Η ρωσική αγορά καταλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι της τουριστικής πίτας στην Κρήτη, όμως υπάρχουν ακόμα προβλήματα που στερούν επιπλέον τουρισμό στο νησί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνης, με πρόχειρες μάλιστα εκτιμήσεις θεωρεί, ότι ένα απόλυτα λειτουργικό αεροδρόμιο Ηρακλείου, θα μπορούσε να προσθέσει τουλάχιστον 500.000 επιπλέον τουρίστες στην Κρήτη, καθώς η ζήτηση και οι υποδομές μπορούν να απαντήσουν σε μια τέτοια προσφορά.

Αντίθετα, οι εικόνες που κυριαρχούν στο συγκεκριμένο αεροδρόμιο, δεν απαντούν στις απαιτήσεις του τουριστικού προϊόντος της χώρας, όπως επισημαίνουν οι φορείς της Κρήτης.

Την ίδια στιγμή, σύσσωμη είναι και η έκκληση των φορέων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα προς την κεντρική εξουσία, για εκσυγχρονισμό του κεντρικού οδικού άξονα της Κρήτης (ΒΟΑΚ). «Δεν μπορεί τουρίστες να έρχονται στην πλέον ασφαλή χώρα και τουρίστες να χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα», ανάφερε ο κ. Τσακαλάκης.

Θετικά τα πρώτα σημάδια

Όσον αφορά στην εξέλιξη της τουριστικής κίνησης στην Κρήτη, αυτή εκτιμάται, ότι θα κινηθεί και φέτος σε διψήφια ποσοστά ανόδου αφίξεων ακολουθώντας τη γενικότερη άνοδο σε επίπεδο επικράτειας.

Οι Ρώσοι επισκέπτες αναμένεται να είναι πρώτοι στη λίστα των τουριστών στην Κρήτη και μάλιστα, όπως σημείωσε και ο κ. Τσακαλάκης, είναι και αυτοί που αφήνουν τα περισσότερα χρήματα στην τοπική κοινωνία.

Κατά μέσο όρο η ταξιδιωτική τους δαπάνη, ξεπερνά τα 1.000 ευρώ και στις περισσότερες περιπτώσεις η συναλλαγή γίνεται σε μετρητά, τονίζει ο κ. Τσακαλάκης.

Την ίδια στιγμή, στο "φουλ δουλεύουν οι μηχανές" στο δήμο Ρεθύμνης με αφορμή και την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Μπορεί, όπως αναφέρει η κ. Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη, η αντιδημαρχία τουρισμού του δήμου να στελεχώνεται με ένα άτομο, ωστόσο ένα ευρύ δίκτυο εθελοντών προσφέρει τις υπηρεσίες του προς όφελος του τουρισμού.

Η κρίση στην Ουκρανία... ακύρωσε το συνέδριο στην Κρήτη

Για το φθινόπωρο μετατέθηκε το ελληνορωσικό τουριστικό συνέδριο στο Ρέθυμνο που ακυρώθηκε λόγω της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού Ολεξάντρ Ράντκοφ και ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού Γεβγκένι Πισαρέφσκι, ανέβαλαν τη συμμετοχή τους την τελευταία στιγμή.

Όπως ανάφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης, η κρίση στην Ουκρανία εμπόδισε την έγκαιρη συμμετοχή τους στο μεγαλύτερο ελληνορωσικό τουριστικό συνέδριο, στο οποίο για πρώτη φορά θα έδιναν το «παρών», φορείς του τουρισμού από την πλευρά της ρωσικής κυβέρνησης, ενώ όλοι οι μεγάλοι ρωσικοί tour operators είχαν επιβεβαιώσει την παρουσία τους.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Τουρισμού-Πολιτισμού του δήμου Ρεθύμνης, Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη, το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο με τις ίδιες συμμετοχές.