/2351)

Και η πιο μεγάλη πορεία αρχίζει πάντα από ένα πρώτο βήμα…

Κείμενο του πολιτιστικού συλλόγου: \”ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ\” στο εξάπτυχο της φωτογραφικής έκθεσης της Βούλας Παπαϊωάννου

Ο πολιτιστικός σύλλογος: «ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ» ιδρύθηκε τον χειμώνα του 2011 στα Χανιά της Κρήτης. Φιλοδοξία όσων συμμετέχουμε σ’ αυτήν την προσπάθεια είναι να φέρουμε σε επαφή τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης με τους θησαυρούς της προοδευτικής δημιουργίας, τόσο της καλλιτεχνικής όσο και της επιστημονικής, συγκροτώντας μια ελκυστική πολιτιστική πρόταση για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου σε αντίθεση με τη χυδαία εμπορευματοποίηση των πάντων και τον πολιτιστικό ολοκληρωτισμό του κεφαλαίου. Απώτερος σκοπός μας είναι το να προβάλλουμε το έργο νέων καλλιτεχνών και επιστημόνων που έχουν επιλέξει να βάλλουν το δικό τους λιθαράκι στον πολιτισμό των «απόκληρων αυτής της κοινωνίας», στους οποίους βέβαια ανήκει το μέλλον. Ανομολόγητη, τέλος, είναι η επιθυμία μας να γίνει αυτή η σπίθα που ανάψαμε πριν τρία χρόνια στα Χανιά παράδειγμα πολιτιστικής παρέμβασης και σε άλλες πόλεις, αυτή η σπίθα δηλαδή να γίνει πυρκαγιά που θα φωτίσει τις ζωές των ανθρώπων του μόχθου και θα θερμάνει τα καλύτερα όνειρά μας…

Και η πιο μεγάλη πορεία αρχίζει πάντα από ένα πρώτο βήμα. Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του συλλόγου μας έγινε το Μάη του 2012 στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του λογοτέχνη και αγωνιστή της Αντίστασης, Μενέλαου Λουντέμη. Πολλές είναι οι εκδηλώσεις που από τότε έχουμε πραγματοποιήσει: τιμήσαμε το Νοέμβρη του 2012 τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Μάνο Ζαχαρία, παρουσιάσαμε τον Φλεβάρη του 2013 το βιβλίο του δημοσιογράφου Ηρακλή Κακαβάνη: «Ο άγνωστος Βάρναλης και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του», ενώ τον Απρίλη του 2013 πραγματοποιήσαμε εκδήλωση – αφιέρωμα στον ποιητή της πιο όμορφης ουτοπίας, τον Τάσο Λειβαδίτη. Το Δεκέμβρη του 2013 τιμήσαμε τον αγωνιστή, στοχαστή και δάσκαλο Δημήτρη Γληνό. Δύο χρόνια τώρα παρεμβαίνουμε στο κινηματογραφικό γίγνεσθαι της πόλης με το ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ πέρσι και με το αφιέρωμα φέτος στην ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ και τους αγώνες της ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ.

Αυτή την Άνοιξη έχουμε την τιμή, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, την εφημερίδα Χανιώτικα Νέα και τον Φιλολογικό Σύλλογο: «Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ» να παρουσιάσουμε τη φωτογραφική έκθεση της Βούλας Παπαϊωάννου με τη βαθιά ανθρώπινη ματιά της στα βάσανα του λαού μας κατά τη διάρκεια της Κατοχής, έχοντας την ελπίδα πως και αυτή η πρωτοβουλία μας θ’ αγκαλιαστεί από το φιλότεχνο κοινό της πόλης και θα γονιμοποιήσει προοδευτικές διεργασίες και τάσεις τόσο στο χώρο της φωτογραφίας όσο και στον χώρο της ιστορικής έρευνας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook