“Το αίσθημα ήταν ωραίο, για μια μέρα. Καταφέρατε να μπείτε απρόσκλητοι στο ελληνικό πάρτι και εξασφαλίσατε μερικά από αυτά τα hot νέα ομόλογα με το επιτόκιο του 4,75%, πληρώνοντας 99,133 σεντς στο ευρώ για το προνόμιο να δανείσετε τη χώρα για πέντε χρόνια. Σήμερα, δεν νιώθετε και πολύ καλά. Τα ομόλογα αυτά έπεσαν έως το χαμηλό των 98,5 σεντς σήμερα, αν και έχουν ενισχυθεί ελαφρά έκτοτε. Επομένως, τα 991.330 ευρώ που επενδύσατε για ονομαστική αξία 1 εκατομμυρίου, σας δίνουν μια ζημιά της τάξης των 5.880 ευρώ, εάν πουλήσατε στην τρέχουσα τιμή των 98,545 σεντς”, γράφει το Bloomberg, έπειτα από την πτώση του νέου ελληνικού ομολόγου στο ντεμπούτο του στην αγορά.

Επομένως, τι πρέπει να κάνουν οι επενδυτές; Μήπως να το βάλουν στα πόδια, αναρωτιέται το δημοσίευμα; Ειδικά καθώς το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι hedge funds αγόρασαν περίπου το 33% των ομολόγων, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης να καταλήγει σε επενδυτές με “χαλαρά χέρια”, όπως λέει η αγορά και όχι σε μακροπρόθεσμους ομολογιούχους.

“Εσείς, μπορεί να υποθέσει κανείς, πιστέψατε ότι η απόδοση του 4,95% ήταν αξιοπρεπής για τα χρήματά σας, σε έναν κόσμο όπου το να δανείσεις τη Γερμανία έως το 2019 σου δίνει μόλις 0,58% και ο Θείος Σαμ πληρώνει μόλις 1,6%”. Για τους επενδυτές που είχαν αυτή τη λογική, η απάντηση του Bloomberg είναι πως το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να κρατήσουν τα ομόλογά τους. Επενδυτές του real money (όπως συνταξιοδοτικά ταμεία) ίσως έχουν την ίδια άποψη, αλλά δεν κατάφεραν να αγοράσουν ομόλογα κατά την έκδοσή τους. Έτσι, ίσως να θελήσουν να τα αγοράσουν από τη δευτερογενή αγορά, ανεβάζοντας τις τιμές και σώζοντας όσους υφίστανται τώρα ζημιές.

“Από την άλλη πλευρά, εάν παρασυρθήκατε από τις υπερβολές της λεγόμενης εξόδου της Ελλάδας από την εξορία και μετανιώνετε που αγοράσατε, ένα τηλεφώνημα στο φιλικό σας χρηματιστή των ομολόγων ίσως να χρειάζεται”, καταλήγει το Bloomberg.

newmoney.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook