Δεν είναι σίγουρο αν της ταιριάζει ο τίτλος «σιδηρά κυρία», στα σίγουρα όμως η θέλησή της και η επιμονή της είναι άκαμπτες.

Διαθέτει μια έμφυτη ικανότητα να πείθει το συνομιλητή της διότι πολύ απλά χρησιμοποιεί πάντα στοιχεία.

Παθιασμένη με ότι καταπιαστεί, προσπαθεί να μην αφήνει τίποτα στην τύχη και αυτό απεδείχθη μέσα από τις προσπάθειές της και το έργο που παρήχθη στην ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ αλλά και τους τελευταίους μήνες στην θέση της αντιδημάρχου.

Όπως συνηθίζει να λέει: «Ο «στίβος» της ανθρωπιάς και της προσφοράς δεν είναι επιλογή, αλλά στάση ζωής, καθώς μέσα από αυτό το μετερίζι καταφέρνουμε και διεκδικούμε για τον τόπο, τον συμπολίτη, το συνάνθρωπο».

Πολιτικός Μηχανικός, απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Είναι εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Χανίων από το 2011 οπότε και έχει αναλάβει τη θέση του Πρόεδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος – Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ) του Δήμου Χανίων και από τις 10 Φεβρουαρίου αντιδήμαρχος Χανίων με αρμοδιότητες τα τεχνικά έργα και την πολιτκή προστασία.

Στο παρελθόν έχει διατελέσει δημοτική σύμβουλος του πρώην Δήμου Ελευθερίου Βενιζέλου, πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης και Τεχνικών έργων του πρώην Δήμου Ελ. Βενιζέλου κατά τα έτη 2004-2005 και πρόεδρος της επιτροπής σχεδίου πόλεως του πρώην Δήμου Ελ. Βενιζέλου κατά τα έτη 2004-2006.

\"\"


1. Εκ νέου υποψήφια στο πλευρό του Μανώλη Σκουλάκη δηλώνεται παρούσα και σε αυτή την εκλογική ανμέτρηση, τι σας ωθεί να συνεχίσετε;

\”Η σημερινή κατάσταση στην τοπική κοινωνία, δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο σιωπής, απουσίας και στασιμότητας. Οφείλουμε όλοι να δίνουμε το παρόν καθημερινά και στην πράξη. Ο «στίβος» της ανθρωπιάς και της προσφοράς δεν είναι επιλογή, αλλά στάση ζωής, καθώς μέσα από αυτό το μετερίζι καταφέρνουμε και διεκδικούμε για τον τόπο, τον συμπολίτη, το συνάνθρωπο.


2. Μέσα από τις δυσκολίες της εποχής και τη δεδομένη υποχρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, τι είναι αυτό που σας δίνει δύναμη για τη συνέχεια;

Με συνετή δουλειά, στόχο και όραμα μπορούμε να τα καταφέρουμε. Έχουμε κάνει το πρώτο βήμα, έχουμε θέσει τα θεμέλια για το Αύριο, συνεχίζουμε να προχωράμε μπροστά…

\"\"


3. Ποιό είναι το όραμά σας για την επόμενη πενταετία αν εκλεγείτε;

Βασικό μας μέλημα ήταν και είναι να υπηρετούμε την κοινωνία στο έπακρο. Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι δύσκολα. Τόσο το οικονομικό τοπίο που είναι ένα από τα χείριστα που έχει βιώσει ποτέ η χώρα μας, όσο και το θολό πολιτικό, δημιουργούν ένα ευρύ κοινωνικό χάσμα που εντός του «καταβροχθίζονται» θύματα των καιρών και του αδιεξόδου, πολίτες που δε φταίνε, που δεν επιλέγουν δρόμο, αλλά που εξαναγκάζονται να υποστούν την αδικία.

\"\"
Υπό αυτές τις δραματικές συνθήκες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να στέκεται στο πλευρό όλων των δημοτών και να τους στηρίζει ποικιλοτρόπως, μέσω της διεκδίκησης και μέσω της προσφοράς.

Ο καθένας από εμάς υποχρεούται να κάνει τα αδύνατα δυνατά και να θέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία του συνόλου με στόχο το κοινό καλό.

Ο καθένας από τη δική του θέση, με τα δικά του μέσα, με τη δική του συνείδηση και δύναμη.

4. Υπό την αρμοδιότητά σας είναι 3 Βρεφονηπιακοί σταθμοί και ένας νηπιακός. Μέσα σε αυτά τα χρόνια ποιός ήταν ο \”οδηγός\” σας;

Αυτό που προσπάθησα να κάνω από την πρώτη στιγμή ήταν οι κτιριακές παρεμβάσεις όπου χρειαζόταν στοχεύοντας στη μεγαλύτερη ασφάλεια των παιδιών και των εργαζομένων, ο ισοσκελισμός του ποιοτικού επιπέδου και των τεσσάρων σταθμών και να δώσω τέλος έμφαση στη συνολική υλικοτεχνική αναβάθμισή τους.

Ο στόχος ήταν και είναι προφανής: το παιδί πρέπει να ζει σε ένα ζεστό περιβάλλον δίχως ελλείψεις, ο εργαζόμενος να είναι εξοπλισμένος με όλα τα εργαλεία εργασίας που χρειάζεται και ο γονιός να νιώθει ασφάλεια και σιγουριά για το μέρος που εμπιστεύεται το παιδί του…να ξέρει ότι ο βρεφονηπιακός σταθμός είναι το δεύτερο σπίτι του παιδιού του, σχολείο που επιτελεί ανάλογο έργο με αυτό της οικογένειας του.

Σκεφτείτε ότι δεν υπήρχαν βασικά είδη, απαραίτητα για να κάνουν τη δουλεία τους σωστά οι εργαζόμενοι. Σε συνεχή συνεργασία μαζί τους, μέσα σε ελάχιστο χρόνο ξεπεράσαμε όλα τα προβλήματα…γεμίσαμε τις βιβλιοθήκες, ή μάλλον για να είμαι σωστή, δημιουργήσαμε βιβλιοθήκες, αγοράσαμε όλο το υλικό που απαιτούνταν για την εκπαίδευση, την απασχόληση και την ψυχαγωγία των παιδιών, ενισχύσαμε το πλαίσιο λειτουργίας των σταθμών με προσθήκη δράσεων, όπως εκδρομές σχολικές γιορτές με τη συμμετοχή των παιδιών και πολλές άλλες δράσεις εξίσου σημαντικές που στοχεύουν στην ενεργοποίηση και την κοινωνικοποίηση των παιδιών… θέλουμε το παιδί να βλέπει τον κόσμο, να εντάσσεται στην κοινωνία, να συμμετέχει να δρα, να αγαπάει τη μάθηση…να ζωγραφίζει μέσα από την ομάδα την καθημερινότητά του…

Θέλουμε το παιδί να βλέπει τον κόσμο, να εντάσσεται στην κοινωνία, να συμμετέχει να δρα, να αγαπάει τη μάθηση…να ζωγραφίζει μέσα από την ομάδα την καθημερινότητά του…

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω:

1. Δημιουργήσαμε 58 νέες θέσεις εργασίας.
2. Εντάξαμε τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ στο πρόγραμμα «ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ» για ωφελούμενες μητέρες.
3. Αυξήσαμε τη δυναμικότητα του παιδικού σταθμού Νέας Κυδωνίας κατά 80 παιδιά, στο Βαμβακόπουλο συν 23 παιδιά, στη Λιλιπούπολη συν 25 και συντομα στο σταθμό του Ακρωτηρίου 67 παιδάκια περισσότερα.
4. Ο βρεφονηπιακος σταθμός Ακρωτηρίου στο σύγχρονο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Ακρωτηρίου θα λειτουργήσει τη νέα σχολική χρονιά.

Οι παιδικοί σταθμοί συνέβαλλαν σημαντικά στη μεγαλύτερη απορρόφηση κονδυλίων ΕΣΠΑ με τα οποία φυσικά και λειτουργούν.

\"\"


5. Ως πρόεδρος της ΚΕΠΠΕΔΗΧ-ΚΑΜ διαχειρίζεστε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Από τη μια η φημολογία του κλεισίματος του προγράμματος στο έργο που δίνει ανάσα καθημερινά σε αρκετούς συμπολίτες μας και από την άλλη το ότι καταφέρατε να κερδίσετε το στοίχημα. Τι ακριβώα συνέβη και κοιοί είναι οι στόχοι που τίθενται για το μέλλον;

Να σας πω ότι η φημολογία αφορούσε το κλείσιμο όλων των κοινωνικών δομών.. θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι εκείνο τον καιρό πηγαίναμε μαζί τον Δήμαρχό μας συνεχώς στην ΚΕΔΕ, στην επιτροπή κοινωνικών θεμάτων και σε διάφορους άλλους υπεύθυνους φορείς πιέζοντας για να μη γίνει κάτι τέτοιο. Να σας πω βέβαια, ότι και ο Δήμαρχός μας έπαιξε σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση βοηθώντας να σώσουμε τις κοινωνικές δομές του δήμου. Στο τέλος τα καταφέραμε!

Το πρόγραμμα σήμερα εξυπηρετεί περίπου 800 άτομα.
Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι μέσα σε αυτά τα τρία (σχεδόν) χρόνια:

• Συνεχίσαμε απρόσκοπτα τη λειτουργία του ΚΗΦΗ και των προγραμμάτων ΒΣΣ .
• Επίσης διοργανώθηκαν γεύματα αγάπης για τους εξυπηρετούμενους όλων των προγραμμάτων.
• Μέχρις στιγμής έχουμε δώσει πάνω από 4.000 τσάντες με τρόφιμα στους ωφελούμενούς μας!
• Ημερήσια εκδρομή για 700 ωφελούμενους των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδας και στη Γεωργιούπολη.
• Δημιουργήσαμε 9 νέες θέσεις εργασίας μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ και ΟΑΕΔ
• Αγοράσαμε ιατρικό εξοπλισμό, καθώς επίσης και όργανα γυμναστικής ώστε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερες παροχές στους εξυπηρετούμενούς μας
• Μετά από πέντε χρόνια αδράνειας, τέθηκε σε κυκλοφορία το αυτοκίνητο του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι Δήμου Χανίων και η συγκεκριμένη δομή ενισχύθηκε πρόσφατα με ένα ακόμη.

Ο στόχος που θέτω για το μέλλον είναι ένας:
Να μην υπάρξει στα Χανιά ούτε ένας ηλικιωμένος που χρήζει βοηθείας δίχως βοήθεια! Τα Χανιά ακόμα και σε αυτόν τον τομέα μπορούν να παραδειγματίσουν και άλλους δήμους της χώρας και να συμβάλλουν τα μέγιστα στην αποπεράτωση του κοινωνικού στόχου: αυτού που υπαγορεύει σε όλους να πράξουμε ως οφείλουμε για να κρατήσουμε την κοινωνία ζωντανή και υγιή.

Η Γ’ ηλικία αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή αποτέλεσε προτεραιότητά μας… η ελπίδα στο πρόσωπό τους είναι η δική μας ελπίδα…

\"\"

6. Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για κάθε Δημοτική αρχή αλλά και κάθε υγιώς σκετπόμενο πολίτη και ενεργό στα κοινά, είναι το θέμα του Πολιτισμού, η δική σας θέση επ\’ αυτού;

Όλα μπορούν να συνδεθούν με τον Πολιτισμό, όλα οφείλουν να προάγουν τον Πολιτισμό.

Λέξη κλειδί σε όλα όσα κάνουμε είναι η συνεργασία. Θελήσαμε, Τολμήσαμε, Πράξαμε.
Ενδεικτικά μπορώ να σας αναφέρω μερικά από αυτά που κάναμε ώστε το επίπεδο του πολιτισμού στα Χανιά να παραμείνει υψηλό:
1. Δημιουργία θεάτρου στην Ανατολική Τάφρο- ένα στολίδι στα Χανιά εφόσον γκρεμίσαμε το παλαιό που χρόνια επισκίαζε τον Χανιώτικο Πολιτισμό.
2. Επισκευή και Συντήρηση Θεάτρου «Δημήτρης Βλησίδης»
3. Επισκευή και Συντήρηση Δημοτικού Κινηματογράφου ΚΗΠΟΣ
4. Επισκευή και Συντήρηση του ΚΑΜ : δημιουργία μιας θεματικής βιβλιοθήκης
5. Μετά από δυο ετών παύση λειτουργίας, λειτούργησε το Εργαστήριο καλλιτεχνικής επιμόρφωσης και δημιουργίας ΕΚΕΔ στη Βίλα Κούνδουρου με τη συνδρομή εθελοντών εκπαιδευτών σε διάφορους τομείς των γραμμάτων και των τεχνών εμπλουτίζοντας τις δράσεις της.
Διοργάνωση και στήριξη άνω των 1000 εκδηλώσεων δωρεάν στους συμπολίτες μας όπως για παράδειγμα:
1. Διεθνής συνάντηση στα Χανιά για τις Μεσαιωνικές οχυρώσεις
2. Τις εκδηλώσεις : Χανιά – Βενετία : Χθες και Σήμερα
3. Την έκθεση – αφιέρωμα στο «Νησί»
4. Το αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη
5. H ενεργοποίηση του δημόσιου χώρου με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων
6. Τη σύνοδο των προέδρων των σχολών των Αρχιτεκτόνων.
7. Η εξερεύνηση του διαστήματος μέσα από τα μάτια των παιδιών.
8. Η έκθεση αρχιτεκτονικής CMA / EDU.

Διοργανώσαμε την Άνοιξη Καλλιτεχνικής Δημιουργίας, η οποία διαρκεί 5 μήνες (Φεβρουάριο έως Ιούνιο) και έχει ως στόχο την προβολή και ανάδειξη του καλλιτεχνικού δυναμικού, σε επίπεδο Νομού, και ιδιαίτερα των μαθητών.

Συνεργασία με τον όμιλο Αντένα για την απευθείας αναμετάδοση των παραστάσεων του Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης και του Royal Ballet του Λονδινου.

Το πιο σημαντικό κατ’ εμέ βέβαια αποτελεί το ότι καταφέραμε μέσω των πολιτιστικών μας δράσεων να διαθέσουμε δωρεάν εισιτήρια σε όλα τα ιδρύματα της πόλης μας στον Δημ. Κινηματογράφο ΚΗΠΟΣ και φυσικά στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου.

Βασικότερο όλων είναι ότι καταφέραμε μέσω της Συνεργασίας να προβάλλουμε και να προωθήσουμε το τοπικό πολιτιστικό προϊόν.

\"\"\"\"

7. Βλέπουμε πολλές παρεμβάσεις οδοποίας το τελευταίο χρονικό διάστημα προς τι όλη αυτή η κινητικότητα;

Σε όποια θέση είμαι προσπαθώ να κάνω τα μέγιστα αφουγκραζόμενη την κοινωνία και αυτή τη στιγμή διαπιστώνοντας ότι το μέγιστο πρόβλημα είναι η οδοποιία με την αποκατάσταση του οδοστρώματος, προς τα ‘κει στρέψαμε την προσοχή μας κι όχι όμως μόνο σ’ αυτό το σημείο που αυτή τη στιγμή φαίνεται και όλα αυτά σε συνεργασία και με τη ΔΕΥΑΧ. Έχουμε κάνει τα μέγιστα και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό. Πέραν της οδοποιίας όμως, έχουν περάσει αρκετές μελέτες που αφορούν κοινόχρηστους χώρους, αναπλάσεις.

8. Από τη μέρα που παραλάβατε υπάρχει μια έντονη δραστηριότητα.

Υπήρχαν μελέτες, απλά έπρεπε κάποιος να σταθεί από πάνω να τις προχωρήσει. Όπου είμαι, θέλω να είμαι αποτελεσματική κάνω τα μέγιστα και προσπαθώ. Ωριμάσαμε και νέες μελέτες που αφορούν κοινόχρηστους χώρους παιδικές χαρές, θα υλοποιηθούν αυτά τα έργα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, επίσης και μελέτες οδοποιίας, πλατειών και άλλες που έχουν να κάνουν με απορρόφηση ΕΣΠΑ. Ο Δήμος λειτουργεί παρά τις εκλογές, οφείλει να λειτουργεί και λειτουργεί!

Σταύρος Ζουλάκης

[email protected]




Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook