Στο δημοσιογράφο της ΕΡΑ Ηρακλείου, Ηρακλή Γαλανάκη, απονέμεται το φετινό βραβείο «Ανρί και Μανταλλένα Μύλερ», για την πολλαπλή συνεισφορά του, στην ανάπτυξη των πολιτιστικών και τουριστικών ελληνο-λουξεμβουργιανών σχέσεων.

Το βραβείο Μύλερ, το οποίο καθιερώθηκε ως ένδειξη τιμής προς το ζεύγος Μύλερ που, από το 1950 στηρίζουν τον αρχαίο και νέο ελληνικό πολιτισμό και προωθούν τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδος και Λουξεμβούργου, έχει έως σήμερα απονεμηθεί στον καθηγητή, βραβευμένο συγγραφέα – δημοσιογράφο και πρώτο βιογράφο του Μίκη Θεοδωράκη, Γκυ Βάγκνερ, και στον Ματίας Σκχιλτζ, πρωτοσύγγελο της Καθολικής Αρχιεπισκοπής του Λουξεμβούργου, για την υποστήριξή του στους Έλληνες και στην ελληνική ορθόδοξη ελληνική εκκλησία στο Λουμεμβούργο.

Η επιλογή του Ηρακλή Γαλανάκη για το φετινό βραβείο βασίσθηκε στη στήριξη που παρείχε με κάθε τρόπο στους ελληνικούς και φιλελληνικούς συλλόγους στο Λουξεμβούργο, κατά τη διάρκεια της θητείας του, ως προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Λουξεμβούργο.

Αναφέρονται, μεταξύ άλλων, οι ανταλλαγές μαθητών και εκπαιδευτικών μεταξύ Ηρακλείου Κρήτης και Λουξεμβούργου, η συμβολή του στην πραγματοποίηση, στην Κρήτη, του παγκοσμίου συνεδρίου για την Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμό, με τη συμμετοχή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών οργανώσεων, του συλλόγου «οι Φίλοι της Ελλάδας» και του Εντουάρ Βολτέρ, προέδρου τότε του «EUROKLASSIKA», καθώς και ενεργός πρωτοβουλία του, για τη μετάφραση στη γαλλική γλώσσα ποιημάτων των Μίκη Θεοδωράκη και Τηλέμαχου Χυτήρη.

Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2011 στο Λουξεμβούργο και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηρακλής Γαλανάκης, αποτελεί ισχυρή του επιθυμία να αποδειχθεί ότι το βραβείο έχει λόγο ύπαρξης και εκπληρώνει την αποστολή του.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης επιχειρείται να πραγματοποιηθεί έκθεση προβολής της κρητικής διατροφής και των κρητικών και ελληνικών προϊόντων, με τη συμμετοχή του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης και του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών, καθώς και μία φωτογραφική έκθεση, μέσω της οποίας προβάλλονται το Λουξεμβούργο και η Κρήτη, του καθηγητή και αντιπρόεδρου της «Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρίας Κρήτης», Μανώλη Παπαδάκη.

Ο Ανρί Μύλλερ

Ο καθηγητής Μύλλερ, 98 ετών σήμερα, είναι γνώστης 17 ξένων γλωσσών μεταξύ των οποίων τα αρχαία και τα νέα ελληνικά, πρωταγωνίστησε το 1950 στην ίδρυση του «Συλλόγου οι Φίλοι της Ελλάδας», του οποίου η επίσημη αναγνώριση από το κράτος του Λουξεμβούργου δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης το 1952.

Ίδρυσε τον «Κύκλο Ελληνικών Γραμμάτων», στα πλαίσια του οποίου, έως το 2005, δίδαξε ο ίδιος σε κατοίκους του Λουξεμβούργου αρχαία και νέα ελληνικά.

Μετέφρασε, στη λουξεμβουργιανή γλώσσα, έργα αρχαίων και νέων Ελλήνων συγγραφέων, όπως οι ραψωδίες της Οδύσσειας του Ομήρου, που οι τρεις πρώτοι τόμοι με τις 9 ραψωδίες εκδόθηκαν με πρόταση του γραφείου Τύπου και χρηματοδότηση του υπουργείου Τύπου το 1993 και οι υπόλοιπες με δική του χρηματοδότηση. Μετέφρασε επίσης, το «Ο βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», που στηρίχθηκε οικονομικά από το γραφείο Τύπου και την ελληνική πρεσβεία του Λουξεμβούργου.

Επιπλέον, συμμετείχε σε κάθε εκδήλωση, όπου θα μπορούσε να προβληθεί η Ελλάδα και βοήθησε πολλούς Έλληνες να βρουν εργασία και σπίτι στο Λουξεμβούργο.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook