Κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν στις επιδράσεις ευρέως διαδεδομένων περιβαλλοντικών ρύπων στην υγεία των παιδιών, πρόκειται να συζητηθούν στην εκδήλωση με θέμα:

«Περιβαλλοντικοί ρύποι και υγεία του παιδιού» την Τετάρτη, 9 Απριλίου 2014, στις 6:00 μ.μ, στην Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου. 

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής, του Πανεπιστημίου Κρήτης (Π.Κ.), σε συνεργασία με τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, στα πλαίσια των «Δράσεων Αγωγής Υγείας» του Προγράμματος «ΡΕΑ PLUS».

Τι επίδραση έχουν τα φυτοφάρμακα στην υγεία των παιδιών; Υπάρχουν χημικές ουσίες, στις οποίες είμαστε εκτεθειμένοι καθημερινά και επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία του αναπτυσσόμενου παιδικού οργανισμού; Υπάρχουν ουσίες που εμπεριέχονται στην τροφή, στο νερό και στον αέρα που οδηγούν σε προβλήματα αναπαραγωγικά, καρδιολογικά, καρκινογένεσης ή παχυσαρκίας; Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε την υγεία των παιδιών και τη δική μας; Για αυτά και άλλα θέματα θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι παρευρεθούν στην εκδήλωση, η οποία είναι ανοιχτή για το κοινό.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η κ. Λήδα Χατζή, Επίκουρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Διατροφής του Π.Κ. και υπεύθυνη του Προγράμματος «ΡΕΑ PLUS», ο κ. Ροδιτάκης Μανόλης, Γεωπόνος - Εντομολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Μπαθ, η κ. Μαρίνα Βαφειάδη, Βιολόγος – ερευνήτρια, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Βαρκελώνης, η κ. Γιούλη Χαλκιαδάκη, Βιολόγος – ερευνήτρια, Διδάκτωρ του Π.Κ. και η κ. Κατερίνα Σαβουλίδη, Εκπαιδευτικός, MPH Δημόσιας Υγείας & Επιδημιολογίας του Π.Κ.

Την εκδήλωση θα προλογίσει και θα συντονίσει ο κ. Αντώνης Κούτης, Διδάκτωρ Κοινωνικής Ιατρικής του Π.Κ., ενώ παράλληλα θα τη χαιρετίσει ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας. κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Το Πρόγραμμα «ΡΕΑ PLUS» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013 ΕΣΠΑ και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πρωτογενούς πρόληψης περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου για την αναπαραγωγική υγεία και την υγεία του παιδιού. Στα πλαίσια του Προγράμματος αυτού υλοποιούνται δράσεις ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης του πληθυσμού του νομού Ηρακλείου, καθώς και μετρήσεις δεικτών καρκινογένεσης και γενοτοξικών περιβαλλοντικών και διατροφικών παραγόντων, σε παιδιά προσχολικής ηλικίας της Κρήτης.