Στην Αθήνα μεταφέρθηκαν 86 ενήλικες Αιγύπτιοι από τους μετανάστες που βρέθηκαν στα Χανιά την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου – μετά τις σχετικές διαδικασίες – να προωθηθούν πίσω στην χώρα τους.

Στο Εκθεσιακό Κέντρο της Αγυιάς παραμένουν 102 Αιγύπτιοι που στην πλειοψηφία τους είναι 16 – 18 ετών, οι οποίοι τις επόμενες ημέρες θα μεταφερθούν σε ξενώνες ανήλικων μεταναστών που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της χώρας. 

Στο μεταξύ άγνωστο είναι το μέλλον για τους 154 Σύριους , άντρες γυναίκες και παιδιά, οι οποίοι – σύμφωνα με την νομοθεσία – αφέθησαν ελεύθεροι με τον όρο εντός έξι μηνών να φύγουν από την χώρα, εκτός εάν ζητήσουν και τους δοθεί πολιτικό άσυλο, ως προερχόμενοι από εμπόλεμη χώρα.

Οι περισσότεροι από τους Σύριους (105 άνθρωποι) – μέσω της Αντιπεριφέρειας Χανίων και της Πρόνοιας - φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχείο της Νέας Χώρας , και οι υπόλοιποι 49 σε χώρους αλληλέγγυων φορέων.

Όμως η χρηματοδότηση από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας για την διαμονή στο ξενοδοχείο ήταν επαρκής μέχρι και σήμερα.

Όπως είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης στο Flashnews.gr, θα ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση προκειμένου να παραταθεί η διαμονή τους εκεί, κάτι που είναι αβέβαιο για το αν εγκριθεί απο το Υπουργείο.

Απο την άλλη πλευρά, η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που είχε έρθει στα Χανιά κα Ερασμία Ρουμανά, μιλώντας στο Flashnews.gr, είπε πως εαν οι Σύριοι θέλουν να χαρακτηριστούν ως πολιτικοί πρόσφυγες και να ζητήσουν άσυλο, θα πρέπει να μεταβούν στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Σε ότι αφορά στην απαγόρευση που υπάρχει για την μετάβασή τους στην Αθήνα (θεωρείται πύλη εξόδου απο την χώρα), η κα Ρουμανά, είπε πως έχουν γίνει παρεμβάσεις για το θέμα αυτό και στην πράξη δεν εφαρμόζεται. Δηλαδή όλοι οι Σύριοι που έρχονται στην Ελλάδα και ζητούν πολιτικό άσυλο, μεταβαίνουν στο Υπουργείο χωρίς να αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Επίσης εκτός της Αθήνας, η απαγόρευση μετακίνησης ισχύει για Κέρκυρα και Θεσπρωτία (λιμάνι Ηγουμενίτσας), Αχαία (λιμάνι Πάτρας) που θεωρούνται πύλες εξόδου, αλλά μπορούν να μεταβούν σε ολόκληρη την υπόλοιπη χώρα.

Να σημειωθεί πως εφόσον ζητήσουν οι ίδιοι να χαρακτηριστούν ως πολιτικοί πρόσφυγες, τότε το Ελληνικό κράτος έχει την υποχρέωση να τους φιλοξενήσει - τουλάχιστον τις γυναίκες και τα παιδιά - για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ξενώνες που έχουν δημιουργηθεί σε περιοχές της χώρας.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]

Flashnews.gr