Την Κυριακή 13 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα η \”Εξερεύνηση του Διαστήματος μέσα από τα Μάτια των Παιδιών\” η οποία πραγματοποιείται στα πλαίσια μιας ευρύτερης δράσης με τίτλο \”Το ΚΑΜ των Παιδιών για την Τέχνη και την Επιστήμη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα 57 βραβευμένα και επιλεγμένα έργα από το διεθνή διαγωνισμό με τίτλο Humans in Space Youth Art (HiSYAC), για νέους καλλιτέχνες 10-18 χρόνων, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Σελήνης και Πλανητών (LPI: Lunar and Planetary Institute) και η Ένωση Πανεπιστημίων για Έρευνα στο Διάστημα (USRA: Universities Space Research Association) από το 2010 και ανά δύο χρόνια, σε συνεργασία με την Αμερικάνικη Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος (NASA: National Aeronautics and Space Administration), το Γερμανικό Οργανισμό Διαστήματος (DLR: Deutsches Zentrum für Luft und Raumfahrt) και άλλους διεθνείς φορείς.

Η συγκεκριμένη έκθεση έχει ταξιδέψει μέχρι στιγμής σε μουσεία, σχολεία και άλλους οργανισμούς κοινωνικού χαρακτήρα στις ΗΠΑ, Αυστραλία, Κίνα, Νότια Αφρική, Αυστρία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία, Ολλανδία αλλά και στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Στην ίδια έκθεση παρουσιάζονται τα έργα που συμμετείχαν στον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής με την ίδια θεματολογία. Ο διαγωνισμός απευθύνθηκε σε μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και των Λυκείου, ηλικίας 10-18 ετών, με στόχο να τους ενθαρρύνει να μάθουν για το διάστημα, να εμπνευστούν από αυτό, να φανταστούν τις μελλοντικές εξελίξεις στην εξερεύνησή του από τον άνθρωπο και δημιουργικά να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους μέσα από τη ζωγραφική, προωθώντας ένα ανοιχτό διάλογο για το μέλλον.

Συνολικά συμμετείχαν 31 σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των τεσσάρων νομών της Περιφέρειας Κρήτης με 112 έργα. Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε με την έμπρακτη υποστήριξη των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρεια Κρήτης, των εκπαιδευτικών, των μαθητών και των μαθητριών καθώς και των μελών της κριτικής επιτροπής.

Στην επιτροπή συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά:

– H Χρυσαυγή Αμπελικάκη, ζωγράφος.

– Ο Αδριανός Γολέμης, γιατρός της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA: European Space Agency) και ερευνητής στο σταθμό Concordia στην Ανταρκτική για το 2014.

– Η Στέλλα Κουκουλάκη, ζωγράφος και καθηγήτρια τέχνης στη Μέση Εκπαίδευση.

– Η JancyMcPhee, Διευθύντρια του Διεθνούς Διαγωνισμού Humans in Space Youth Art Competition (HiSYAC), ο οποίος αποτέλεσε το πρότυπο για τον Παγκρήτιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής.

– Η Αντζέλικα-Μαρία Μέρου, μαθήτρια Λυκείου που διακρίθηκε με δύο βραβεία στο διαγωνισμό HiSYACτο 2012 ανάμεσα σε 2076 συμμετοχές.

– Ο Γεώργιος Σταυρουλάκης, Αναπληρωτής Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης και Καθηγητής Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης.

Πραγματοποιήθηκε μια αρχική διαδικασία επιλογής από τις 112 συμμετοχές σύμφωνα με τον όρο του διαγωνισμού που επέτρεπε σε κάθε σχολική μονάδα να συμμετάσχει με 1-3 έργα. Η κριτική επιτροπή παρέλαβε τελικά 76 συμμετοχές που διαγωνίστηκαν σε δύο κατηγορίες, με βάση τις ηλικιακές ομάδες 10-12 ετών και 13-18 ετών, σύμφωνα με τα παρακάτω κριτήρια αξιολόγησης:

1. Αισθητική: Σχήματα, χρώματα, υφές και αναλογίες που εμπλουτίζουν τη σύνθεση.

2. Δεξιότητα: Τεχνική και υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.

3. Μήνυμα: Η ύπαρξη μιας ιστορίας ή ενός μηνύματος που θέλησε να μεταδώσει ο καλλιτέχνης.

4. Δημιουργικότητα: Η πρωτοτυπία της ιδέας.

5. Συσχετισμός με τα ερωτήματα του διαγωνισμού: \”Πώς θα χρησιμοποιούμε στο μέλλον την επιστήμη και την τεχνολογία για την εξερεύνηση του διαστήματος; Τι μυστήρια θα ανακαλύψουμε στην πορεία;\”

6. Έκπληξη: Ο βαθμός στον οποίο το έργο αποτελεί μια έκπληξη, στο σύνολό του, σε σχέση με τα υπόλοιπα έργα του διαγωνισμού.

Στην εκδήλωση της Κυριακής θα ανακοινωθούν επίσημα τα ονόματα των νικητών και θα απονεμηθούν συνολικά 7 βραβεία και 12 επαίνοι στις συμμετοχές που συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία. Η τελετή θα ξεκινήσει με τη βράβευση των παιδιών που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό αυτό. Παράλληλα θα βραβευτούν και οι ελληνικές συμμετοχές στον παγκόσμιο διαγωνισμό Humans in Space Youth Art Competition.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του Ομότιμου Καθηγητή Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννη Παπαμαστοράκη, Διευθυντή του Αστεροσκοπείου Σκίνακα στον Ψηλορείτη.

Τη συνολική επιμέλεια των δράσεων έχει αναλάβει η αρχιτέκτονας Μαριάνθη Λιάπη, η οποία είναι η επίσημη συνεργάτιδα του Humans in Space Youth Art Competition στην Ελλάδα.

\"\"

Η Πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ και Αντιδήμαρχος Χανίων Νάνσυ Αγγελάκη με την επιμελήτρια της έκθεσης \”Εξερεύνηση του Διαστήματος μέσα από τα Μάτια των Παιδιών\” και του ομώνυμου Παγκρήτιου Διαγωνισμού Ζωγραφικής

\"\"

Το έργο του Στέφανου Αλιφιεράκη από το 5ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων κέρδισε το 2ο βραβείο στον Παγκρήτιο διαγωνισμό

\"\"
Ομοίωμα αστροναύτη που κατασκευάστηκε από το εργαστήριο TIE LAΒ του Πολυτεχνείου Κρήτης

\"\"

Το έργο της Αντζέλικας-Μαρίας Μέρου η οποία έλαβε μέρος διαγωνισμό «HumansinSpace – YouthArtCompetition» το 2012 και κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα από 2076 παιδιά από 52 χώρες

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook