Ο ΟΑΣΕ απέστειλε ομάδα διαπραγματευτών για να διασφαλίσει την απελευθέρωση των στρατιωτικών παρατηρητών του, οι οποίοι κρατούνται από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.

«Ομάδα διαπραγματευτών του ΟΑΣΕ βρίσκεται καθ΄οδόν προς την περιοχή», δήλωσε γερμανική πηγή, η οποία αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το πού κατευθύνονται.

Νωρίτερα σήμερα, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε όλες τις δυνατές ενέργειες για την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ που κρατούνται από χθες από αυτονομιστές στην πόλη Σλαβιάνσκ.

Οι αυτονομιστές κατηγόρησαν τους παρατηρητές ότι είναι «κατάσκοποι του ΝΑΤΟ» και δήλωσαν ότι δεν θα αφεθούν ελεύθεροι παρά μόνο αν ανταλλαγούν με δικούς τους «κρατούμενους».

Την ίδια ώρα, ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Μιχάιλο Κόβαλ δήλωσε ότι ο ουκρανικός στρατός θα απαντήσει στρατιωτικά αν η Μόσχα στείλει στρατεύματα με την πρόφαση της ειρηνευτικής αποστολής, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax της Ουκρανίας.

«Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν δώσει καμία τέτοια (ειρηνευτική) εντολή στους Ρώσους. Όλοι έχουμε ήδη κουραστεί με τα παιχνίδια της Ρωσίας με τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις. Αν έρθουν, θα πάρουν αυτό που τους αναλογεί: θα πραγματοποιήσουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Από την Ιταλία όπου βρέθηκε σήμερα, ο ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ είπε ότι ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη παραβίασαν επανειλημμένως τον εναέριο χώρο της Ουκρανίας στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας, γεγονός το οποίο διέψευσε κατηγορηματικά το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

newsbeast.gr