νες κυρώσεις της Δευτέρας από ΗΠΑ και ΕΕ, προειδοποίησε την Ουάσινγκτον πως θα απαντήσει «με αντι-κυρώσεις», που μπορεί να είναι «συμμετρικές ή όχι».Τις επόμενες κινήσεις τους απέναντι στη Ρωσία, υπό το βάρος της
προσάρτησης της Κριμαίας, εξετάζουν οι «28» στη Σύνοδο Κορυφής, έχοντας
εγείρει την απειλή περαιτέρω μέτρων. Ήδη την Τετάρτη ήρθε το πρώτο
μπλόκο σε εξοπλιστικό πρόγραμμα, με το Βερολίνο να «κόβει» συμβόλαιο
γερμανικής εταιρείας με τον ρωσικό στρατό.

Από την πλευρά της η Μόσχα, μετά τις συντονισμέ

H Ρωσία έβαλε επίσης στο κάδρο και το ζήτημα των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό οπλοστάσιο, αφήνοντας, διά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η στάση της Μόσχας στους «Έξι».

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας έβαλε στον πάγο την τήρηση συμβολαίου ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ που είχε η γερμανική Rheinmetall με τη Μόσχα. Η γερμανική εταιρεία θα εφοδίαζε κέντρο εκπαίδευσης του ρωσικού στρατού εντός του έτους.

Παράλληλα, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής η Βρετανία ανέφερε πως Λονδίνο και Βερολίνο συμφωνούν στην ανάγκη να υπάρξουν «περαιτέρω επιπτώσεις» στη Μόσχα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Οι «28» είχαν αρχικά παγώσει μέρος της διμερούς συνεργασίας με τη Ρωσία και στη συνέχεια, την επομένη του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, προχώρησαν σε κυρώσεις εναντίον ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν μεταβαίνει την Πέμπτη στη Μόσχα, όπου θα έλθει ενώπιος ενωπίω με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και εν συνεχεία θα επισκεφθεί την Παρασκευή το Κίεβο, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός

Η επίσκεψη αυτή «είναι μέρος των διπλωματικών προσπαθειών [του Μπαν] να ενθαρρύνει όλες τις πλευρές να επιλύσουν την τρέχουσα κρίση με ειρηνικό τρόπο» αναφέρει η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Στη Μόσχα ο Μπαν Γκι-μουν θα συναντηθεί επίσης με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Στο Κίεβο θα έχει συνομιλίες με τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ και τον μεταβατικό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, καθώς και με «εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook