Με συντριπτικό ποσοστό –97%– οι πιλότοι της Lufthansa ψήφισαν υπέρ της κήρυξης απεργιακών κινητοποιήσεων με αίτημα υψηλότερους μισθούς και καλύτερα επιδόματα, ανέφερε η συνδικαλιστική τους οργάνωση σήμερα, μετά την καταμέτρηση των ψήφων.

Σημαντικές καθυστερήσεις αναμένεται να σημειωθούν τις επόμενες εβδομάδες στα δρομολόγια της Lufthansa και της θυγατρικής της Germanwings, ωστόσο δεν έχουν οριστεί ακόμα συγκεκριμένες ημερομηνίες για τις απεργίες από το συνδικάτο των πιλότων (VC).

«Κανείς από εμάς δεν θέλει πραγματικά να απεργήσει και έχουμε διαπραγματευθεί πολύ υπομονετικά, η υπομονή μας όμως έχει εξαντληθεί» είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής διαπραγματευτής των πιλότων Τόμας φον Στουρμ.

Το συνδικάτο θα ανακοινώνει τις απεργίες 48 ώρες νωρίτερα, δήλωσε η εκπρόσωπος Ιλόνα Ρίτερ στο διεθνές αεροδρόμιο της Φραγκφούρτης όπου η Lufthansa διατηρεί τα κεντρικά της γραφεία.

Η ίδια υποστήριξε μάλιστα ότι η συνδικαλιστική οργάνωση θα εξαιρέσει από τις απεργιακές κινητοποιήσεις το διάστημα μεταξύ της 11ης και της 21ης Απριλίου, όταν η κίνηση είναι μεγάλη λόγω των εορτών του Πάσχα, υπό την προϋπόθεση ότι η διοίκηση δεν θα τηρήσει «εχθρική στάση» απέναντι στο συνδικάτο.

Οι κινητοποιήσεις δεν θα επηρεάσουν τα δρομολόγια των θυγατρικών της Luftahansa, Swiss και Austrian Airlines, καθώς έχουν συνάψει ξεχωριστές συμβάσεις εργασίας.

Η αεροπορική εταιρεία, η μεγαλύτερη στη Ευρώπη, επιχειρεί να μειώσει το εργασιακό της κόστος προκειμένου να μπορέσει να ανταγωνιστεί αεροπορικές εταιρείες που εδρεύουν στον Κόλπο κι εκτελούν πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, καθώς και εταιρείες χαμηλού κόστους που εκτελούν δρομολόγια στην Ευρώπη.

Η Lufthansa απηύθυνε έκκληση στη συνδικαλιστική οργάνωση για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ωστόσο υπογράμμισε ότι δεν είναι σε θέση να κάνει υποχωρήσεις.

Οι συνολικά 5.400 πιλότοι της αεροπορικής εταιρείας διεκδικούν αυξήσεις μισθών και την επαναφορά της συμφωνίας που τους επιτρέπει τη συνταξιοδότησή τους στα 55 έτη λαμβάνοντας ως σύνταξη το 60% του τελευταίου τους μισθού. Σήμερα ο μέσος όρος συνταξιοδότησης των πιλότων είναι τα 59 έτη.

protothema.gr